Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ 4 λόγοι που πρέπει να (ξανά) βάλεις το ψωμί στη διατροφή σου!
4 λόγοι που πρέπει να (ξανά) βάλεις το ψωμί στη διατροφή σου!

4 λόγοι που πρέπει να (ξανά) βάλεις το ψωμί στη διατροφή σου!

Στο χώρο της διατροφής, το ψωμί έχει «κατηγορηθεί» ότι συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η συσχέτιση αυτή του ψωμιού με την αύξηση του βάρους, αποτελεί την μεγαλύτερη παρεξήγηση, καθώς το ψωμί έχει σημαντική θρεπτική αξία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής, η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί ένα από τα πιο ισορροπημένα και υγιεινά πρότυπα διατροφής.
Εμείς σου παρουσιάζουμε 4 λόγους για τους οποίους πρέπει να (ξανά)βάλεις το ψωμί στη διατροφή σου!
Καλοί υδατάνθρακες
Για μία ισορροπημένη διατροφή, οι μισές περίπου θερμίδες ανά ημέρα πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την καύση του λίπους. Το ψωμί είναι μια υγιεινή, θρεπτική και απολαυστική πηγή «καλών υδατανθράκων». Δοκίμασε:
Ψωμί ολικής αλέσεως: και τα 3 μέρη του σπόρου αλέθονται μαζί, έτσι διατηρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά. Είναι απλό ψωμί, με ελαφριά γεύση και ουδέτερο άρωμα.
Πολύσπορο ψωμί: Αν το ψωμί ολικής αλέσεως σου φαίνεται πολύ σκέτο, μπορείς να επιλέξεις πολύσπορο ψωμί, το οποίο μπορεί να είναι ελαφρώς πιο υψηλό σε θερμίδες λόγω των σπόρων αλλά είναι εξίσου θρεπτικό και με περισσότερες βιταμίνες αφού φτιάχνεται με πολλά δημητριακά.
Φυτικές ίνες
Το ψωμί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πρόληψη ασθενειών και τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Εκτός από το ψωμί ολικής αλέσεως , το οποίο συνήθως προτιμάται γιατί είναι ψηλό σε φυτικές ίνες, μπορείς να δοκιμάσεις:
Ψωμί σικάλεως: αν και δεν είναι πολύ δημοφιλές  , έχει ευχάριστη γεύση και αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά ψωμιά και είναι το πλουσιότερο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Ψωμί με βρώμη και φυτικές ίνες: Το «new entry» στη γκάμα των ψωμιών υψηλής διατροφικής αξίας, των Φούρνων Ζορπάς. Έχει ιδιαίτερη γεύση, δεμένη και μαλακή ψίχα και εκτός από σκέτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βάση για υγιεινά και θρεπτικά σάντουιτς. Το τετράγωνο σχήμα του, σου επιτρέπει να κόψεις ίσες φέτες των 40g, η οποία αποτελεί την προτεινομένη μερίδα από τους διατροφολόγους. Στα συν του είναι και η χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η οποία είναι 80% χαμηλότερη από άλλα πολύσπορα ψωμιά. Αποτελεί επίσης, πηγή πρωτεϊνών, εδώδιμων ινών και φωσφόρου.

Βιταμίνη Β
Το ψωμί είναι επίσης πλούσιο και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η πιο γνωστή λειτουργία τους είναι ότι βοηθάνε στο να διατηρηθούν υψηλά τα επίπεδα ενέργειας, αφού μετατρέπουν το φαγητό σε «καύσιμο» αλλά είναι και απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα ψωμιά ολικής αλέσεως είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες Β από τα λευκά ψωμιά. Το ίδιο ισχύει και για τα πολύσπορα ψωμιά που περιέχουν λιναρόσπορους, οι οποίοι επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β. Εναλλακτικά δοκίμασε:
Vitasan LGI: Μια ωραία εναλλακτική επιλογή για πολύσπορο ψωμί με αλεύρι ολικής αλέσεως, το οποίο έχει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Προκαλεί κορεσμό
Ο κορεσμός είναι το αίσθημα πληρότητας που επέρχεται μετά από μερική πέψη των τροφών που έχουν καταναλωθεί. Το βασικότερο συστατικό ενός γεύματος που οδηγεί σε κορεσμό είναι οι φυτικές ίνες. Επομένως μια ελεγχόμενη ποσότητα ψωμιού , θα σε χορτάσει απολαυστικά και θα μειώσει την όρεξή σου, έτσι θα αποφύγεις την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Είναι σημαντικό το ψωμί να είναι ολικής αλέσεως , μιας και είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες και θα σου εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα που χρειάζεται για να επέλθει κορεσμός. Σημαντικό συστατικό είναι επίσης και η πρωτεΐνη. Επομένως, καταναλώνοντας ψωμιά που συνδυάζουν δημητριακά και βρώμη, αυξάνεις την προσλαμβανομένη ποσότητά της φυτικής πρωτεΐνης.
3 προτάσεις για να συνοδεύσεις το γεύμα σου:

Ψωμί με αλεύρι Ζέας: Ένα ψωμί εύπεπτο, με έντονη και γεμάτη γεύση. Είναι ζυμωμένο με αλεύρι ολικής αλέσεως από το αρχαίο δημητριακό Ζέας.
Ψωμί με σπόρους chia: Είναι ένα ψωμί υψηλής διατροφικής αξίας λόγω των φυτικών ινών και των σπόρων chia , που ανήκουν στην κατηγορία των super foods.
Ψωμί ολικής αλέσεως πετρόμυλου: Έχει πιο έντονη γεύση από το κλασικό ολικής αλέσεως και ιδιαίτερο άρωμα, λόγω της διαδικασίας άλεσής του (σε πετρόμυλο), η οποία «βοηθάει» στο να διατηρήσει το άρωμά του.
Ξεκίνα λοιπόν τη μέρα σου με μία στάση στους Φούρνους Ζορπάς – που για μισό σχεδόν αιώνα ζυμώνουν ψωμί – και θα βρεις πάνω από 30 διαφορετικά ψωμιά, για κάθε γευστική και διατροφική συνήθεια.

Πηγές:
www.medinutrition.gr
www.medinova.gr

Send this to a friend