[ad_1]
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της ετήσιας ομιλίας του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», την Τετάρτη το πρωί, δυο δηλαδή ημέρες πριν την ανεπίσημη συνάντηση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου) στη Μπρατισλάβα.
Θα διαρκέσει τρεις ώρες και αναμένεται να επικεντρωθεί στο μεταναστευτικό, την απασχόληση, την τρομοκρατία, και το Brexit, καθώς και στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των βασικών αιτημάτων των πολιτών της ΕΕ.
Στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνονται ακόμη συζήτηση για την κατάσταση στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και ψηφοφορία επί τριών υποψηφιοτήτων για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, μεταξύ των οποίων και αυτής του Κύπριου μέλους του Συνεδρίου, Λάζαρου Λαζάρου, για ανανέωση της θητείας του.
Επίσης, μεταξύ άλλων, θα γίνει ακρόαση του υποψηφίου Επιτρόπου για την Ασφάλεια της Ένωσης, Sir Julian King, ψηφοφορία επί της πρότασης για «μεταφορά» 54.000 θέσεων υποδοχής από το σύστημα μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, και χρησιμοποίησή τους στην επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, και ψηφοφορία επί πρότασης κανονισμού για την εισαγωγή ενός πρότυπου ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού εγγράφου το οποίο θα επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στα κράτη μέλη της ΕΕ και δεν διαθέτουν έγκυρα διαβατήρια ή ταυτότητες.
Συζήτηση με Γιούνκερ για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης
————————————–
Από το 2010, η ετήσια ομιλία και ο διάλογος για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τη βάση για την έναρξη συζητήσεων που καθορίζουν την πολιτική ατζέντα της ΕΕ.
Η συζήτηση αυτή αποτελεί ευκαιρία για τους Ευρωβουλευτές να συζητήσουν για την πορεία της ΕΕ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος κατά την ομιλία του θα αξιολογήσει την περασμένη χρονιά και θα θέσει θέτει τους στόχους για την επόμενη.
Οι επικεφαλής των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν εκφράσει τις προσδοκίες τους για τη συζήτηση αυτή. Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, ο Μάνφερντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι περιμένουν από την Ευρώπη απτά αποτελέσματα στα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως είναι η ασφάλειά τους, η οικονομική τους κατάσταση και το μέλλον των παιδιών τους.
Ο Τζιάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών σημείωσε πως έχουν ήδη γίνει πολλά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων πως το σύστημα μετεγκατάστασης στο προσφυγικό, πρέπει να εφαρμοστεί και να συνοδευτεί από τη δημιουργία κοινών μέτρων για την ασφάλεια. Αν η ΕΕ δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, τότε υπάρχει ο κίνδυνος αποσύνθεσης”, σημείωσε.
Ο Σαιέντ Καμάλ των Μεταρρυθμιστών ανέφερε πως ενώ όλοι φωνάζουν για “περισσότερη Ευρώπη” ή για “καθόλου Ευρώπη”, οι Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές είναι η μόνη πολιτική ομάδα που φωνάζει για μια “καλύτερη Ευρώπη”, που θα βασίζεται στην αποκέντρωση, τη δικαιοσύνη, την πολυμορφία και τον σεβασμό σε όλα τα κράτη μέλη της. Είπε πως οι πολίτες θέλουν λύσεις σε προκλήσεις όπως η ασφάλεια, αλλά όχι νέες εξουσίες ή ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Η Γκάμπριελ Ζίμερ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ανέφερε πως ένα πράγμα έγινε ξεκάθαρο μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, πως η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Αν δεν γίνουν δομικές αλλαγές, αυτό το οικοδόμημα θα αποτύχει. Η ΕΕ ταλανίζεται από τόσες κρίσεις και η εμπιστοσύνη των πολιτών στα θεσμικά της όργανα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, σημείωσε. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Γιουνκέρ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πρέπει να δώσουν απαντήσουν σε αυτές τις προκλήσεις.
Η Ρεμπέκα Χάρμς των Πρασίνων ανέφερε πως η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί προϋπόθεση για την σταθερότητα της ΕΕ. Ανέφερε πως η εμπιστοσύνη θα ξενακερδηθεί “με το να υπερασπιστούμε την ΕΕ, ως απάντηση στον εθνικισμό και με το να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις αμφιβολίες των πολιτών. Πρέπει να σχεδιάζουμε τις πολιτικές μας για την προστασία και την εγκατάσταση των προσφύγων, να καταπολεμήσουμε τις αιτίες για τις οποίες οι άνθρωποι αυτοί εγκαταλείπουν τις χώρες τους και να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στην Ευρώπη”, σημείωσε.
