Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Λεγεωνέλλωση σε νεογνό: Τι δείχνουν οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις, συνδρομή ειδικού από το εξωτερικό
Λεγεωνέλλωση σε νεογνό: Τι δείχνουν οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις, συνδρομή ειδικού από το εξωτερικό

Λεγεωνέλλωση σε νεογνό: Τι δείχνουν οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις, συνδρομή ειδικού από το εξωτερικό

Ειδικό από το εξωτερικό επιστρατεύει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να συνδράμει στη διαχείριση του νεογνού που ανέπτυξε συμπτώματα του βακτηρίου λεγεωνέλας. Το βρέφος συνεχίζει να νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται κρίσιμη αλλά σταθερή.

«Και πρέπει να περιμένουμε και τα υπόλοιπα αποτελέσματα, τα τελειωτικά αποτελέσματα που έγιναν τη μέρα που μάθαμε ότι υπάρχει θετικό κρούσμα και πήραμε από περισσότερα σημεία του δικτύου και από όλους τους ορόφους του νοσηλευτηρίου συν και από την οικία του νεογνού.»
Μιχάλης Μένδρης – Ιατρός Μικροβιολογίας / Μέλος Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης Υπ.Υγείας

Τα τελικά αποτελέσματα από το Κρατικό Χημείο αναμένονται την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Oι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις έδωσαν ενδείξεις παρουσίας του βακτηρίου σε δύο σημεία του δικτύου ύδρευσης του νοσηλευτηρίου.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί πρόσθετο περιστατικό που να συνδέεται με το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο. Η διερεύνηση συνεχίζεται για να ξεκαθαρίσει η πηγή και οι συνθήκες της μόλυνσης.»
Νεόφυτος Χαραλαμπίδης – Υπουργός Υγείας

Τα υπόλοιπα νεογνά που βρίσκονται στη μονάδα έχουν ενημερωθεί οι γονείς προκειμένου να τα παρακολουθούν σε περίπτωση που αναπτύξουν κάποια συμπτωματολογία.

«Τα νεογνά τα οποία βρίσκονταν στον χώρο μαζί με το νεογνό το οποίο βρέθηκε θετικό, θα πρέπει να παρακολουθούνται το επόμενο διάστημα και αυτό προφανώς γίνεται.»
Ζωή Πανά – Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας

Αυστηρά πρωτόκολλα
Σε ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών ελέγχου, ο Μιχάλης Μενδρής ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο είχε πραγματοποιήσει όλους τους ενδεδειγμένους ελέγχους που προβλέπονται και μάλιστα η επιθεώρηση έγινε πριν από περίπου 2 μήνες.

«Προϋποθέτει ένα νοσηλευτήριο για να λειτουργήσει να έχει γραπτό σχέδιο διαχείρισης κινδύνου για τη λεγεωνέλα, να έχει υπεύθυνο για τη λεγεωνέλα, να κάνει ελέγχους περιοδικούς που κάνουν οι περισσότεροι πάνω από 2 φορές τον χρόνο στα συστήματα ύδρευσης τους και σε περίπτωση που βρουν θετικές τιμές αμέσως να εφαρμόζουν το πρωτόκολλο.»
Μιχάλης Μένδρης – Ιατρός Μικροβιολογίας / Μέλος Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης Υπ.Υγείας

Τα συστήματα ύδρευσης στα παλιότερα κλιματιστικά, στους υγραντήρες και σε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει σταγονίδιο, θα πρέπει να τυγχάνουν συστηματικών και πολυεπίπεδων ελέγχων.

Send this to a friend