Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία – Η συμμετοχή της έχει συμβολικό χαρακτήρα (βίντεο)
Η Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία – Η συμμετοχή της έχει συμβολικό χαρακτήρα  (βίντεο)

Η Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία – Η συμμετοχή της έχει συμβολικό χαρακτήρα (βίντεο)

Μια ιδιαίτερη μουσική παρουσία θα έχει η αυριανή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Κύπρο, καθώς η Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας θα συμμετάσχει στους εορτασμούς στη Λευκωσία. Πρόκειται για ένα ιστορικό μουσικό σύνολο, με παράδοση που συνδέεται με την ελληνική μουσική παιδεία, την εθνική μνήμη και την ιστορία του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η παρουσία της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Κέρκυρα κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ελληνικής μουσικής και ειδικότερα στη διαμόρφωση του Εθνικού Ύμνου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της παρέλασης, η φιλαρμονική θα συγκεντρωθεί στην οδό Χείλωνος, ενώ θα προηγηθεί συμμετοχή της στην ιστορική παρέλαση της μαθητικής νεολαίας. Στη συνέχεια, θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον ελλαδικό χώρο, με την Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας να παραδίδει στον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο και κατόπιν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 τον Ολυμπιακό Ύμνο.

 

Η Κέρκυρα και η ιστορία του Εθνικού Ύμνου

Τον Ιούνιο του 1864, η ιστορική μπάντα υποδέχθηκε στην Κέρκυρα τον βασιλιά Γεώργιο Α΄, παίζοντας τη μελωδία του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», που είχε συνθέσει ο Κερκυραίος Νικόλαος Μάντζαρος πάνω στους στίχους του Διονυσίου Σολωμού.

Η μουσική αυτή, που είχε ήδη καθιερωθεί στην εθνική συνείδηση των Επτανησίων, υιοθετήθηκε από τον νεαρό μονάρχη. Έναν χρόνο αργότερα, το 1865, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» αναγνωρίστηκε επισήμως ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

Περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, το 1966, καθιερώθηκε και ως Εθνικός Ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έτσι, η φιλαρμονική που θα συμμετάσχει αύριο στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία είναι το ίδιο ιστορικό μουσικό ίδρυμα που συνέβαλε στη διάδοση της μελωδίας η οποία εξελίχθηκε στον κοινό Εθνικό Ύμνο Ελλάδας και Κύπρου.

Η Παλαιά Φιλαρμονική και η μουσική παράδοση των Επτανήσων

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, γνωστή ως «Παλαιά Φιλαρμονική», ιδρύθηκε το 1840 και συγκαταλέγεται στους ιστορικότερους μουσικούς οργανισμούς του ελληνικού χώρου.

Ο Νικόλαος Μάντζαρος υπήρξε ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης στην Κέρκυρα.

Η ίδρυσή της συνδέθηκε με μια εποχή κατά την οποία τα Επτάνησα βρίσκονταν υπό βρετανική προστασία και η μουσική αποτελούσε σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής.

Η Παλαιά Φιλαρμονική διατήρησε διαχρονικά ενεργό ρόλο στη μουσική εκπαίδευση, στις δημόσιες τελετές και στις εθνικές επετείους, αποτελώντας έναν από τους χαρακτηριστικότερους φορείς της επτανησιακής μουσικής παράδοσης.

Send this to a friend