Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κλειδώνει ο νέος χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης
Κλειδώνει ο νέος χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης

Κλειδώνει ο νέος χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης

Το αργότερο μέχρι τον επόμενο μήνα, θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως ο νέος χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το υπουργείο Εσωτερικών θα ανοίξει τα χαρτιά του μέχρι τέλος του μήνα που θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, η οποία αν και δεν έχει ενστάσεις επί του νομοσχεδίου, αναμένει τους χάρτες προκειμένου να τοποθετηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο νέος χάρτης θα περιλαμβάνει την δημιουργία 12 συμπλεγμάτων από Δήμους ή και κοινότητες. Από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό, τουλάχιστον για περιοχές όπου υπάρχουν έντονες αντιδράσεις.

Έντονες αντιδράσεις καταγράφονται και στην Αγία Νάπα, ενώ στη Λευκωσία η εικόνα έχει δυο όψεις

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τα σενάρια συνενώσεων που φαίνεται να επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες του ΥΠΕΣ είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, σε κάποιες τοπικές αρχές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Γεροσκήπου η οποία δεν είναι θετική στο ενδεχόμενο συνεννόησης με τον Δήμο Πάφου. Μάλιστα ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης,  σε εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή ενώπιον κοινού κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη  να μην αφήσει να χάσει η γενέτειρα του, την αυτοτέλεια της.

Έντονες αντιδράσεις καταγράφονται και στην Αγία Νάπα, ενώ στη Λευκωσία η εικόνα έχει δυο όψεις. Από τη μια οι τοπικές αρχές δεν φαίνεται να διαφωνούν με τα σενάρια που υπάρχουν για το χάρτη της επαρχίας Λευκωσίας, από την άλλη όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν υπόγειες διεργασίες για το τελικό σχήμα των συμπλεγμάτων. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως ένας δήμος είναι έτοιμος να κινηθεί προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με πρόταση που ενδεχομένως να περιπλέξει τα πράγματα.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως στην τελευταία στροφή πριν το κλείδωμα του νέου χάρτη, ο ρόλος του Νίκου Αναστασιάδη θα είναι καθοριστικής σημασία. Μάλιστα αυτό το οποίο υποστηρίζεται είναι πως ο τελικός χάρτης θα κλείσει δια χειρός του προέδρου της Δημοκρατίας, τουλάχιστον εκεί που υπάρχουν αντιδράσεις. Πληροφορίες σε τοπικό επίπεδο θέλουν τον Νίκο Αναστασιάδη να έχει διαβεβαίωση, κάποιες τοπικές αρχές ότι δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Δήμο Αγίας Νάπας, το Δήμο Αθηαίνου και τον Δήμο Λευκάρων να μένουν εκτός συνενώσεων.

Τα σενάρια

Στη Λευκωσία η απουσία του τοπικιστικού στοιχείου, σε έντονο βαθμό τουλάχιστον, διευκολύνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ωστόσο η ενδεχόμενη ύπαρξη και δεύτερου σεναρίου να ενισχύσει το στοιχείο της περιπλοκότητας κάτι που θα διατηρήσει το έντονο παρασκήνιο μέχρι υστάτης Ο κομματικός παράγοντας, λένε οι πληροφορίες, δεν θα έχει αρνητικό ρόλο μιας και ο νέος χάρτης αυτοδιοίκησης θα έχει την υποστήριξη των κομμάτων εάν και εφόσον, σε κεντρικό επίπεδο, ληφθούν υπόψη τα θέλω τους.

Λευκωσία

Για τη Λευκωσία το επικρατέστερο σενάριο είναι η δημιουργία τριών συμπλεγμάτων:
-Λευκωσία – Άγιος Δομέτιος – Έγκωμη – Αγλαντζιά
-Λακατάμεια – Στρόβολος με ερωτηματικό το Τσέρι
-Λατσιά-Γέρι- Δάλι και πιθανόν κάποιες γειτονικές κοινότητες

Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει εάν στη Λευκωσία ενδεχομένως να τεθεί στο τραπέζι και ένα δεύτερο σενάριο που θα μειώνει των αριθμό των συμπλεγμάτων σε δυο, ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό ο δήμαρχος Στρόβολου, σε συνέντευξή του στην «Κ».

Λεμεσός

Ξεκάθαρη φαίνεται να είναι η εικόνα για τη Λεμεσό όπου το επικρατέστερο σενάριο είναι οι συνενώσεις δήμων και κάποιων κοινοτήτων σε τρία συμπλέγματα
-Λεμεσός- Μέσα Γειτονιά – Άγιος Αθανάσιος
– Ύψωνας, με κοινότητες περιοχής.
-Πολεμίδια με κοινότητες περιοχής.

Για το σύμπλεγμα του Ύψωνα, λέγεται πως η ονομασία που θα φέρει θα είναι Δήμος Κούρη.

Πάφος

Στην Πάφο σε μεγάλο βαθμό το τοπίο είναι ξεκάθαρο μιας και οι αλλαγές δεν φαίνεται να είναι δραματικές. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι η Γεροσκήπου και αν θα συγχωνευθεί με το δήμο Πάφου. Οι αντιδράσεις που υπάρχουν στη Γεροσκήπου είναι έντονες με την τοπική κοινωνία να υποστηρίζει ο δήμος να παραμείνει αυτόνομος με τη συγχώνευση κοινοτήτων, στην ανατολική πλευρά της πόλης μέχρι την

Τίμη 

-Πάφος- Γεροσκήπου
-Πέγεια με όμορες κοινότητες
-Πόλη Χρυσοσχούς με όμορες κοινότητες

Λάρνακα

Ο χάρτης της επαρχίας Λάρνακας παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, πρώτα σε κομματικό επίπεδο και μετά στις προσπάθειες που καταβάλλονται όπως δυο νυν δήμοι αποφύγουν τις συνενώσεις. Πρόκειται για τους δήμους Αθηαίνου και Λευκάρων-Λάρνακα – Δρομολαξιά, Μενεού
-Αραδίπου – Λειβάδια
-Αθηαίνου
-Λεύκαρα

Αμμόχωστος

Η περίπτωση της ελεύθερης Αμμοχώστου, ενδεχομένως να αποδειχθεί η περιπλοκότερη. Η αντίδραση της Αγίας Νάπας για συνένωση με κάποιο άλλο δήμο είναι έντονη. Με τα δεδομένα αυτά ερωτηματικό παραμένει το τι μέλει γενέσθαι με τον άλλο μεγάλο δήμο της περιοχής, το Παραλίμνι και τον ακριτικό δήμο Δερύνειας. Δυο δήμοι οι οποίοι παραδοσιακά ελέγχονται από την δεξιά και αριστερά αντίστοιχα.
-Αγία Νάπα
-Παραλίμνι-Δερύνεια

Πάντως το κομμάτι μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στην πρώτη γραμμή. Ήδη από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου ο Κωνσταντίνος Πετρίδης είναι προγραμματισμένο να παραστεί στη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών με θέμα: Ο περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Νόμος του 2015. Ένα άλλο θέμα που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πιθανή παράταση της θητείας των Δημοτικών Συμβουλίων κατά δυόμιση χρόνια, προκειμένου να δοθεί χρόνος να αφομοιωθούν οι αλλαγές και να συμπέσουν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση με αυτές των ευρωεκλογών.

Send this to a friend