Νέες Φυλακές: Μέρος της περιοχής σε Natura, γειτνιάζει με τη νεκρή ζώνη
«Κλείδωσε» ο Άγιος Σωζόμενος ως η περιοχή, στην οποία προγραμματίζεται να ανεγερθούν οι νέες Κεντρικές Φυλακές, μετά την εγκατάλειψη της αρχικής επιλογής του Μαθιάτη.
Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς η προοπτική ανέγερσης των φυλακών στον Μαθιάτη είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», η επιλογή του Αγίου Σωζομένου έγινε κατόπιν αξιολόγησης των τεχνικών και οικονομικών δεδομένων, με βασικά κριτήρια το συνολικό κόστος του έργου και τον χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία των απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών.
Ο Μαθιάτης αποτέλεσε την αρχική επιλογή, ωστόσο από την περαιτέρω τεχνική εξέταση διαπιστώθηκε ότι η ανάπτυξη του έργου στη συγκεκριμένη περιοχή θα απαιτούσε σημαντικές πρόσθετες υποδομές, μεταξύ των οποίων οδικό και αποχετευτικό δίκτυο, ύδρευση και ηλεκτροδότηση.
Αντίθετα, το κρατικό τεμάχιο στον Άγιο Σωζόμενο φέρεται να παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ήδη βασικές υποδομές οδικού δικτύου, αποχέτευσης, ύδρευσης και ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής «Πρωτοσέλιδου», στην περιοχή υπάρχει κρατική γη συνολικής έκτασης περίπου τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Ένα ακόμη στοιχείο που διαφοροποιεί την περιοχή από τον Μαθιάτη είναι η απόστασή της από κατοικημένες ζώνες, καθώς ο Άγιος Σωζόμενος είναι ουσιαστικά ακατοίκητος, με τις πλησιέστερες κατοικίες να βρίσκονται προς την περιοχή της Ποταμιάς.
Ωστόσο, η επιλογή της περιοχής δημιουργεί σειρά ερωτημάτων. Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν δύο λατομεία και φάρμες, ενώ υπάρχουν σκοπευτήριο και κηρυγμένα μνημεία. Παράλληλα, μέρος της περιοχής εμπίπτει σε Natura, γειτνιάζει με τη νεκρή ζώνη και χρησιμοποιείται για κυνηγετική δραστηριότητα.
Ήδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις από κυνηγούς, ενώ ερωτήματα τίθενται και σε σχέση με το κατά πόσο οι υφιστάμενες δραστηριότητες και εγκαταστάσεις θα επηρεαστούν από την ανέγερση των νέων φυλακών.
Την ίδια ώρα, οι επηρεαζόμενες κοινότητες ζητούν εξηγήσεις και επίσημη ενημέρωση, καθώς, όπως αναφέρθηκε, δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση μαζί τους πριν από τη λήψη της απόφασης.
«Δεν είχαν την οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση από το κράτος και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης πριν λάβουν αυτή την απόφαση», αναφέρθηκε στο «Πρωτοσέλιδο», με τις κοινότητες να ζητούν πλέον απαντήσεις για τον σχεδιασμό και τις επιπτώσεις του έργου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επρόκειτο να αποσταλεί επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσω της οποίας θα ζητούνταν εξηγήσεις για την απόφαση.
Το ακριβές σημείο στο οποίο θα ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις, η έκταση που τελικά θα καταλαμβάνουν οι νέες Κεντρικές Φυλακές, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα συνυπάρξουν με τις υπόλοιπες χρήσεις της περιοχής αποτελούν πλέον βασικά ζητήματα για τα οποία αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις από την Κυβέρνηση.
Πηγή: Sigmalive







