Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ PwC: Η αύξηση επενδύσεων σε υποδομές ίσως αποτελεί το κλειδί για τόνωση ανάπτυξης
PwC: Η αύξηση επενδύσεων σε υποδομές ίσως αποτελεί το κλειδί για τόνωση ανάπτυξης

PwC: Η αύξηση επενδύσεων σε υποδομές ίσως αποτελεί το κλειδί για τόνωση ανάπτυξης

[ad_1]

“Η αποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε πέρα από την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης ζήτησης να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα μια πιο ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η PwC.

 

Σημειώνεται ότι με βάση την εμπειρία τους σε έργα υποδομών, οι οικονομολόγοι της PwC έχουν καθορίσει τέσσερις αρχές τις οποίες οι υπεύθυνοι διαμόρφωσης πολιτικής καλούνται να λάβουν σοβαρά υπόψη κατά την επιλογή των επενδύσεων.

Η επένδυση, σύμφωνα με την PwC, ικανοποιεί μια ανάγκη: Τον προσδιορισμό υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών, ενίσχυση της βασικής ανάλυσης με μια σειρά τόσο αισιόδοξων όσο και απαισιόδοξων σεναρίων.

Αναφέρεται επίσης ότι τα έργα υποδομής θα πρέπει να εντάσσονται στην ευρύτερη ατζέντα πολιτικής της κυβέρνησης, περιλαμβανομένων κοινωνικών, περιβαλλοντικών καθώς και οικονομικών στόχων και υπογραμμίζεται πως για τις κυβερνήσεις με χαμηλή σχετικά καθαρή χρεωστική θέση και υγιή δημόσια οικονομικά (π.χ. Γερμανία και Καναδάς), η εκπόνηση ενός προγράμματος ανάπτυξης υποδομών φαίνεται να αποτελεί μια λογική προσέγγιση για ενίσχυση της συνολικής ζήτησης και της μακροπρόθεσμης προσφοράς.

“Αλλά ακόμη και σε χώρες όπου το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει σχετικά ψηλό – όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο – ίσως να ήταν θεμιτή η ιεράρχηση των επενδύσεων σε υποδομές σε σχέση με τις τρέχουσες δαπάνες”, προστίθεται.

Αναφέροντας ότι η επένδυση θα είναι προς όφελος της ευρύτερης οικονομίας, η PwC σημειώνει ότι στην αξιολόγηση του πιθανού αντίκτυπου θα πρέπει να συνεκτιμούνται τόσο οι μακροπρόθεσμες όσο και οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες της μη υλοποίησης του έργου.

Εξάλλου, ο Ανώτερος Οικονομολόγος της PwC Richard Boxshall αναφέρει ότι “ως απάντηση στη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30, οι ΗΠΑ ίδρυσαν τη Διοίκηση Δημοσίων Έργων (PWA), επενδύοντας $6 δις σε υποδομές σε διάστημα μερικών ετών (ποσό που αντιστοιχούσε το 1933, έτος ίδρυσης της PWΑ, στο 11% του ΑΕΠ της χώρας), ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα”.

“Τέτοιου είδους επενδύσεις προτείνονται και σήμερα ως το κλειδί για αξιοποίηση των συνθηκών χαμηλής ανάπτυξης, ωστόσο η αποτελεσματικότητα της εν λόγω πολιτικής θα εξαρτηθεί εν τέλει από τον αριθμό των έτοιμων προς υλοποίηση έργων στις διάφορες οικονομίες, που ικανοποιούν τις αρχές που παρατίθενται πιο πάνω», υπογραμμίζει ο Οικονομολόγος της PwC.

[ad_2]

Source link

Send this to a friend