Ο Νταβίντ Μπορέλι της Ομάδας Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας σημείωσε πως “όλα όσα συζητήσαμε το 2016, θα τα ξανασυζητήσουμε το 2017. Ωστόσο, θα ήθελα να ακούσω από τον Γιουνκέρ ότι κάποια μέρα θα συζητήσουμε για το πώς όλα αυτά θα επηρεάσουν τη ζωή των πολιτών στο Τρεβίζο και το Ταράντο: δηλαδή τις ζωές των απλών ανθρώπων. Πρόσθεσε πως “ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για εμπιστοσύνη και ελπίδα”.
Ο Νάιτζελ Φάραζ επίσης της Ομάδας Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας υπενθύμισε πως πέρσι είχε αναφέρει ότι η ΕΕ ήταν σε “κατάσταση διχόνοιας” για να σημειώσει πως πράγματι έτσι ήταν. “Ωστόσο, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν τα καταστροφικά χτυπήματα που έχει δεχτεί η ΕΕ τους τελευταίους 12 μήνες. Υπάρχει η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση, μια καταστροφή που έχει κλονίσει τα θεμέλια της ΕΕ, στο ίδιο διάστημα όμως οι Ολλανδοί ψήφισαν `όχι` και φυσικά έχουμε και το Brexit”, ανέφερε.
Ο Μαρσέλ ντε Γκράαφ της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας είπε πως “έχει αποδειχτεί ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανίκανη να λύσει τις μεγάλες κρίσεις που έχουν χτυπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση” και πως αποτέλεσμα αυτού ήταν η αποχώρηση της Βρετανίας. “Γι` αυτό η ΕΕ πρέπει να διαλυθεί και να δώσει χώρο σε μια κοινότητα εθνικών κρατών που θα συνεργάζονται προς όφελός τους. Ο Γιουνκέρ δεν είναι το κατάλληλο άτομο για να οδηγήσει την Ένωση σε αυτούς τους στόχους και πρέπει να παραιτηθεί”, σημείωσε.
Η Μαρίν Λεπέν επίσης της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας είπε πως “η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνώνυμο της οικονομικής, της κοινωνικής και νομισματικής κρίσης, της κρίσης της μαζικής μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, που με δαπανηρές υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να καταφέρει τίποτα”. Είπε εξάλλου πως σε ότι έχει να κάνει με την κυριαρχία της η Γαλλία πρέπει να δώσει το παράδειγμα ενός άλλου δρόμου για τους ανθρώπους της και για μια Ευρώπη ελευθερίας.
Σημειώνεται πως στις 6 Ιουλίου, το ΕΚ τοποθετήθηκε με ψήφισμά του ως προς τις προτεραιότητές του για το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.
Τουρκία: Συζήτηση με τη Φεντερίκα Μογκερίνι
Οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η κατάσταση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, καθώς και η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία θα συζητηθούν από τους Ευρωβουλευτές την Τρίτη το απόγευμα στην Ολομέλεια με την `Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε διερευνητική αποστολή στην Τουρκία στα τέλη Αυγούστου. Σε μετέπειτα συζήτηση τα μέλη της υποστήριξαν ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ για την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στην κατ’ ιδίαν συνάντησή που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την 1η Σεπτεμβρίου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαγρύπνηση των πολιτών και την ενότητα των τουρκικών πολιτικών δυνάμεων για την προστασία της δημοκρατίας.
Ανανέωση εντολής του Κύπριου Λάζαρου Λαζάρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει το ΕΚ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου επί των τριών υποψηφιοτήτων για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, από την Κύπρο, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, όπως εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού. Η τελική απόφαση σχετικά με τους διορισμούς των μελών στον οργανισμό θα ληφθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.
Τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου διορίζονται για έξι χρόνια. Το Συμβούλιο, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφασίζει επί των υποψηφιοτήτων που καταθέτει κάθε κράτος μέλος. Πριν από την ψηφοφορία στην ολομέλεια, οι τρεις υποψήφιοι συμμετείχαν σε ακρόαση στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού στις 5 Σεπτεμβρίου. Η Επιτροπή ενέκρινε με μυστική ψηφοφορία και τους τρεις υποψηφίους.
Οι τρεις υποψήφιοι που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή είναι οι Λάζαρος Λαζάρου (Κύπρος-ανανέωση της εντολής του) με 19 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 1 αποχή, Leo Brincat (Μάλτα) με 11 ψήφους υπέρ, 9 κατά και μία αποχή, João Figueiredo (Πορτογαλία), με 19 ψήφους υπέρ και 2 αποχές.
Ακρόαση του υποψηφίου Επιτρόπου για την Ασφάλεια της Ένωσης, Sir Julian King
Το ΕΚ θα αξιολογήσει επίσης τον υποψήφιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη θέση του Επιτρόπου για την Ασφάλεια της Ένωσης, Sir Julian King, κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Στρασβούργο.
Συγκεκριμένα τη Δευτέρα το βράδυ η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ πραγματοποιεί ακρόαση με τον υποψήφιο Επίτροπο. Βάσει των συστάσεων της επιτροπής, η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει εάν θα κλείσει τη διαδικασία ακρόασης θέτοντας σε συνέχεια την υποψηφιότητα σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Πέμπτη.
