Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κλείνουν τα κρατικά φαρμακεία
Κλείνουν τα κρατικά φαρμακεία

Κλείνουν τα κρατικά φαρμακεία

Από τα 43 κρατικά φαρμακεία που λειτουργούν σήμερα σε δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε ολόκληρη την Κύπρο, 28 τερματίζουν τη λειτουργία τους από την 1η Ιουνίου 2019, δηλαδή με την έναρξη της εφαρμογής της πρώτης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Ο σχετικός σχεδιασμός είναι ήδη έτοιμος από το υπουργείο Υγείας και οι όποιες αλλαγές προκύψουν θα οφείλονται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία που πιθανόν να εκδηλωθεί σε διάφορες αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές.
Συγκεκριμένα, έχουν καθοριστεί τα 15 φαρμακεία τα οποία θα παραμείνουν ανοικτά σε διάφορες απομακρυσμένες κοινότητες της Κύπρου, αφού έχει διαπιστωθεί ότι στις περιοχές αυτές δεν υπάρχουν σε λειτουργία ιδιωτικά φαρμακεία.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, εκεί και όπου στο μέλλον εκδηλώνεται ιδιωτική πρωτοβουλία τα οικεία κρατικά φαρμακεία θα αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Για αυτό τον λόγο άλλωστε και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας παραχωρεί οικονομικά κίνητρα στους ιδιώτες φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα επιλέξουν να εγκαταστήσουν τα φαρμακεία τους στις απομακρυσμένες περιοχές.
Ο σχεδιασμός, όμως, προνοεί και το αντίστροφο. Δηλαδή, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες σήμερα λειτουργεί ιδιωτικό φαρμακείο αλλά στο μέλλον το φαρμακείο αυτό τερματίσει τη λειτουργία του, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας θα έχει τη δυνατότητα/ υποχρέωση να λειτουργήσει κρατικό φαρμακείο για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.
Ανοικτά θα παραμείνουν, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, τα φαρμακεία στα Κέντρα Υγείας: Σαλαμιούς, Πεδουλά, Φύτης, Ομόδους, Παναγιάς, Κάτω Πύργου, Αυδήμου, Λευκάρων, Πλατρών, Πάχνας, Παλαιχωρίου, Αγρού, Ευρύχου, Κοφίνου και Κυπερούντας.
Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend