Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Οι 20 “ξεχασμένες” ευρωπαϊκές πόλεις που αξίζει να επισκεφθείς
Οι 20 “ξεχασμένες” ευρωπαϊκές πόλεις που αξίζει να επισκεφθείς

Οι 20 “ξεχασμένες” ευρωπαϊκές πόλεις που αξίζει να επισκεφθείς

Σε μια περίοδο που οι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί πλημμυρίζουν από κόσμο σε σημείο… ασφυξίας, το CNN Travel προτείνει 20 ευρωπαϊκές πόλεις με το χαμηλότερο τουριστικό ενδιαφέρον, χωρίς να υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. «Γιατί άραγε να προτιμάμε τη Βενετία, το Παρίσι και το Άμστερνταμ, ενώ υπάρχουν δίπλα τους εξίσου αξιοθαύμαστες πόλεις;» καταλήγει το ρεπορτάζ λίγο πριν μας «ταξιδέψει» στα μέρη που υπόσχεται.

Οράνζ, Γαλλία
Επειδή στην γαλλική πόλη Αβινιόν διεξάγεται κάθε χρόνο το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ από το 1947, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο χώρο των παραστατικών τεχνών στον κόσμο, η Οράνζ προσπερνάται απαρατήρητη. Σε αυτή την πόλη, όμως, βρίσκεται το Ρωμαϊκό Θέατρο, που είναι χτισμένο από τον 1ο αιώνα π.Χ, ενώ ακόμη, το Μουσείο της Οράνζ βρίσκεται εκεί από τον 17ο αιώνα. Αξίζουν, χωρίς αμφιβολία, την προτίμηση των τουριστών.

Νόριτς, Αγγλία
Λέγεται ότι στο Νόριτς υπάρχει μια παμπ για κάθε μέρα του χρόνου και μια εκκλησία για κάθε Κυριακή. Όπως και να ’χει, η συγκεκριμένη πόλη, έχει μια  από τις πιο εκπληκτικές μεσαιωνικές αρχιτεκτονικές της χώρας. Ο καθεδρικός ναός του Νόριτς χρονολογείται από το 1096 και οι δρόμοι του Colegate και του Elm Hill φιλοξενούν γραφικά, ακλόνιστα στο πέρασμα των αιώνων σπίτια. Η παμπ Αδάμ και Εύα, στο Bishopsgate, λέγεται ότι είναι η παλαιότερη παμπ στη χώρα, που χρονολογείται από το 1249.

Άαρχους (ή Ώρχους), Δανία
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας, που. βρίσκεται στην πολιτισμική καρδιά της Γιουτλάνδης, είναι μία πληθωρική πόλη που διαθέτει πανεπιστήμιο, μία άριστα διατηρημένη παλιά πόλη και ένα μουσείο που αποτελεί ανάπλαση ενός ιστορικού χωριού, το Ντε Γκάμλε Μπάι. Το πιο δημοφιλές αξιοθέατο είναι το Μουσείο Προϊστορίας Μόσγκαρντ, τα εκθέματα του οποίου χρονολογούνται από τη Λίθινη Εποχή μέχρι τις ημέρες των Βίκινγκ και όπου φιλοξενείται ο πιο διάσημος πολίτης του Άαρχους, ο Άνθρωπος του Γκραουμπάλε.

Αμβέρσα, Βέλγιο
Ξέχνα τις βιομηχανικές Βρυξέλλες, τη ρομαντική Μπριζ και τη μεσαιωνική Γάνδη. Αν πας στο Βέλγιο, η Αμβέρσα είναι η πόλη που ως “ψαγμένος” ταξιδιώτης οφείλεις να επισκεφτείς. Ακούς «Αμβέρσα», τι σου έρχεται στο μυαλό; Aν ασχολείσαι με τη μόδα, «Οι έξι της Αμβέρσας» (ομάδα Βέλγων σχεδιαστών, μεταξύ αυτών και οι Ann Demeulemeester και Dries van Noten, που επαναπροσδιόρισε τον όρο «αποδόμηση» στη διεθνή fashion σκηνή). Αν σκοπεύεις να παντρευτείς, «Ο Δρόμος των Διαμαντιών», αφού βρίσκεσαι στη Νο1 αγορά της Ευρώπης. Αν πάλι είσαι λάτρης της σοκολάτας, κάνεις focus σε ονόματα καταστημάτων όπως «Chocolate Line» και «Νello». Σημειώνεται ότι ο καθεδρικός ναός της Παναγίας στην Αμβέρσα προστατεύεται από την UNESCO.

