Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Για άλλη μια χρονιά, τα φύκια και η άμμος που υπάρχουν στον βυθό της θάλασσας, στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου στο Ψαρολίμανο Λάρνακας, δημιουργούν προβλήματα στους επαγγελματίες ψαράδες, αφού οι βάρκες τους «κολλάνε» και δεν μπορούν να βγουν στ’ ανοικτά για ψάρεμα. Ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, κυρίως μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο Λοΐζος Ιωάννου, μέλος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων, μας δήλωσε ότι τα φύκια μπαίνουν στα φίλτρα των μηχανών και στην προπέλα των σκαφών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να καούν. Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος, σε περίπτωση θαλασσοταραχής, οι βάρκες ν’ αναποδογυριστούν και να βουλιάξουν.

Περίπου 40 επαγγελματίες ψαράδες είναι σε απελπιστική κατάσταση, αφού ουσιαστικά δεν μπορούν ν’ ασκήσουν το επάγγελμά τους εξαιτίας αυτού του προβλήματος. Όπως κατήγγειλαν, το πρόβλημα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους προς το Τμήμα Αλιείας, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Ως προσωρινό μέτρο, το τμήμα Αλιείας έχει ενημερώσει από τις 7 Ιανουαρίου 2020 όλους τους επαγγελματίες ψαράδες για να μεταφερθούν, σε περίπτωση που επηρεάζονται, είτε στην μαρίνα Λάρνακας, είτε σε οποιοδήποτε άλλο αλιευτικό καταφύγιο που εμπίπτει στην κυριότητα του τμήματος, μέχρι την επίλυση του προβλήματος.

Τέλος, το Τμ. Αλιείας σημειώνει ότι ήδη τροχιοδρομούνται οι διαδικασίες για το άνοιγμα της εισόδου στο αλιευτικό καταφύγιο Λάρνακας.

 

Ένας δρόμος πρωταρχικής σημασίας, η λεωφόρος Αλεξάνδρου Παναγούλη που υποτίθεται σχεδιάστηκε για να συνδέει τη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού (πρώην Τιμάγια) με τον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρνακας – Αγ. Νάπας, παραμένει για δεκαετίες ημιτελής, αφού μόνο η Πρώτη φάση έχει κατασκευαστεί, μέχρι την εκκλησία του Αγίου Σάββα, στα Λειβάδια.

Όσον αφορά την δεύτερη φάση του δρόμου, αυτή «σκουριάζει» στις ελληνικές καλένδες, χωρίς όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στην τροχιοδρόμηση του οδικού αυτού έργου. Η σημασία ολοκλήρωσης του δρόμου είναι πολύ σημαντική για τους κατοίκους της Λάρνακας, καθότι θα αμβλύνει την κυκλοφοριακή κίνηση στον παραλιακό δρόμο, ενώ παράλληλα θα καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής στον αυτοκινητόδρομο. Επίσης, η διακίνηση οχημάτων διοχετεύεται σήμερα από εσωτερικό δρόμο όπου διακινούνται μαθητές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων ασφάλειας.

Ο βουλευτής Λάρνακας Χρ. Ορφανίδης απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Μεταφορών, ζητώντας κοινοβουλευτική ενημέρωση για τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου.

Ο υπουργός Γιάννης Καρούσος, σε απαντητική του επιστολή, αναφέρει ότι το έργο εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

 

Και κλείνουμε με την παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Καλεντερίδη – «Νικόλαος Κατούντας ο Λεωνίδας της Κερύνειας», στις 6.00 σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αραδίππου. Την εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται μετά από συνεργασία του Δήμου Αραδίππου, του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) και των Εκδόσεων Ινφογνώμων, θα χαιρετήσουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Δήμαρχος Αραδίππου και η θυγατέρα του ήρωα.

Send this to a friend