Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αυξημένα κρούσματα Κοξάκι στα νηπιαγωγεία της Κύπρου
Αυξημένα κρούσματα Κοξάκι στα νηπιαγωγεία της Κύπρου

Αυξημένα κρούσματα Κοξάκι στα νηπιαγωγεία της Κύπρου

Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie) είναι μέλος της οικογένειας των εντεροϊών (η οποία περιλαμβάνει επίσης τον ιό της πολιομυελίτιδας και της ηπατίτιδας Α) και ζει στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα. Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, συνήθως όταν δεν πλένουμε καλά τα χέρια μας και τις επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα. Σε αυτές τις επιφάνειες ο ιός Κοξάκι μπορεί να επιζήσει για αρκετές ημέρες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός Κοξάκι προκαλεί ήπια γριππώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία. Αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Συμπτώματα του ιού Κοξάκι
Η κλινική εικόνα της νόσου παρατηρείται κυρίως στην προσχολική και στην αρχική σχολική ηλικία, έως 10 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι μέχρι την ενηλικίωσή τους έχουν εκτεθεί στον ιό και έχουν φτιάξει αντισώματα.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:


• Ξαφνικό υψηλό πυρετό
• Πονόλαιμο
• Εξανθήματα στα χέρια, στα πόδια και στο στόμα
• Στοματίτιδα
• Πονοκέφαλο
• Απώλεια της όρεξης και κόπωση

Μεταδοτικότητα του ιού Κοξάκι
Η λοίμωξη μεταδίδεται με τη πρωκτο-στοματική οδό, αλλά και με τα σταγονίδια στον αέρα όπως επίσης και τη σωματική επαφή με ασθενή που εκδηλώνει τη Νόσο στόματος-χεριών-ποδιών. Ο ιός μπορεί να βρίσκεται στο σάλιο, τα κόπρανα, στο υγρό που βρίσκεται στις φυσαλίδες πάνω στο δέρμα, και στις ρινικές εκκρίσεις. Αντικείμενα όπως σκεύη και παιχνίδια που έρχονται σε επαφή με μολυσμένες σωματικές εκκρίσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως πηγή μετάδοσης της λοίμωξης σε άλλα άτομα. Όλοι μπορεί να νοσήσουν από τους ιούς αυτούς αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι παιδιά. Οι έγκυες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο έμβρυο ή το νεογέννητο τους, με σοβαρές συνέπειες για το βρέφος.


Πρόληψη
Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό Coxsackie. Το πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη προστασία. Πρέπει να μάθετε τα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους συχνά, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας (ειδικά σε δημόσιους χώρους), πριν από τα γεύματα και πριν την προετοιμασία του φαγητού. Τα κοινόχρηστα παιχνίδια σε κέντρα παιδικής φροντίδας θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με απολυμαντικό, επειδή ο ιός μπορεί να ζήσει σε αυτά τα αντικείμενα για μέρες.
Τα παιδιά που ασθενούν με τον ιό Κοξάκι θα πρέπει να μείνουν μακριά από το σχολείο για λίγες ημέρες, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.


Αντιμετώπιση
Ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης και τα συμπτώματα, ο γιατρός του παιδιού μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή, για να κάνει το παιδί να αισθανθεί πιο άνετα. Ωστόσο, επειδή τα αντιβιοτικά λειτουργούν μόνο ενάντια στα βακτήρια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση μιας μόλυνσης από τον ιό Κοξάκι.
Η ακεταμινοφαίνη μπορεί να δοθεί για την ανακούφιση του πόνου. Αν ο πυρετός διαρκεί για περισσότερο από 24 ώρες, ή αν το παιδί σας έχει κάποια συμπτώματα μιας πιο σοβαρής λοίμωξης του ιού Coxsackie, καλέστε τον γιατρό σας.
Τα περισσότερα παιδιά με μια απλή λοίμωξη από τον ιό Coxsackie αναρρώνουν πλήρως μετά από μερικές ημέρες χωρίς να χρειάζεται καμία θεραπεία. Ένα παιδί που έχει πυρετό χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να ξεκουραστεί στο κρεβάτι, ή να παίζει ήσυχα σε εσωτερικούς χώρους. Μην ξεχνάτε να του δίνετε άφθονα υγρά, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Send this to a friend