Χάγη, Ολλανδία
Μπορεί το Άμστερνταμ να την επισκιάζει, αλλά η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας κρύβει πίσω από το αυστηρό προφίλ της, όμορφες συνοικίες και μεγαλόπρεπα μεσαιωνικά κτίρια. Η Χάγη ή Haag που σημαίνει φράχτης, πήρε την ονομασία «φράχτης των κόμηδων» από τον Κόμη Floris IV, ο οποίος ψάχνοντας ένα μέρος για να καταφεύγει την περίοδο του κυνηγιού, βρήκε ένα μικρό χωριό, το οποίο ονόμασε έτσι. Ενδιαφέροντα μουσεία, καταπράσινα πάρκα και μια υπέροχη ολλανδική ακτή περιμένει τους επισκέπτες. Στη Χάγη βρίσκεται η έδρα της ολλανδικής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, πολλών γραφείων και ινστιτούτων των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαστηρίου. Είναι μια ιδιαίτερα πολυπολιτισμική πόλη και οι φοιτητές της δίνουν έναν νεανικό τόνο στην… αυστηρότητά της. Είναι επίσης μόλις 15 λεπτά μακριά από το πανέμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο Scheveningen.

Σαράγεβο, Βοσνία
Πρόκειται για την ευρωπαϊκή πόλη που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς σχεδόν ισοπεδώθηκε κατά την εμφύλια σύγκρουση στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Στην καρδιά της βρίσκεται η Baščaršija, η παλιά συνοικία της αγοράς που ζωντανεύει ακόμα με πάγκους γεμάτους καρυκεύματα, καφέ και δίπλα της το συγκλονιστικό τζαμί Gazi Husrev-beg. Η έρημη διαδρομή bobsled από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 είναι επίσης ένα ξεχωριστό θέαμα.

Πρίστινα, Κόσοβο
Βάζοντας τις οικονομικές και πολιτικές συμφορές στην άκρη, το Κόσοβο εξελίσσεται αργά, αλλά σταθερά, σε μια από τις τελευταίες γωνιές της Ευρώπης, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να επιχειρήσουν ένα από τα αντισυμβατικά τους ταξίδια και να ανακαλύψουν τη ζωηρή και σοφιστικέ πρωτεύουσά του, την Πρίστινα. Αν και δεν αποτελεί την πιο αισθητικά ελκυστική πρωτεύουσα που θα επισκεφτείτε ποτέ, παρ’ όλ’ αυτά περιβάλλεται από πολλή ενέργεια, συνδυάζοντας έντονα το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το βαλκανικό συνονθύλευμα κουλτούρας με το καλό φαγητό και τη διασκέδαση. Το εξαιρετικό Εθνογραφικό Μουσείο Emin Gjiku αξίζει σίγουρα μια εξερεύνηση, όπως και το υπέροχο Εθνικό Μουσείο του Κοσσυφοπεδίου . Η μοναδική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Πρίστινα θα συναρπάσει τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής.

Μάλμε, Σουηδία
Μόλις μισή ώρα από την πρωτεύουσα της Δανίας, το Μάλμε είναι μια καλή επιλογή για να «γευτείς λίγο από Σουηδία», να περπατήσεις στα πολλά πάρκα του και το καλοκαίρι να αράξεις στην ακτή του. Το Kungsparken και το Slottstradgarden είναι τα δύο βασικά πάρκα της πόλης και ακόμα και το χειμώνα έχουν κόσμο που γυμνάζεται, που κάνει τη βόλτα του και προχωράει κατά μήκος των καναλιών του. Το εξαιρετικό Moderna Museet Malmo είναι μία από τις καλύτερες σύγχρονες γκαλερί τέχνης στην Ευρώπη.

Αμπερντίν, Σκωτία
Το Αμπερντίν βρίσκεται περίπου 190 χιλιόμετρα βόρεια του Εδιμβούργου και συνδυάζει κοσμοπολιτισμό και έντονη νυχτερινή ζωή. Ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει την πόλη, περπατώντας στους πλακόστρωτους δρόμους και τα ιστορικά κτίρια του πανεπιστημίου του Ολντ Αμπερντίν. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη γειτονιά των ψαράδων του Φουτντί και το πολύβουο λιμάνι, όπου μπορεί να δει δελφίνια και τον Καθεδρικό Ναό με τους εντυπωσιακούς δίδυμους πύργους, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα οχυρωμένου καθεδρικού. Με μικρές αγροικίες και πολύχρωμους κήπους αποτελεί ένα ιδιαίτερο προορισμό για τον ταξιδιώτη.

Βέρνη, Ελβετία
Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μεσαιωνικό. Είναι ένα σπάνιο δείγμα αυτούσια διατηρημένης μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και για το λόγο αυτό έχει ανακηρυχθεί ολόκληρο ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αξίζει ακόμα να δείτε το σπίτι που έζησε ο Albert Einstein, το επιβλητικό κοινοβούλιο, την πλατεία των Μουσείων, αλλά και τα φιλόξενα πάρκα της πόλης. Εδώ ο ’Άλμπερτ Αϊνστάιν ανέπτυξε την θεωρία της σχετικότητας, στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας όπου εργαζόταν.  Το Μουσείο Καλών Τεχνών διαθέτει έργα του Πικάσο και του Κλι, ενώ οι πεζοπόροι μπορούν να διασχίσουν την κορυφή του Gurten, του βουνού που έχει θέα στην παλιά πόλη.