Apple: Συζήτηση στο ΕΚ για τη φορολογική συμφωνία με την Ιρλανδία
Την Τετάρτη στις 3μμ (ώρα Γαλλίας) οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έκρινε ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην εταιρία Apple Inc. παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα, που της επέτρεψαν να πληρώνει εδώ και αρκετά χρόνια σημαντικά λιγότερο φόρο συγκριτικά με τις άλλες επιχειρήσεις. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει η Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Margethe Vestager.
Νέο ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό έγγραφο για την επιστροφή παράνομων μεταναστών
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Πέμπτη την πρόταση κανονισμού για την εισαγωγή ενός πρότυπου ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού εγγράφου το οποίο θα επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στα κράτη μέλη της ΕΕ και δεν διαθέτουν έγκυρα διαβατήρια ή ταυτότητες. Οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν με ασφαλή και νόμιμο τρόπο τους ανθρώπους αυτούς στις χώρες καταγωγής τους.
Εάν εγκριθεί, ο νέος κανονισμός θα θεσπίσει μια κοινή μορφή (πρότυπο) ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού εγγράφου προκειμένου να βελτιωθεί η αναγνώρισή του από τις τρίτες χώρες (χώρες προορισμού). Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα περιλαμβάνουν προσωπικά στοιχεία, καθώς και μια φωτογραφία διαβατηρίου, αποσκοπώντας στην καταπολέμηση της παραποίησης και της πλαστογράφησης.
Οι μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία: ψηφοφορία επί της ενδιάμεσης έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Τρίτη επί της ενδιάμεσης έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής για τις μετρήσεις των εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία (ΕMIS), η οποία διερευνά ενδεχόμενες παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών. Η επιτροπή η οποία συστάθηκε σε συνέχεια των αποκαλύψεων για χρήση συσκευών που παραποιούσαν τα αποτελέσματα στις επίσημες δοκιμές των αυτοκινήτων μειώνοντας τεχνητά τις εκπομπές ρύπων, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της την άνοιξη του 2017.
Η ενδιάμεση έκθεση των εισηγητών Pablo Zalba Bidegain (ΕΛΚ, Ισπανία) και Gerben-Jan Gerbrandy (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία), συνοψίζει τις έως τώρα δραστηριότητες της επιτροπής και παρουσιάζει το πρόγραμμα εργασίας της για το δεύτερο εξάμηνο της ετήσιας θητείας της.
Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Πολωνία
Οι Ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πολωνία και τις επιπτώσεις τους στα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα στα πλαίσια συζήτησης στην ολομέλεια την Τρίτη το απόγευμα ενώ θα υιοθετήσουν και μη νομοθετικό ψήφισμα την Τετάρτη.
Η Επιτροπή αποφάσισε στις 13 Ιανουαρίου 2016 να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο του «πλαισίου για την αντιμετώπιση των συστημικών απειλών στην επιβολή του κράτους δικαίου» στην Πολωνία.
Το Συμβούλιο παρουσιάζει τη θέση του για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2017
Το Συμβούλιο θα παρουσιάσει, την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη θέση του σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017 στα πλαίσια της ετήσιας διαδικασίας για τη σύνταξη του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποδοκίμασε τις προτεινόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό: 1,28 δισ. ευρώ για τις αναλήψεις υποχρεώσεων (-0,81%) και 1,1 δισ. ευρώ στις πληρωμές (-0,82%), λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες ανάγκες για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τόνωση της ανάπτυξης.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, όπως κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Ιουνίου, προβλέπει 157,6 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 134,9 δισ. ευρώ σε πληρωμές. Το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει την επίσημη θέση του στην ολομέλεια στις 26 Οκτωβρίου. Μετά, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, τα δύο όργανα που από κοινού αποφασίζουν και υιοθετούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα πρέπει να συμφωνήσουν επί του προϋπολογισμού για το 2017 μέχρι τις 17 Νοέμβρη. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναγκαστεί να καταθέσει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού.
Άσυλο: Ψηφοφορία για τις θέσεις μετεγκατάστασης στην ΕΕ
Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τετάρτη επί της πρότασης για «μεταφορά» 54.000 θέσεων υποδοχής από το σύστημα μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, και χρησιμοποίησή τους στην επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία. Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ δηλώνει αντίθετη με τη συγκεκριμένη πρόταση, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αφορά την ΕΕ και δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, το οποίο αφορά μια χώρα εκτός ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να χρησιμοποιήσει 54.000 από τις 120.000 θέσεις υποδοχής του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015, για την επανεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία στην ΕΕ.
Οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ζητούν οι θέσεις αυτές να μοιραστούν για την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα (41.236) και την Ιταλία (12.764), όπως και οι υπόλοιπες 66.000, καθώς οι μεταναστευτικές πιέσεις που υφίστανται αυτές οι δύο χώρες παραμένουν υψηλές.
[ad_2]
Source link