ΕΟΑ Λάρνακας: Eγκαθιστά σύστημα τηλεμετρίας SCADA για τις υποδομές ύδρευσης
Συμφωνία για προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεμετρίας («SCADA») για παρακολούθηση και έλεγχο των Υποδομών Ύδρευσης του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας, υπέγραψε πρόσφατα ο ΕΟΑΛ.
Σε ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ότι «υπέγραψε συμφωνία για την έναρξη συνεργασίας με την εταιρία WINGS ICT Solutions Tεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ανώνυμη Εταιρεία, για την υλοποίηση έργου που αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεμετρίας («SCADA»)».
Το έργο «που έχει συνολική αξία €337.400,00 πλέον ΦΠΑ, εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του Οργανισμού για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και τον έλεγχο των υποδομών ύδρευσης της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Συγκεκριμένα το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό κρίσιμων υποδομών ύδρευσης του ΕΟΑΛ, όπως υδατοδεξαμενών, γεωτρήσεων και αντλιών, με στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής παρακολούθησης, την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων και τη βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων».
Προστίθεται πως «η ανάγκη υλοποίησης του έργου προκύπτει από την επιτακτική ανάγκη για αποτελεσματικό έλεγχο, συνεχή παρακολούθηση και έγκαιρη ενημέρωση σε περιπτώσεις μείωσης της στάθμης των υδατοδεξαμενών ή εμφάνισης βλαβών στις αντλίες μεταφοράς νερού. Επιπρόσθετα, η εγκατάσταση του συστήματος τηλεμετρίας θα επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης και την άμεση ειδοποίηση σε περιπτώσεις ασυνήθιστης ροής νερού, είτε αυξημένης είτε μειωμένης, ενισχύοντας τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης των αρμόδιων υπηρεσιών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης διαρροών, απωλειών ή πιθανών δυσλειτουργιών του δικτύου, το σύστημα θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, στη βελτίωση της αποδοτικότητας του δικτύου και στη διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης υδροδότησης των καταναλωτών».
«Το σύστημα θα επιτρέπει την κεντρική παρακολούθηση και διαχείριση των υδατοδεξαμενών και γεωτρήσεων, μέσω ασφαλούς δικτύου επικοινωνίας και σύγχρονου λογισμικού SCADA», προστίθεται.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται, μεταξύ άλλων η εγκατάσταση Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ), η ανάπτυξη 53 Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (ΤΣΕ) και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και μπαταριών, καθώς και όλου του απαραίτητου εξοπλισμού σε απομακρυσμένα σημεία χωρίς ηλεκτρική παροχή. Ακόμα προβλέπεται η προμήθεια, εγκατάσταση και σύνδεση βυθιζόμενων αισθητήρων στάθμης σε όλες τις υδατοδεξαμενές, η προμήθεια, εγκατάσταση και σύνδεση αισθητήρων ανίχνευσης καπνού/φωτιάς και παρουσία ατόμου σε σημεία που διαθέτουν δωμάτιο ελέγχου, η πλήρης παραμετροποίηση και έναρξη λειτουργίας του συστήματος και η εκπαίδευση προσωπικού.
Όπως αναφέρεται το σύστημα τηλεμετρίας αναμένεται να εγκατασταθεί και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός δέκα (10) μηνών από την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του Έργου προβλέπεται, πέραν της προμήθειας και εγκατάστασης του ολοκληρωμένου συστήματος τηλεμετρίας («SCADA») και η συντήρηση του συστήματος, καθώς και η υποστήριξη του λογισμικού για περίοδο πέντε ετών, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον πέντε χρόνια.
Σημειώνεται ότι «το έργο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την αποδοτικότητα των υπηρεσιών ύδρευσης, να βελτιώσει την ενεργειακή διαχείριση και να συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της επαρχίας Λάρνακας μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών αυτοματισμού και τηλεμετρίας».









