Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Με ανησυχητικούς ρυθμούς εντείνεται το πρόβλημα διάβρωσης της ακτογραμμής των τουριστικών κοινοτήτων Ορόκλινης και Περβολιών, στην επαρχία Λάρνακας. Στην Ορόκλινη, όπου εκτιμάται πως τα τελευταία χρόνια έχουν απολεσθεί περίπου 23 μέτρα παραλίας, μετά και τις πρόσφατες βροχοπτώσεις υπολογίζεται να έχουν χαθεί ακόμη γύρω στα δύο μέτρα παραλίας. Την ίδια ώρα, σε ανησυχητικά επίπεδα είναι και η διάβρωση που παρατηρείται στο παραλιακό μέτωπο των Περβολιών, ειδικά σε σημεία όπου δεν υπάρχουν κυματοθραύστες στη θάλασσα. Πέραν των προφανών προβλημάτων που δημιουργούνται σε παρακείμενα ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες και περιουσίες, η διάβρωση καταστρέφει και τον πρώτο παράγοντα προσέλκυσης τουρισμού στο νησί μας, δηλαδή τις παραλίες. Το σοβαρότατο αυτό θέμα και η ανάγκη δημιουργίας νέων κυματοθραυστών έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από την εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) προς το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Ανακοίνωση της ΕΤΑΠ Λάρνακας αναφέρει ότι τόσο η τοπική εταιρεία τουρισμού, όσο και τα κοινοτικά συμβούλια Ορόκλινης και Περβολιών ζητούν από το κράτος να προχωρήσει τάχιστα στη δημιουργία των επιπρόσθετων κυματοθραυστών στις υπό αναφορά περιοχές, σύμφωνα με την σχετική μελέτη που διενεργήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όπως τονίζεται, στην παραλία της Ορόκλινης υπολείπεται η κατασκευή επτά νέων κυματοθραυστών, συν η ανακατασκευή ακόμα τριών υφιστάμενων, ενώ στα Περβόλια μέχρι την ακτή Μαζωτού, υπολείπεται η κατασκευή εννέα κυματοθραυστών.

Με αρκετούς μήνες καθυστέρηση, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020 το Συνεδριακό Κέντρο των Λευκάρων, συνολικής δυναμικότητας περίπου 400 συνέδρων. Παρά την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην υλοποίηση του έργου, εκτιμούν ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο το κτήριο θα έχει παραδοθεί εξ’ ολοκλήρου.
Ήδη, οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Περίπου την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή αρχές ερχόμενου Μαρτίου, υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει και το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στα Λεύκαρα, ένα έργο το οποίο αναμένουν πώς και πώς οι κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων, αφού θα εξυπηρετεί ολόκληρη την ορεινή Λάρνακας. Μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν στην πόλη της Λάρνακας για να τύχουν εξυπηρέτησης από το ΚΕΠ. Ο Δήμαρχος Π. Λευκάρων μας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εντός του 2020 θα προκύψουν ουσιαστικές εξελίξεις και στο θέμα επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου «Αγορά» από επενδυτή, ένα έργο που επίσης χρειάζονται απαραίτητα τα Λεύκαρα, για να αυξήσουν κατά πολύ την τουριστική τους επισκεψιμότητα.

Σήμερα Τρίτη στις 7.00 το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών όπου το Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Λάρνακας, διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Το αίνιγμα της σωστής γλώσσας». Εισηγήτρια η Ναταλία Παύλου, Ειδική Επιστήμονας Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Send this to a friend