Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα – Τι ισχύει με τα πυροτεχνήματα
Ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα – Τι ισχύει με τα πυροτεχνήματα

Ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα – Τι ισχύει με τα πυροτεχνήματα

Το «έθιμο» το οποίο χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται

Όπως κάθε Χριστούγεννα έτσι και φέτος, τα πυροτεχνήματα έχουν την τιμητική τους, τι ισχύει όμως με την νομοθεσία, ποιος έχει τον έλεγχο;

Η αρμόδια υπηρεσία, είναι αυτή των Μεταλλείων του Υπουργείου Γεωργίας για τον έλεγχο της εισαγωγής, αποθήκευσης, πώλησης και χρήσης των πυροτεχνημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να γίνει αίτηση στην Υπηρεσία Μεταλλείων, όπου θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του αιτητή, τον σκοπό της εκδήλωσης και την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί, την περιγραφή του χώρου χρήσης, τα είδη και την ποσότητα ανά είδος των πυροτεχνημάτων που θα χρησιμοποιηθούν καθώς και τα ονόματα των κατόχων Πιστοποιητικού Ικανότητας που θα διενεργήσουν τη μεταφορά και τις πυροδοτήσεις τους.

Επίσης χρειάζεται και η συγκατάθεση της τοπικής Αρχής (Δήμου).

Για να δοθεί η σχετική άδεια, πρέπει να επιληφθούν τα ποιο πάνω, όταν επίσης όταν ο χώρος της αίτησης βρίσκεται κοντά σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

Μάλιστα, ο απαιτητής έχει την υποχρέωση για την έγκαιρη ενημέρωση του κοινού, όπως για παράδειγμα μέσω ανακοίνωσης στο ραδιόφωνο, εφημερίδα ή με την καταβολή του τέλους για την αποστολή sms από τον οικείο Δήμο.

Ο ρόλος της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνεται για χρήση πυροτεχνημάτων σε συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης στον χώρο χρήσης υπάρχουν πυροσβεστήρες ενώ σε χώρους που βρίσκονται στην ύπαιθρο τίθεται όρος για να υπάρχει διαθέσιμο πυροσβεστικό όχημα για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Σημειώνεται ότι όλοι οι χώροι που βρίσκονται στην ύπαιθρο επιθεωρούνται πάντοτε μαζί με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όσο αφορά την Αστυνομία, πραγματοποιεί ελέγχους για να εξακριβωθεί αν υπάρχει η σχετική άδεια.

Η χρήση πυροτεχνημάτων ενδέχεται να προκαλέσει όχληση, ειδικότερα σε όσους δεν είναι ενήμεροι για την διεξαγωγή της ή όταν αυτή πραγματοποιείται σε ακατάλληλες ώρες.

Για τη μείωση της όχλησης που προκαλείται από την χρήση πυροτεχνημάτων, εντός των αστικών κέντρων και σε χώρους που κρίνονται κατάλληλοι, παραχωρούνται άδειες χρήσης μικρού μεγέθους πυροτεχνημάτων.

Μεγάλου μεγέθους πυροτεχνήματα αδειοδοτούνται κυρίως στις παραλιακές περιοχές, νοουμένου ότι ο χώρος χρήσης τους βρίσκεται στις ακτές και σε απόσταση ασφαλείας από τις πλησιέστερες ξενοδοχειακές μονάδες ή κατοικίες.

Τέλος, πέραν των μέτρων που λαμβάνονται για ενημέρωση του κοινού, η Υπηρεσία Μεταλλείων διατηρεί στην ιστοσελίδα της σχετικό κατάλογο, για ενημέρωση του κοινού.

Send this to a friend