Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα της διάβρωσης στο παραλιακό μέτωπο της Ορόκλινης.
Κάθε μέρα που περνά, το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο οξύ, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να «πονοκεφαλιάζουν» για την έκταση που έχει πάρει το ζήτημα και να ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις για οριστική επίλυση του προβλήματος.
Η θάλασσα συνεχίζει να «καταπίνει» την αμμώδη παραλία, απειλώντας ακόμα και τον πεζόδρομο της περιοχής. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο, ο παραλιακός πεζόδρομος της Ορόκλινης έχει πάρει επικίνδυνη κλίση προς το έδαφος, κρίθηκε επικίνδυνος για την ασφάλεια των διερχομένων, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να απαγορευτεί η διέλευση πεζών με την τοποθέτηση προειδοποιητικών σημάνσεων.
Η κατάσταση είναι τραγική μπροστά από το πολυτελές ξενοδοχείο Radisson Beach Resort. Η διάβρωση κατέστρεψε το γρασίδι μπροστά από το ξενοδοχείο όπου τοποθετούνται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες για τους τουρίστες. Δεν είναι υπερβολή εάν πούμε πως το συγκεκριμένο σημείο μοιάζει με… «βομβαρδισμένο» τοπίο.
Η οπτική ρύπανση μπροστά από το Radisson μόνο αλγεινή εντύπωση προκαλεί στους ξένους τουρίστες, ενοίκους του ξενοδοχείου, αλλά και στους χιλιάδες περαστικούς, οι οποίοι καθημερινά περνούν από το σημείο.
Ήδη, όπως έχουμε ενημερωθεί, ξεκίνησαν και τα πρώτα παράπονα από πλευράς ξένων επισκεπτών για την εικόνα που παρουσιάζει η παραλία της περιοχής εξαιτίας της διάβρωσης, η οποία απειλεί να καταστρέψει μία από τις πιο πολυσύχναστες ακτές στην ευρύτερη Λάρνακα, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά έργα υποδομής, όπως δεντροφυτεύσεις, τοπιοτεχνίσεις, εγκατάσταση καλάθων και τοποθέτηση νέων ξαπλώστρων και ομπρελών.
Οι τοπικές Αρχές εκπέμπουν σήμα SOS για την κατάσταση στο παραλιακό μέτωπο της Ορόκλινης εν’ όψει και της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου. Είναι γι’ αυτό το λόγο που την ερχόμενη Παρασκευή (15/5), στις 2 μ.μ., έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων απ’ όλα τα αρμόδια τμήματα στο ξενοδοχείο Radisson Beach Resort, προκειμένου να επιθεωρήσουν επί τόπου την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να εξετάσουν, από κοινού, πιθανές λύσεις που θα τερματίσουν οριστικά ή τουλάχιστον θα περιορίσουν τη διάβρωση.
Στη συνάντηση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από το Δήμο Λάρνακας και το δημοτικό διαμέρισμα Ορόκλινης, από τον τοπικό ΕΟΑ και την εταιρεία τουρισμού, βουλευτές καθώς και λειτουργοί του Τμήματος Δημοσίων Έργων.
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρνακας να αρνηθεί αίτημα, που υπέβαλε ιδιωτική εταιρεία, που διαθέτει γνωστό χώρο εστίασης στη Λαϊκή Γειτονιά, να χρησιμοποιήσει την πλατεία Ζουχούρι, στο κέντρο της πόλης, για τη διοργάνωση εκδήλωσης τύπου Street Party με την αγορά εισιτηρίου.
Έπειτα από αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εκδήλωση ακυρώθηκε, καθότι δεν έγινε δεκτός ο όρος του δήμου, όπως η εκδήλωση γίνει χωρίς την καταβολή αντίτιμου.
Το θέμα προκάλεσε διάφορα σχόλια, με μερίδα πολιτών να κατηγορούν το Δήμο Λάρνακας, υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν η δημοτική Αρχή είχε επιτρέψει τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων με εισιτήριο στη δημόσια πλατεία Ζουχουρί. Το ίδιο επιχείρημα επικαλούνται και οι διοργανωτές του Street Party που ακυρώθηκε.
Παράλληλα, οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι στο παρελθόν τους έχει επιτραπεί τουλάχιστον άλλες δύο φορές να κλείσουν την εν λόγω πλατεία και να βάλουν είσοδο με εισιτήριο σ’ εκδηλώσεις τους.
Για το θέμα που δημιουργήθηκε, ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν ακύρωσε καμία εκδήλωση ή αίτημα οποιουδήποτε διοργανωτή.
Παραδέχεται, εξάλλου, πως κατά τα προηγούμενα έτη όντως ενέκρινε την παραχώρηση δημόσιων πλατειών για εκδηλώσεις, στις οποίες περιοριζόταν η δημόσια πρόσβαση μέσω περίφραξης και επιβολής εισιτηρίου εισόδου. Υποστηρίζει, ωστόσο, πως επρόκειτο για προσωρινή ρύθμιση. «Κατά τη συζήτηση κι έγκριση των σχετικών αιτημάτων, επανειλημμένα τονίστηκε ότι η συγκεκριμένη πρακτική ήταν προσωρινή, μέχρι τη λήψη οριστικής πολιτικής απόφασης για το ζήτημα.
Παράλληλα, η πρακτική αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις από μερίδα δημοτών. Σε πρόσφατη συνεδρία του, το δημοτικό συμβούλιο εξέτασε αιτήματα από τρεις ιδιωτικές επιχειρήσεις για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στην πλατεία Ζουχουρί. Ορισμένα αιτήματα προνοούσαν περιορισμό της πρόσβασης του κοινού και είσοδο με καταβολή αντιτίμου.
Η πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου έκρινε ότι η πρακτική παραχώρησης δημόσιων πλατειών με περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ότι και οι τρεις εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στις εν λόγω πλατείες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει περίφραξη του χώρου, ούτε επιβολή εισιτηρίου εισόδου», υπογραμμίζει ο Δήμος Λάρνακας.
Περαιτέρω, η τοπική Αρχή επισημαίνει ότι οι διοργανωτές δύνανται, εφόσον το επιθυμούν και εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες, να καλύψουν μέρος των εξόδων τους μέσω πώλησης ποτών και φαγητού. Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στην κάθε ιδιωτική επιχείρηση να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει στη διεξαγωγή της εκδήλωσής της, στη βάση των αποφάσεων του Δήμου Λάρνακας.









