Κερύνεια: Στους 9 οι νεκροί από το ναυάγιο – 19 αγνοούμενοι, συνεχίζονται οι έρευνες
Στους εννέα ανέρχονται πλέον οι νεκροί από το ναυάγιο ανοικτά της Κερύνειας, καθώς οι ομάδες έρευνας εντόπισαν ακόμη μία σορό στα συντρίμμια του πλοίου. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει στους 19, ενώ οι επιχειρήσεις στον θαλάσσιο χώρο συνεχίζονται σε 24ωρη βάση.
Η νέα σορός εντοπίστηκε από τα τουρκικά πλοία TCG Işın και TCG Alemdar, τα οποία επιχειρούν στην περιοχή του ναυαγίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα περίπου 50 ετών. Η σορός μεταφέρθηκε στο «κρατικό νοσοκομείο» για να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης.
Την ίδια στιγμή, σημαντική πολιτική εξέλιξη καταγράφηκε στα κατεχόμενα, καθώς ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την παύση του «υπουργού Δημοσίων Έργων και Μεταφορών» Ερχάν Αρικλί. Η απόφαση συνδέεται με τη διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου και των πιθανών ευθυνών που μπορεί να προκύψουν.
Οι έρευνες στον βυθό παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς το πλοίο βρίσκεται σε βάθος περίπου 550 μέτρων. Για τον εντοπισμό θυμάτων και στοιχείων αξιοποιούνται τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια οχήματα, ρομποτικά συστήματα και ειδικός εξοπλισμός βαθιάς κατάδυσης.
Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία λήψης δειγμάτων DNA από συγγενείς των αγνοουμένων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση των θυμάτων.
Στα κατεχόμενα έχει μεταβεί και τεχνικό κλιμάκιο από την Τουρκία για τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Παράλληλα, εννέα άτομα τελούν υπό «κράτηση» στο πλαίσιο της έρευνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν κριθεί υπεύθυνα. Οι αρχές εξετάζουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα, αναζητώντας τυχόν λάθη, παραλείψεις ή άλλες ευθύνες που ενδέχεται να συνδέονται με το δυστύχημα.









