Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΛΑΡΝΑΚΑ : Χιλιάδες αίγες σε οικιστικές περιοχές”
ΛΑΡΝΑΚΑ : Χιλιάδες αίγες σε οικιστικές περιοχές”

ΛΑΡΝΑΚΑ : Χιλιάδες αίγες σε οικιστικές περιοχές”

Περίπου 140 μονάδες, και πιο συγκεκριμένα πάνω από 17 χιλιάδες αιγοπρόβατα, βρίσκονται ακόμα εντός οικιστικών περιοχών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα αρμόδια τμήματα να μεταφερθούν σε κτηνοτροφικές περιοχές.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός πως στις κτηνοτροφικές ζώνες βρίσκονται εγκατεστημένες μόλις το 40% του συνόλου των μονάδων. Για παράδειγμα, στις γειτονιές της Πάφου υπάρχουν ακόμα 57 μονάδες και άλλες 29 μονάδες σε Λάρνακα και Λεμεσό, ενώ εντός της οικιστικής περιοχής της Λευκωσίας υπάρχουν 11 συνολικά μονάδες, δηλαδή πέραν των 2 χιλιάδων αιγοπροβάτων. Με βάση τα στοιχεία της επισκόπησης για το έτος 2017, μόλις το 48,77% του συνόλου των αιγοπροβατοτροφικών μονάδων ή 1.030 μονάδες βρίσκονται εγκατεστημένες σε Γεωργική Ζώνη, ενώ εντός των Κτηνοτροφικών Ζωνών βρίσκεται μόνο το 13,78% του συνόλου των αιγοπροβατοτροφικών μονάδων που αντιστοιχεί σε 291 μονάδες. Επίσης, εντός των Κυβερνητικών Κτηνοτροφικών Περιοχών βρίσκονται συγκεντρωμένες το 26,23% που αντιστοιχεί σε 554 μονάδες, ενώ εντός των Ζωνών Προστασίας της Φύσης και των Οικιστικών Ζωνών βρίσκονται 222 μονάδες με 34.143 ζώα (35.545 ζώα για το 2016).

Πρώτη η Λάρνακα

Όσον αφορά την κατανομή κατά επαρχία, το μεγαλύτερο ποσοστό μονάδων που βρίσκεται εντός Κτηνοτροφικής Ζώνης ή Κυβερνητικής Κτηνοτροφικής Περιοχής, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό μονάδων στην επαρχία, παρατηρείται στην επαρχία Λάρνακας με 52,10%. Το μικρότερο ποσοστό μονάδων που βρίσκεται εντός Κτηνοτροφικής Ζώνης παρατηρείται στην επαρχία Πάφου με 21,98% που αντιστοιχεί σε 89 μονάδες και στην περιοχή Πιτσιλιάς 11,63% που αντιστοιχεί σε 5 μονάδες.

Παράνομα υποστατικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία επισκόπησης της αιγοπροβατοτροφίας για το 2017, οι μονάδες στις οποίες τα υποστατικά κατέχουν άδεια οικοδομής ανέρχονται μόλις σε 758. Το ποσοστό των αδειούχων (με άδεια οικοδομής) υποστατικών αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η δυναμικότητα των μονάδων. Όσον αφορά τις επαρχίες, στην επαρχία Λευκωσίας παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό μονάδων με αδειούχα υποστατικά (60,75%). Στην επαρχία Λάρνακας, όπου παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός μονάδων (643 εκμεταλλεύσεις, εκ των οποίων μόνο οι 168 είναι αδειούχες), το ποσοστό των αδειούχων υποστατικών (26,13%) είναι το δεύτερο μικρότερο από τον μέσο όρο παγκύπρια μετά την επαρχία Αμμοχώστου. Επίσης, ποσοστό 54,21% των ζώων δεν στεγάζεται σε αδειούχες μονάδες.

Πηγή : Πολίτης

Send this to a friend