Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Η μαθηματική εξίσωση που δίχασε το twitter – 16 ή 1 είναι η απάντηση;
Η μαθηματική εξίσωση που δίχασε το twitter – 16 ή 1 είναι η απάντηση;

Η μαθηματική εξίσωση που δίχασε το twitter – 16 ή 1 είναι η απάντηση;

Διχασμένο το twitter με τους χρήστες του να επιστρατεύουν μέχρι και τα πτυχία μαθηματικών για να αποδείξουν ότι η δικιά τους απάντηση είναι η σωστή!

Για μέρες λοιπόν, χιλιάδες χρήστες του twitter έσπαγαν το κεφάλι τους με μια μαθηματική εξίσωση. Πόσο κάνει  8 ÷ 2(2 + 2);

Το πρόβλημα ανέβηκε στο twitter από  τον χρήστη @ pjmdoll  και αμέσως έγινε viral. Κυρίως γιατί οι χρήστες διχάστηκαν μεταξύ δύο απαντήσεων: το 16 και το 1.

Μια μάλιστα έγραψε ότι έχει δύο πτυχία μαθηματικών και ότι η απάντηση είναι το 1.

Η άλλη έγραψε ότι η απάντηση είναι 16 και ότι όλο αυτό που συμβαίνει είναι ντροπιαστικό, αναφερόμενοι σε όσους έγραφαν ότι το σωστό είναι το 1.

Προς τι λοιπόν όλη αυτή η σύγχυση για μια απλή εξίσωση;

Όπως αναφέρει το Insider, το πρόβλημα εντοπίζεται στο με ποια σειρά έχει μάθει κανείς να κάνει τις εξισώσεις. Η σωστή απάντηση σήμερα είναι 16. Πριν από 100 χρόνια θα ήταν το 1.

Ο σωστός τρόπος για να λυθεί η εξίσωση είναι ο εξής:

πρώτα προσθέτετε τις τιμές στην παρένθεση: 8 ÷ 2(4) = ?

στη συνέχεια γίνεται η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός από αριστερά προς τα δεξιά: 8 ÷ 2(4) = 4(4) = 16.

Όσοι βρίσκουν ως απάντηση την τιμή 1, χρησιμοποιούν μια ξεπερασμένη εκδοχή της σειράς που πρέπει να γίνουν οι πράξεις, πολλαπλασιάζοντας πρώτα το 2 με το αποτέλεσμα της παρένθεσης (4) και στη συνέχεια διαιρώντας 8 με 8. Αυτή η απάντηση θα ήταν σωστή πριν από 100 χρόνια. Σχετικό κείμενο έγραψε στους New York Times και ο καθηγητής μαθηματικών στο Κορνέλ, Steven Strogatz.

Όπως αναφέρει, εξηγώντας ότι η σωστή απάντηση είναι το 16, ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα προηγείται η παρένθεση, μετά έρχονται ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση και στο τέλος η πρόσθεση και η αφαίρεση. Ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση έχουν την ίδια προτεραιότητα. Άρα τι κάνουμε πρώτα από αυτά; Ξεκινάμε από όποια πράξη είναι από αριστερά και συνεχίζουμε προς τα δεξιά.

Το ίδιο ισχύει και με την πρόσθεση και την αφαίρεση, που επίσης έχουν -μεταξύ τους- την ίδια προτεραιότητα: ξεκινάμε τις πράξεις από  αριστερά προς τα δεξιά.

Πηγή: sigmalive.com

Send this to a friend