
Οι μεγαλοεταιρείες που «έβαλαν λουκέτο» στην Κύπρο
Μεγάλες εταιρείες που καθιερώθηκαν στην κυπριακή αγορά κατέβασαν ρολά, είτε λόγω πτώχευσης, είτε λόγω αποχώρησής τους από την κυπριακή αγορά.
Η οικονομική κρίση αλλά και οι ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς ήταν μερικοί μόνο από τους παράγοντες που οδήγησαν πολλές εταιρείες σε κλείσιμο.
Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» κάνει αναδρομή στις επιχειρήσεις που άφησαν το στίγμα τους στην κυπριακή αγορά και που αναγκάστηκαν να κλείσουν.
Στον τραπεζικό τομέα το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν αυτό της Λαϊκής Τράπεζας. Η τράπεζα κατέρρευσε, ενώ διασπάστηκε σε «καλή» και «κακή» με την πρώτη να απορροφάται από την Τράπεζα Κύπρου και τη δεύτερη να τίθεται σε εκκαθάριση.
Στο λιανεμπόριο, αίσθηση προκάλεσε το κλείσιμο των κυπριακών υπεραγορών «Ορφανίδης». Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1986 και ξεκίνησε από την πόλη της Λάρνακας και το 1998 έγινε δημόσια. Η εταιρεία έκλεισε τα 29 καταστήματα που είχε στο δίκτυό της ενώ οι υπεραγορές τέθηκαν υπό εκκαθάριση.
Ρολά επίσης κατέβασε και η αλυσίδα φούρνων Μαραγκός. Η Chrysostomos Marangos Bakeries Ltd τέθηκε υπό παραλαβή/διαχείριση στις 25/9/2015. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991 και ξεκίνησε από ένα κατάστημα στον Άγιο Δομέτιο, ενώ σταδιακά επεκτάθηκε σε διάφορα σημεία, αφού αριθμούσε μέχρι και 19 καταστήματα, κυρίως στην πρωτεύουσα.
Λουκέτο έβαλαν τα καταστήματα της ελληνικής αλυσίδας γρήγορου φαγητού Goοdy’s και οι καφετέριες Flocafe το 2015. Διάφορα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο ελληνικός όμιλος ζήτησε από τη κυπριακή εταιρεία που διαχειρίζεται τα καταστήματα στην Κύπρο να αγοράσει το 75% των μετοχών. Η κυπριακή εταιρεία, που κατέχει το 100% των μετοχών, δεν αποδέχθηκε την πρόταση και έτσι οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα καταστήματα.
Τέλος σημαντικό είναι να αναφερθούμε στην περίπτωση των Κυπριακών Αερογραμμών(2015) και της Γιουροσύπρια (2010), της κρατικής «Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών» και της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων.
Πηγή: http://businessnews.com.cy/