Αύξηση στη διεκπεραίωση αιτήσεων αδειοδότησης από τον ΕΟΑ Αμμοχώστου – Ζωηρό ενδιαφέρον για μόνιμη κατοίκιση στις ακριτικές περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου – 26 οι επικίνδυνες οικοδομές στην ελ. Αμμόχωστο
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Σημαντική αύξηση στην έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών καταγράφει ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Αμμοχώστου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η σταθερή αυτή ανοδική πορεία επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των ενεργειών που υλοποιούνται για επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, σε μια περίοδο όπου το ενδιαφέρον για νέες αναπτύξεις, τουριστικές, εμπορικές και οικιστικές, είναι έντονο.
Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία του τοπικού επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης, το 2025 καταγράφηκε σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2024, καθώς ολοκληρώθηκαν συνολικά 2.384 άδειες (1.274 πολεοδομικές και 1.110 οικοδομικές), σε σύγκριση με 698 άδειες το 2024 (353 πολεοδομικές και 345 οικοδομικές).
«Η δυναμική αυτή», αναφέρει ανακοίνωση του ΕΟΑ Αμμοχώστου, «συνεχίζεται και το 2026, όπου μέχρι και τον Μάρτιο έχουν ήδη ολοκληρωθεί 641 άδειες, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, τα μηνιαία στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιτάχυνση των διαδικασιών, αφού τον Μάρτιο του 2026 καταγράφηκε αύξηση 11,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 44% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό. Τον Φεβρουάριο του 2026 καταγράφηκε αύξηση 38,65% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 30,63% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο υπήρξε αύξηση 8,66% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα».
Θέση του ΕΟΑ Αμμοχώστου είναι πως η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τη συστηματική ενίσχυση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων, τη βελτίωση του εσωτερικού συντονισμού και την έμφαση στην ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στις ακριτικές περιοχές
——————————–
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του ΕΟΑ Αμμοχώστου Γιάννης Καρούσος, ανέφερε ότι στην πλειοψηφία τους οι αιτήσεις αδειοδότησης που υποβάλλονται στον Οργανισμό αφορούν οικιστικές αναπτύξεις, προσθέτοντας ότι με την ένταξη του δημοτικού διαμερίσματος Παραλιμνίου στο Σχέδιο Ακριτικών Περιοχών παρατηρείται ζωηρό ενδιαφέρον, κυρίως από νεαρά ζευγάρια, για ανέγερση κατοικιών σ’ αυτές τις περιοχές.
Όπως είπε, δημότες άλλων περιοχών επιλέγουν, πλέον, τη Δερύνεια, το Παραλίμνι, το Φρέναρος, το Αυγόρου, το Δασάκι Άχνας και τις Βρυσούλλες για μόνιμη κατοίκιση, θέλοντας να επωφεληθούν από τα κίνητρα που παρέχονται μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου.
Όσον αφορά τις αιτήσεις για αδειοδοτήσεις νέων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, αυτές αφορούν τις περιοχές Αγίας Νάπας και Πρωταρά, ενώ σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της Αγίας Θέκλας, στο δημοτικό διαμέρισμα Σωτήρας, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες αναμένουν την κατάληξη των ενστάσεων που υποβλήθηκαν για το τοπικό σχέδιο της περιοχής, προκειμένου να γνωρίζουν τι είδους αναπτύξεις θα δικαιούνται ν’ ανεγείρουν.
26 επικίνδυνες οικοδομές
————————————
Σε μια άλλη εξέλιξη, συνολικά 26 είναι οι επικίνδυνες οικοδομές σ’ ολόκληρη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, με βάση την τελευταία επίσημη ενημέρωση που είχε ο τοπικός ΕΟΑ από τους δήμους. Οι πλείστες αφορούν εγκαταλελειμμένα κτήρια και κατοικίες.
Ο Γ. Καρούσος δήλωσε ότι προγραμματίζεται επαναξιολόγηση όλων των επικίνδυνων οικοδομών, μέσω του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και εξωτερικών συνεργατών, ούτως ώστε να διενεργηθεί οπτικός έλεγχος σ’ όλα τα κτήρια και να διαπιστωθεί το μέγεθος επικινδυνότητάς τους, αλλά και τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.
«Σαν ΕΟΑ χρειαζόμαστε τα απαραίτητα εργαλεία, δηλαδή να ενισχυθεί ο υφιστάμενος νόμος, προκειμένου να μπορούμε να έχουμε άμεση αντίδραση σε τέτοιες περιπτώσεις», επισήμανε ο κ.Καρούσος.