Βρότσλαβ, Πολωνία
Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Όντερ στη δυτική Πολωνία το Βρότσλαβ είναι μια πόλη βγαλμένη από τα παραμύθια. Τα μεγάλα πάρκα, τα γοτθικά πολύχρωμα κτίρια και τα κομψά αρχοντικά υπόσχονται ένα μαγευτικό ταξίδι, στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και πρωτεύουσα της διοικητικής περιφέρειας της Κάτω Σιλεσίας. Το 2016 ορίστηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ενώ φέτος θα υποδεχθεί τη Διεθνή Ένωση Παγκόσμιων Αθλημάτων (IWGA). Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Πανόραμα Ρατσλαβίτσκα, μια ροτόντα μήκους 114 μέτρων. Αναπαριστά με πανοραμική ζωγραφική τη μάχη του πεζικού της Πολωνίας εναντίον του ρωσικού στρατού το 1794.

Τιφλίδα, Γεωργία
Στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, θα ξεκινήσει κανείς από τον Καθεδρικό Ναό Σιόνι, θα δει από κοντά την Βασιλική του Ανχισκάτι του 6ου αιώνα αλλά και τον Καθεδρικό Ναό Σαμέμπα (Αγίας Τριάδας). Έπειτα, επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά της πόλης που είναι το αγαπημένο μέρος των ντόπιων, αλλά και των τουριστών. Τέλος, η θέα από το Κάστρο Ναρικάλα, αλλά και η διαδρομή για να φτάσει κανείς εκεί, είναι μαγευτική.

Μινσκ, Λευκορωσία
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Κρατικό Μουσείο, το μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και την πλατεία Ανεξαρτησίας που φιλοξενεί το επτά μέτρων άγαλμα του Λένιν. Γύρω από την πλατεία βρίσκεται το πανεπιστήμιο της χώρας, το πρώην Αρχηγείο της KGB και το Εβραϊκό Μνημείο Zaslavsky. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας ιδρύθηκε το 1922 και στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό οκτάγωνο κτίριο που έχει το σχήμα ενός ρομβικού κύβου. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πνεύματος, με τους 2 πύργους, αποτελεί το πιο σημαντικό σήμα κατατεθέν της παλιάς πόλης.

Ερεβάν, Αρμενία
Η περιπλάνηση στην πόλη ξεκινά από το Άγαλμα της Μητέρας Αρμενίας, την Ακαδημία Επιστημών, το κτίριο της Βουλής, το μεγαλοπρεπές κτίριο της Όπερας και την λεωφόρο Μάστοτς. Στην πλατεία Δημοκρατίας βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο της χώρας. Ακόμη, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Ετσμιατζίν και τον ομώνυμο Καθεθρικό Ναό του 4ου αιώνα. Φυσικά, να μην παραλειφθούν τα ερείπια του καθεδρικού ναού του 7ου αιώνα στο Ζβάρτνοτς. Τέλος, στην πόλη υπάρχουν το Μουσείο του σκηνοθέτη Σεργκέι Παρατζάνοφ, αλλά και το συγκλονιστικό μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Κλουζ- Ναπόκα, Ρουμανία
Είναι η ανεπίσημη πρωτεύουσα της Τρανσυλβανίας και παρόλο που (μάλλον) δεν θα βρείτε βρικόλακες εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε κάστρα, φρούρια, βοτανικούς κήπους, μουσεία και πάρκα. Η καλλιτεχνική σκηνή του Κλουζ-Ναπόκα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού συνδυάζει την παράδοση με μία πιο προοδευτική προσέγγιση. Σε αυτήν την πόλη μπορείτε να απολαύσετε κονσέρτα κλασσικής μουσικής, θεατρικές παραστάσεις, σόου με μαριονέτες και συναυλίες κάθε είδους, από τζαζ μέχρι σύγχρονη ποπ και ηλεκτρονική μουσική.

Ντέμπρετσεν, Ουγγαρία
Είναι γνωστή για τα φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε χρόνο, όπως το φεστιβάλ των λουλουδιών, το φεστιβάλ τζαζ και τα φεστιβάλ χορωδιακής και στρατιωτικής μουσικής. Το λουλουδένιο ρολόι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην πόλη το 2009 και είναι διακοσμημένο με τα φτερά του φοίνικα, τα οποία είναι ένα από τα σύμβολα του Ντέμπρετσεν. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το πάρκο Hortobagy, το θέατρο Csokonai και το μουσείο Déri, που στεγάζεται σε ένα νεο-μπαρόκ κτίριο στην καρδιά της πόλης και φιλοξενεί μια από τις καλύτερες συλλογές πολιτιστικών και ιστορικών έργων σε ολόκληρη την Ουγγαρία.

