Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ξέφυγε η κατάσταση με τον αφθώδη πυρετό και σκηνικό ανησυχίας στην Αθηένου!
Ξέφυγε η κατάσταση με τον αφθώδη πυρετό και σκηνικό ανησυχίας στην Αθηένου!

Ξέφυγε η κατάσταση με τον αφθώδη πυρετό και σκηνικό ανησυχίας στην Αθηένου!

Ο περιορισμός του αφθώδους πυρετού σε μία μόνο επαρχία, η αποτελεσματική προστασία της κτηνοτροφικής περιοχής της Αθηένου, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες σε ζωικό κεφάλαιο στην Κύπρο, καθώς και η αποτροπή επέκτασης της νόσου στους χοίρους που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι έναντι του ιού, συνιστούν τα τρία βασικά στοιχήματα που έθεσαν οι αρμόδιοι, αλλά μέχρι σήμερα φαίνεται να έχουν χαθεί. Παρά την εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας και την έκδοση διαταγμάτων για απαγόρευση μετακίνησης ζώων από τη μία μονάδα στην άλλη, η νόσος όχι μόνο δεν περιορίστηκε, αλλά παρουσιάζει ανησυχητική δυναμική εξάπλωσης, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λήφθηκαν.

Στο μεταξύ, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων και σε δεύτερη κτηνοτροφική μονάδα στην Αθηένου, προκλήθηκε νέα αναστάτωση ανάμεσα στους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις. Η πιθανότητα περαιτέρω διασποράς σε μία τόσο μεγάλη και πυκνή κτηνοτροφική ζώνη ενδέχεται να έχει σοβαρότατες συνέπειες για τον ζωικό πληθυσμό σε ολόκληρη την Κύπρο. Ενδεικτικά, στην περιοχή εκτρέφονται περίπου 13 χιλιάδες βοοειδή και 18 χιλιάδες αιγοπρόβατα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του κινδύνου και την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής, ανέφερε πως για την πρώτη κτηνοτροφική μονάδα στην Αθηένου που επλήγη από τη νόσο «ολοκληρώθηκαν σήμερα οι θανατώσεις στα 1000 ζώα που υπήρχαν σε αυτή». Παράλληλα, επισήμανε ότι «υπήρξε πλήρης συνεργασία με τις Αρχές, ώστε να περιοριστεί η ασθένεια, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για περίοδο εορτών, και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και για τη θανάτωση των ζώων στη δεύτερη μονάδα».

Αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, υπογράμμισε ότι η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη, σημειώνοντας πως «τα ζώα σε όλες τις μονάδες είναι ασυμπτωματικά και ήδη έχουν ξεκινήσει αναλύσεις σε όλες τις μονάδες, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα της κατάστασης. Παρόλο που από την αρχή λήφθηκαν αυστηρά μέτρα, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα ακόμη και μετά τον δεύτερο εμβολιασμό. Ελπίζουμε ότι προλάβαμε τα χειρότερα και δεν θα υπάρξει περαιτέρω επέκταση».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη μονάδα, σημείωσε ότι σε αυτήν βρίσκονται περίπου 500 ζώα και τόνισε πως «είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, οφείλουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης». Πρόσθεσε ακόμη ότι, παρόλο που η περιοχή βρισκόταν εξαρχής εντός της ακτίνας των δέκα χιλιομέτρων από τη μολυσμένη περιοχή, «δεν θα έπρεπε να καταγραφούν κρούσματα, καθώς από την πρώτη στιγμή λήφθηκαν αυστηρά μέτρα και πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί σε έξι διαφορετικά σημεία».

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα περιστατικά θα περιοριστούν στις δύο συγκεκριμένες μονάδες, επισημαίνοντας πως στην περιοχή λειτουργούν συνολικά δύο χοιροστάσια, εκ των οποίων το ένα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. «Στην Αθηένου υπάρχουν περίπου 13 χιλιάδες αγελάδες και 18 χιλιάδες αιγοπρόβατα και οι μονάδες βρίσκονται σε σχετικά κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκ νέου αναλύσεις και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Η ευχή όλων είναι να μην υπάρξει νέο κρούσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, οι μολυσμένες κτηνοτροφικές μονάδες σε Λευκωσία και Λάρνακα ανέρχονται πλέον στις 92, καθώς εντοπίστηκαν ακόμη τέσσερις στην περιοχή Δρομολαξιάς Μενεού, τρεις στο Γέρι και μία στην Αθηένου, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη διασπορά της νόσου και την ανάγκη για άμεση ενίσχυση των μέτρων ελέγχου και πρόληψης.

Πηγή: reporter.com.cy 

Send this to a friend