Συγκλονίζει ο πατέρας του 3χρονου: Δήλωσα ενοχή για να τελειώσει αυτή η ιστορία
Ένοχος για πρόκληση θανάτου από «απερίσκεπτη, επικίνδυνη ή αλόγιστη πράξη» δήλωσε ο 37χρονος Βρετανός Joshua Foster, σε σχέση με τον θάνατο του μόλις τριών ετών γιου του, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου στην Πάφο.
Ο 37χρονος Joshua Foster δήλωσε ότι θέλει «να τελειώσει αυτή η ιστορία», μετά την τραγική πτώση του γιου του από μπαλκόνι τετάρτου ορόφου, στις 12 Ιουλίου.
Για το αδίκημα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια. Σε περίπτωση που του επιβληθεί ποινή μικρότερη των τριών ετών, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή να εκτιθεί με αναστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Foster ισχυρίζεται ότι τοποθέτησε τον γιο του σε περβάζι παραθύρου σε ξενοδοχείο, ενώ περίμενε το ασανσέρ, πιστεύοντας ότι το παράθυρο ήταν κλειστό.
Ωστόσο, το παιδί έπεσε προς τα πίσω από ύψος περίπου 33 ποδών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Ο 3χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Ο δικηγόρος του, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, είχε ζητήσει την απόσυρση της υπόθεσης για ανθρωπιστικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε δημόσιο συμφέρον για τη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας. Όπως ανέφερε, η παράταση της δικαστικής διαδικασίας θα επιβάρυνε περαιτέρω την ήδη βαθιά τραυματισμένη οικογένεια.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι ο πελάτης του αποφάσισε να δηλώσει ένοχος «για να τελειώσει αυτή η ιστορία και να αντιμετωπίσει όποια και αν είναι η ποινή».
Όπως είπε, βασική επιθυμία του Foster είναι να επιστρέψει στην οικογένειά του, «που είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο μυαλό του», προκειμένου να τη στηρίξει και να πενθήσει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της.
Ο δικηγόρος ανέφερε ακόμη ότι είχε προειδοποιήσει τον πελάτη του πως μια πλήρης δίκη θα διαρκούσε «πολλές ημέρες» και θα περιλάμβανε την παρουσίαση «ενοχλητικών φωτογραφιών και στοιχείων».
Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Foster «έναν πατέρα που βρέθηκε σε μια ατυχέστατη κατάσταση», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε πρόθεση πρόκλησης του θανάτου.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Βρετανός πατέρας αναγκάστηκε να ενημερώσει μέσω FaceTime την πεντάχρονη κόρη του για τον θάνατο του αδελφού της.
Η σύζυγός του, 38 ετών και επαγγελματίας στον τομέα της υγείας, μαζί με την κόρη τους επέστρεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη Ιουλίου.
Μετά την επίσημη απαγγελία κατηγοριών, ο Foster κατέβαλε συνολικά €30.000 ως εγγύηση και του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την Κύπρο. Η απαγόρευση ήρθη προσωρινά στις 5 Αυγούστου, ώστε να του επιτραπεί να επιστρέψει στη Βρετανία για την ταφή του γιου του.
Μέλος της οικογένειας περιέγραψε τον δίχρονο ως «ένα πραγματικά ξεχωριστό, ήρεμο αγοράκι, που έφερνε τόση χαρά σε όλους γύρω του».
«Ήταν βαθιά αγαπητός και το μεταδοτικό του χαμόγελο, οι ζεστές αγκαλιές του και η καλή του καρδιά ήδη μας λείπουν βαθιά και θα μας λείπουν για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η απόφαση του Foster να δηλώσει ένοχος ήρθε λίγες ημέρες αφότου ενημερώθηκε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, είχε απορρίψει την έκκληση για τερματισμό της υπόθεσης. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε την ημέρα που ο γιος του θα γιόρταζε τα τρίτα γενέθλιά του.
Φίλοι της οικογένειας είχαν εκφράσει προηγουμένως την ανησυχία τους για το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί η οικογένεια την κατάσταση σε περίπτωση συνέχισης της δικαστικής διαδικασίας.
Ένας από τους φίλους της οικογένειας είχε δηλώσει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του Foster ήταν η σύζυγος και η κόρη του, ενώ σημείωσε πως ο ίδιος θα πρέπει να επιστρέψει στην εργασία του το συντομότερο δυνατόν.
Ο Foster θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, προτού παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, στις 5 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να του επιβληθεί η ποινή.







