Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει κάτι πολύ όμορφο στον ουρανό
Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει κάτι πολύ όμορφο στον ουρανό

Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει κάτι πολύ όμορφο στον ουρανό

Η πιο θεαματική θερινή, αν όχι ετήσια,  βροχή από «πεφταστέρια», οι διάττοντες Περσείδες, θα κορυφωθούν  το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας. Για φέτος το φαινόμενο σημειώνεται κοντά στην Πανσέληνο (15/8), γεγονός που το καθιστά δυσκολότερο στην παρατήρηση.

Οι διάττοντες αποτελούν απομεινάρια του κομήτη 109/P Swift-Tuttle, μέσα από την πορεία του οποίου διέρχεται η Γη αυτές τις μέρες. Με την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης αναφλέγονται σε ύψος μεταξύ 70 με 100 χλμ. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας και της ανάφλεξης ως αποτέλεσμα της τριβής με τον αέρα, δημιουργούνται τα γνώριμα πεφταστέρια. Η περίοδος παρατήρησης του φαινομένου άρχισε στις 17 Ιουλίου και λήγει στις 26 Αυγούστου.

Ο αναμενόμενος αριθμός διαττόντων ανα ώρα (ZHR: Zenithal Hourly Rate) υπολογίζεται για φέτος να φτάσει στους 100. Το κοινό μπορεί να παρατηρήσει το φαινόμενο από οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου, αρκεί να μην υπάρχει υπερβολικός τεχνητός φωτισμός. Για την παρατήρηση του φαινομένου δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός καθότι πρόκειται για φαινόμενο ορατό με γυμνό οφθαλμό.

Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση του φαινομένου είναι μετά τα μεσάνυκτα της Κυριακής προς Δευτέρα και μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας προς Τρίτη. Το ακτινοβόλο σημείο (το σημείο από το οποίο φαίνεται ότι ξεκινούν οι διάττοντες) είναι στον αστερισμό του Περσέα, ο οποίος θα βρίσκεται χαμηλά στα βορειοανατολικά. Για την επιτυχή παρατήρηση δεν είναι απαραίτητο να κοιτάζουμε προς εκείνη την κατεύθυνση εφόσον οι διάττοντες διασχίζουν τον ουρανό διαγράφοντας μεγάλες πορείες που ξεκινούν από βορειοανατολικά και καταλήγουν νοτιοδυτικά.

Το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με το 1010 Asteroskopeion για περισσότερες πληροφορίες ή οδηγίες στο www.asteroskopeion.com, τηλέφωνο 22677727 ή ηλεκτρονικά στο [email protected]

Send this to a friend