Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κούσιου: Θαρραλέα κίνηση η απόφαση της Αννίτας
Κούσιου: Θαρραλέα κίνηση η απόφαση της Αννίτας

Κούσιου: Θαρραλέα κίνηση η απόφαση της Αννίτας

Την απόφαση της προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτας Δημητρίου, να μη διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, σχολίασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Έλενα Κούσιου. Έκανε λόγο για κίνηση θεσμικής ευθύνης και πολιτικού θάρρους. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, η κ. Κούσιου ανέφερε ότι η απόφαση της κ. Δημητρίου δεν ήταν αποτέλεσμα πιέσεων, αλλά συνδέεται με τους προβληματισμούς που είχε η ίδια μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις επαφές της με τον κόσμο.

«Θεωρώ ότι πρωτίστως πρέπει να τη βλέπουμε ως μια κίνηση θεσμικής ευθύνης από την πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η απόφαση ήταν δύσκολη και προϋπέθετε ανάληψη πολιτικού κόστους.

Όπως είπε, η αρχή ότι η παράταξη βρίσκεται πάνω από τα πρόσωπα αποκτά πραγματική αξία όταν εφαρμόζεται στην πράξη, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της προέδρου του ΔΗΣΥ «μια θαρραλέα θεσμική κίνηση».

Ζητούμενο η ενότητα μετά τις αντιπαραθέσεις

Αναφερόμενη στις δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των διεκδικητών του χρίσματος, Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργου Παμπορίδη, η Κούσιου αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα εύλογο ερώτημα το κατά πόσο μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα του κόμματος μετά τις εκατέρωθεν αιχμές των τελευταίων ημερών.

Όπως ανέφερε, από όσα έχει αντιληφθεί για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις διαφορές τους και αντιλήφθηκαν την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία με σοβαρότητα, ηρεμία και αμοιβαίο σεβασμό.

«Το θέμα του να ξεπεραστούν, να ξεχαστούν, ανήκει και στους δύο», είπε, επισημαίνοντας ότι οι δύο υποψήφιοι θα πρέπει να πείσουν τα περίπου 50.000 μέλη του κόμματος για το ποιος αξίζει να λάβει το χρίσμα.

Η Έλενα Κούσιου υπογράμμισε ότι η δημοκρατική διαδικασία και η ενότητα δεν είναι έννοιες ανταγωνιστικές, αλλά θα πρέπει να ενισχύουν η μία την άλλη. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο διεκδικητές θα αφήσουν πίσω τις αντιπαραθέσεις και θα προχωρήσουν με σεβασμό τόσο ο ένας προς τον άλλο όσο και προς την ετυμηγορία των μελών.

Τι είπε για την παρουσία Κουλέρμου στη συνάντηση

Ερωτηθείσα για την παρουσία του εκδότη της εφημερίδας «Αλήθεια», Φρίξου Κουλέρμου, στη συνάντηση, η Κούσιου ανέφερε ότι, σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε, ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσήλθε συνοδευόμενος από συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο Φρίξος Κουλέρμος.

Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες για τον ρόλο τους, σημειώνοντας πως θεωρεί ότι παρευρέθηκαν ως συνεργάτες του κ. Νεοφύτου.

Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στην ψηφοφορία

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκλογής του υποψηφίου, η κ. Κούσιου ανέφερε ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα μέλη του ΔΗΣΥ που έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους και είναι εγγεγραμμένα μέλη τουλάχιστον 90 ημέρες πριν από την εκλογική συνέλευση.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι οι δύο υποψήφιοι αναμένεται να παρουσιάσουν τις θέσεις και το όραμά τους μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ίδια εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο διεξαγωγής τηλεοπτικών debates, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια πρακτική με την οποία δεν συμφωνεί.

Απευθύνοντας έκκληση προς τον κόσμο του ΔΗΣΥ, αναγνώρισε ότι οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία και θυμό, καθώς, όπως είπε, οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη καθημερινότητα και αναμένουν από το κόμμα να ασχολείται με τα προβλήματά τους και να παράγει πολιτική.

«Έτσι πρέπει να κάνουμε, να ηρεμήσουμε, να πάρουμε μια ανάσα», ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συνοχή και κοινή κατεύθυνση ενόψει της επόμενης ημέρας και της προετοιμασίας για τις προεδρικές εκλογές.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων υποψηφιοτήτων

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες, πέραν των Νεοφύτου και Παμπορίδη, η Κούσιου ανέφερε ότι έχει ακούσει να γίνεται λόγος ακόμη και για δύο επιπλέον υποψηφίους, χωρίς ωστόσο να θέλει να επεκταθεί, καθώς δεν υπάρχει κάτι επίσημο.

Όπως σημείωσε, στις 26 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό με την υποβολή των υποψηφιοτήτων.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή και δημοκρατική και πως όποιος πληροί τις προϋποθέσεις και επιθυμεί να διεκδικήσει το χρίσμα μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα, ακολουθώντας τη διαδικασία συγκέντρωσης των απαιτούμενων υπογραφών.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend