Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι κίνδυνοι για την υγεία μας και τι να κάνουμε για να μην μας βγει ξινό το καλοκαίρι
Οι κίνδυνοι για την υγεία μας και τι να κάνουμε για να μην μας βγει ξινό το καλοκαίρι

Οι κίνδυνοι για την υγεία μας και τι να κάνουμε για να μην μας βγει ξινό το καλοκαίρι

Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, σε περίπτωση που δεν είμαστε προσεχτικοί και δεν λαμβάνουμε τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται ώστε να μην βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στους κινδύνους αυτούς, ελλοχεύει το καλοκαίρι. 
Μιλώντας στον REPORTER, ο επιδημιολόγος Δρ. Μιχάλης Βονιάτης αναλύει το τρίπτυχο που πρέπει να μας ανησυχεί και για το οποίο επιβάλλεται να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης, επισημαίνοντας πως όταν πράττουμε για εμάς και εκείνους που έχουμε υπό την ευθύνη μας όλα όσα απαιτούνται, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.

Ο Δρ. Βονιάτης αναφέρθηκε πρώτα και κύρια, στις υψηλές θερμοκρασίας που παρατηρούνται τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίες ενίοτε ξεπερνούν κατά πολύ τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο κίνδυνος θερμοπληξίας
Ο επιδημιολόγος αναφέρθηκε στον αυξημένο κίνδυνο που υπάρχει για να υποστεί κάποιος θερμοπληξία, τονίζοντας την ανάγκη να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα προφύλαξης, όπως είναι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού, φρούτων και λαχανικών, η ελαφρά ενδυμασία, η χρήση κλιματιστικών.

Σημαντικό είναι, επίσης, να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, την έκθεση στον ήλιο, καθώς και την κατανάλωση πολλών καφέδων και αλκοόλ.

Η μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που είναι τα βρέφη, τα ηλικιωμένα άτομα, οι εγκυμονούσες και γενικότερα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο κίνδυνος των τροφικών δηλητηριάσεων
Ο Δρ. Βονιάτης αναφέρθηκε επίσης και στον αυξημένο κίνδυνο που υπάρχει το καλοκαίρι για τροφικές δηλητηριάσεις, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται επίσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

«Για τον λόγο αυτό», εξήγησε, «επιβάλλεται καλή συντήρηση των τροφίμων στις θερμοκρασίες που πρέπει να φυλάγονται, για να μην αλλοιωθούν».

Σπανίζει η νόσος των

λεγεωναρίων, αλλά..
Ένας τρίτος κίνδυνος, είναι η νόσος των λεγεωναρίων ή των κλιματιστικών, κάτι ωστόσο που εκδηλώνεται πολύ σπάνια.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο, πρόκειται για μια σοβαρή μορφή πνευμονίας, που προκαλείται συνήθως από μόλυνση με ένα βακτήριο γνωστό legionella και κτυπά ως επί το πλείστον άτομα άνω των 50 ετών. Υπέδειξε συναφώς πως σε ένα μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 10%, είναι θανατηφόρος πνευμονία.

Ωστόσο, επισήμανε πως αυτό έχει να κάνει με την ορθή συντήρηση των κλιματιστικών και γι’ αυτό δεν το συναντάμε συχνά. Υπενθύμισε, ταυτόχρονα, ότι στην Κύπρο μόνο σε μια περίπτωση, τον Δεκέμβριο του 2008 με τα βρέφη, είχαμε εκδήλωση της νόσου των λεγεωναρίων με θανατηφόρα κρούσματα, καθώς και σε κάποιες άλλες πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις.

Μεμονωμένο το θανατηφόρο 
κρούσμα μηνιγγίτιδας
Ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βονιάτης αναφέρθηκε και στο τελευταίο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο από μηνιγγίτιδα, της 18χρονης από τη Βουλγαρία, στην Πάφο.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας ότι θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο ή δύναται να προκαλέσει επιδημία», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Δρ. Βονιάτη, «στην περίπτωση με την 18χρονη επρόκειτο για μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Αυτό είναι μεν συχνό, αλλά από την άλλη σε όλα τα παιδιά τώρα χορηγείται το εμβόλιο του πνευμονόκοκκου άρα είναι καλυμμένα. Είναι στους βασικούς παιδικούς εμβολιασμούς».

Ο Δρ. Βωνιάτης υπέδειξε ότι και πολλοί ηλικιωμένοι που είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου ή και άτομα με ιατρικό ιστορικό, εμβολιάζονται συνήθως, και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

«Το περιστατικό αυτό», είπε, «ήταν μεμονωμένο και πιθανόν η άτυχη κοπέλα να είχε και άλλα προβλήματα υγείας ή να έλαβε καθυστερημένα θεραπεία», επισημαίνοντας ότι ο στρεπτόκοκκος ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα ακόμη και σε συνηθισμένα αντιβιοτικά.

Send this to a friend