Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μίνι – Σύνοδος της Βιέννης για το προσφυγικό

Μίνι – Σύνοδος της Βιέννης για το προσφυγικό

[ad_1]

Κατά την άφιξη των αντιπροσωπειών, οι μόνοι που τοποθετήθηκαν ήταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ.Τούσκ και ο αρμόδιος Επίτροπος Δ.Αβραμόπουλος. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Αυστριακής Καγκελαρίας, τόνισε πως η αλληλεγγύη των κρατών μελών στο προσφυγικό δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, εξηγώντας ότι η αλληλεγγύη “απορρέει από τις συνθήκες».

Aπό την πλευρά του ο Ντ.Τούσκ δήλωσε ότι “βρισκόμαστε εδώ για να επαναβεβαιώσουμε πολιτικά και στην πράξη, ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, είναι και θα παραμείνει κλειστή”, εξηγώντας ότι θα ακολουθήσει ενδελεχής συζήτηση για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής τη Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας από τα εμπλεκόμενα κράτη.

Όπως έγινε γνωστό στο περιθώριο της Συνόδου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει μεταξύ άλλων και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό των Σκοπίων, Εμίλ Ντιμιτρίεβ. 

Nωρίτερα

Ξεκινάει σήμερα, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η άτυπη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της “διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων” για το προσφυγικό, την οποία διοργανώνει ο Καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.

Στην Σύνοδο μετέχουν εκτός από την Αυστρία, την Ελλάδα και την Γερμανία (για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους συνάντηση, οι τέσσερις χώρες της ομάδας του Βίζεγκραντ – Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία – η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία, η Αλβανία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Στη Βιέννη θα βρεθεί επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ, και την Κομισιόν τελικά θα εκπροσωπήσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το βασικό ζητούμενο της συνάντησης είναι καταρχήν να επαναβεβαιωθεί ότι φέτος, όπως συμβαίνει άλλωστε μετά τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου με την Τουρκία, ο “βαλκανικός διάδρομος” δεν θα ξανανοίξει, με ανεξέλεγκτες ροές και οι κυβερνήσεις που βρίσκονται στη διαδρομής δεν θα υποτροπιάσουν στην πρακτική της μετακύλισης του προβλήματος από τη μια χώρα στην άλλη.

Βεβαίως, όπως σημειώνουν κοινοτικές πηγές, η συμφωνία τηρείται και δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως κάτι τέτοιο θα συμβεί, ενώ ήδη η ΕΕ έχει σπεύσει να ενισχύσει την Βουλγαρία, χώρα από την οποία επιχειρούν να περάσουν μετανάστες, με το κλείσιμο του περάσματος του Αιγαίου.

Το δεύτερο σημείο που θα προσπαθήσει να προωθήσει η Αυστριακή πλευρά, είναι η διάδοση της “ιδέας” της εθελοντικής, ή της διακρατικής επίλυσης / άμβλυνσης του προβλήματος με απευθείας αλληλοβοήθεια των κρατών της περιοχής. Για παράδειγμα, η Αυστρία θα παρουσιάσει ένα κοινό πρόγραμμα που εξελίσσει από κοινού με τη Σλοβακία, κατά το οποίο αιτούντες άσυλο στην Αυστρία, μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας στην Σλοβακία, τα οποία η Αυστρία χρηματοδοτεί και εμπίπτουν (αν και εκτός Αυστριακού εδάφους) στο Αυστριακό σύστημα ασύλου. Από την πλευρά του ο Βίκτωρ Ορμπάν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας θα επαναλάβει την δική του πρόταση να στείλουν οι χώρες του Βίζεγκραντ όργανα της τάξης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές.

Όλα αυτά ως αντιστάθμισμα στην απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν για υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών, η οποία χάνει συνεχώς έδαφος. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο που ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιόυνκερ δεν βρίσκεται στη Βιέννη, ενώ η όλη χορογραφία της Συνόδου έχει μεταξύ άλλων ως στόχο το να δείξει στην ίδια την Α.Μέρκελ πόσο αμετακίνητες είναι οι συγκεκριμένες χώρες από τις απόψεις τους στο προσφυγικό.

Η Ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες θα καταστήσει σαφές ότι “με φράχτες και λαϊκισμό το πρόβλημα δε λύνεται” – θέμα στο οποίο ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με την Κομισιόν και τον Ζ.Κ.Γιούνκερ, ενώ στο πλαίσιο μιας στρατηγικής τριών αξόνων, αναμένεται να επιστήσει την προσοχή των συμμετεχόντων στη ανάγκη για απόλυτη και πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου “όσο δύσκολη και αν είναι”.

[ad_2]

Source link

Send this to a friend