Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Οι Αμερικάνοι γλωσσολόγοι επέλεξαν τη λέξη της δεκαετίας
Οι Αμερικάνοι γλωσσολόγοι επέλεξαν τη λέξη της δεκαετίας

Οι Αμερικάνοι γλωσσολόγοι επέλεξαν τη λέξη της δεκαετίας

Συνειδητοποιώντας την ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη αυτοπροσδιορισμού των ανθρώπων που προτιμούν να μην ταυτοποιούνται ούτε ως άνδρες ούτε ως γυναίκες, οι Αμερικανοί γλωσσολόγοι επέλεξαν ως λέξη της δεκαετίας την «ουδέτερη» προσωπική αντωνυμία του γ’ προσώπου «αυτοί» (they).

Την ίδια προσωπική αντωνυμία (they), που χρησιμοποιείται στην Αγγλική για τους non binary ανθρώπους, είχε επιλέξει πρόσφατα ως λέξη της χρονιάς (2019) και το διαδικτυακό αμερικανικό λεξικό Merriam-Webster.

Αιτιολογώντας την απόφασή του αυτήν, το αμερικανικό λεξικό ανέφερε ότι οι αναζητήσεις της συγκεκριμένης λέξης αυξήθηκαν κατά 313% το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στις ΗΠΑ η προσωπική έκφραση ταυτότητας φύλου έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να διεκδικούν το δικαίωμα να επιλέγουν την αντωνυμία με την οποία θα απευθύνονται οι άλλοι σε αυτούς, ασχέτως του φύλου με το οποίο γεννήθηκαν.

Έτσι, το Merriam-Webster οδηγήθηκε στην απόφαση να προσθέσει τη συγκεκριμένη αντωνυμία στο λεξικό της από το Σεπτέμβριο.

Άλλες υποψήφιες λέξεις-φράσεις της δεκαετίας ήταν οι εξής: “#BlackLivesMatter”, “Climate” και  “#MeToo”.

Αξίζει να προστεθεί ότι οι κορυφαίες επιλογές για τη μεν δεκαετία του 1990 ήταν η λέξη «web», για τη δε δεκαετία του 2000 η λέξη «google».

Πηγή: CheckIn

Send this to a friend