Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Στα σκαριά νέο σχέδιο απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων
Στα σκαριά νέο σχέδιο απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων

Στα σκαριά νέο σχέδιο απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων

Θέμα χρόνου θεωρείται πως είναι η εξαγγελία σχεδίου απόσυρσης παλαιών οχημάτων με στόχο την ανανέωση του στόλου ιδιωτικών αυτοκινήτων με λιγότερα ρυπογόνα.

Την επεξεργασία του σχεδίου επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στον «Π» η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου σχολιάζοντας σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες αφού οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο, αλλά και το κατά πόσο αυτό θα εφαρμοστεί το 2020 όπως είναι ο προγραμματισμός, θα εξαρτηθεί από τις επαφές που θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Οικονομικών. Στόχος του σχεδιασμού που έγινε από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, όπως μας ανέφερε και η υπουργός, είναι η αντικατάσταση μεγάλων σε ηλικία οχημάτων με καινούργια αυτοκίνητα πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι σχέδιο απόσυρσης συνόδευε πέρσι και τις νομοθετικές αλλαγές που προωθήθηκαν και ψηφίστηκαν για τη φορολόγηση οχημάτων με τις οποίες μηδενίστηκε ο φόρος κατανάλωσης, αλλά η Βουλή θεώρησε ανεπαρκές αυτό που προτάθηκε και ζήτησε επανεξέτασή του από το Υπουργείο Μεταφορών.

Η επανεξέταση έγινε και σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» το σχέδιο απόσυρσης παλαιών οχημάτων που προωθείται για εφαρμογή πλέον από του χρόνου, μέσω και του νέου κρατικού προϋπολογισμού, προσομοιάζει με το σχέδιο που εφαρμόστηκε το 2010. Συνάγεται έτσι ότι το σχέδιο θα αφορά την παραχώρηση χορηγίας για απόσυρση οχημάτων με προϋπόθεση ο αιτητής για χορηγία να προχωρά και στην αγορά καινούργιου οχήματος φιλικότερου προς το περιβάλλον -θα μετρώνται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- αλλά όχι κατ’ ανάγκη ηλεκτρικών αυτοκινήτων αφού για ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης μελετάται άλλο σχέδιο.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο που εφαρμόστηκε το 2010 κάλυπτε παλαιά οχήματα 15 ετών και άνω και πως η χορηγία για αγορά νέου αυτοκινήτου ανερχόταν στα 1.800 ευρώ.

Το συγκεκριμένο χρηματικό κίνητρο με το νέο σχέδιο αναμένεται να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο.

Send this to a friend