Άγκυρα, Τουρκία
Η πρωτεύουσα της Τουρκίας και δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας είναι χτισμένη στις όχθες του Ενγκούρι Σου και αποτελεί μία μοντέρνα ευρωπαϊκή μητρόπολη, με διάσπαρτα μνημεία της πολυτάραχης ιστορίας της. Το τοπίο είναι γεμάτο με παλιά κάστρα και ερείπια ποικίλλων πολιτισμών, όπως π.χ. των Χετταίων και των Φρυγών αλλά και με μνημεία της Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Οθωμανικής περιόδου. Η σύγχρονη πόλη διαθέτει επίσης εντυπωσιακά κρατικά κτίρια, μεγάλα πανεπιστήμια, στρατιωτικές βάσεις, προξενεία, έντονη νυχτερινή ζωή και το παλαιότερο πάρκο της Άγκυρας, το Γκενσλίκ.

Φιλιππούπολη, Βουλγαρία
Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019 δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Από τα πολλά αξιοθέατα της Παλαιάς Πόλης είναι το Ρωμαϊκό Θέατρο, το Ρωμαϊκό Στάδιο, η Ρωμαϊκή Αγορά,, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το Τζαμί, τα Τουρκικά Λουτρά. Από τα αξιόλογα κτίρια της εποχής της Εθνικής Αναγέννησης εντυπωσιάζει η κατοικία του πλούσιου καπνεμπόρου Κουγιουμζτόγλου, που σήμερα στεγάζει το Εθνογραφικό (Λαογραφικό) Μουσείο της πόλης, η κατοικία του έμπορου Στεπάν Χιντλιάν ή Hindlian House), το «Σπίτι του Λαμαρτίνου» ή Lamartine’s House και η κατοικία του εύπορου, Μπαλαμπάνοφ ή Balabanov House που στεγάζει το Ιστορικό Μουσείο. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την οδό TsankoLavrenov όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα αξιοθέατα της Παλαιάς Πόλης και περιηγηθείτε μέσα στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα πανέμορφα αρχοντικά.

Τροντχάιμ, Νορβηγία
Στο Τροντχάιμ παρατηρείται ο ήλιος του μεσονυχτίου, το καλοκαίρι δηλαδή ο ήλιος στην περιοχή ανατέλλει στις 3 τα ξημερώματα και δύει μετά τις 11 το βράδυ, ενώ το χειμώνα ανατέλλει στις 10 το πρωί και δύει μετά τις 2 το μεσημέρι. Ο ταξιδιώτης μπορεί να εξερευνήσει την πόλη ξεκινώντας από το ιστορικό κέντρο. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον καθεδρικό Nidaros που χρονολογείται από το 1070, το λαογραφικό μουσείο Trøndelag και το μουσείο ποπ και ροκ Rockheim που χρησιμοποιεί ψηφιακά πολυμέσα στις παρουσιάσεις του. Η Γέφυρα της Παλιάς Πόλης είναι επίσης γνωστή με το ψευδώνυμο «Πύλη της Ευτυχίας» και χρονολογείται από το 1681.

Τορίνο, Ιταλία
Η τελευταία δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις, απλά δεν έχει τον τουρισμό που τις αξίζει, όπως η Ρώμη, η Βενετία και η Φλωρεντία. Το Τορίνο, γνωστό για την παραγωγή σοκολάτας και των αυτοκινήτων Fiat, θα σου χαρίσει υπέροχες στιγμές αν αποφασίσεις να περάσεις εκεί τις επόμενες διακοπές σου. Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα που θα δεις στο Τορίνο είναι το Mole Antonelliana, το οποίο πρόκειται για ένα μεγάλο πύργο, με υπέροχη αρχιτεκτονική και κλασσική ομορφιά, και τόσο ιδιαίτερο που ονομάζεται ο μικρός πύργος του Άιφελ της Ιταλίας. Επίσης, η πόλη φιλοξενεί το Αιγυπτιακό Μουσείο (Museo Egizio), όπου εκτίθεται μια από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές αιγυπτιακών τεχνουργημάτων στον κόσμο. Αν κάνετε έναν περίπατο στην Piazza Castello και στη Via Roma, θα δείτε πολλά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Στο πάρκο Valentino θα βρείτε ένα κάστρο του 18ου αιώνα, ένα βοτανικό κήπο και ένα μεσαιωνικό χωριό. Όταν πεινάσετε, δοκιμάστε ζυμαρικά, τοπικά κρασιά και καφέδες στις τρατορίες της περιοχής.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Send this to a friend