Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Μέση Ανατολή σε «κόκκινο συναγερμό»: Οι επιπτώσεις για την Κύπρο
Μέση Ανατολή σε «κόκκινο συναγερμό»: Οι επιπτώσεις για την Κύπρο

Μέση Ανατολή σε «κόκκινο συναγερμό»: Οι επιπτώσεις για την Κύπρο

Το «ιστορικό λάθος» της Τεχεράνης

Η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης, με την Κύπρο να βρίσκεται στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη πτώση drone στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου. Ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Θεόδωρος Τσίκας, αναλύει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Χαμενεΐ, προειδοποιώντας για περαιτέρω όξυνση των συγκρούσεων τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίκα, το ιρανικό καθεστώς θεωρείται βέβαιο πως θα επιδιώξει μια «σκληρή απάντηση» για να αποφύγει την εικόνα εσωτερικής αποδυνάμωσης κατά την περίοδο διαδοχής. Παρόλο που η Κύπρος και η Ελλάδα δεν αποτελούν στόχους συνεχών επιθέσεων, η στρατηγική θέση των Βάσεων τις καθιστά σημεία υψηλού κινδύνου. Ο διεθνολόγος σημείωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης, καθώς και οι δορυφόροι τους στην περιοχή (Χεζμπολάχ, Χούτι), διαθέτουν το οπλοστάσιο για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας, γεγονός που επιβάλλει αυξημένη ετοιμότητα.

Παράλληλα, ο κ. Τσίκας χαρακτήρισε ως «ιστορικό λάθος» της Τεχεράνης το γεγονός ότι οι επιθέσεις πλήττουν πλέον κυρίαρχα αραβικά κράτη, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Η πρακτική αυτή οδηγεί σε μια ριζική αναδιαμόρφωση των συμμαχιών στην περιοχή, καθώς χώρες που τηρούσαν ουδέτερη ή και φιλική στάση προς το Ιράν, πλέον συντονίζουν την αεράμυνά τους με τη Σαουδική Αραβία, μετατρεπόμενες σε ανοιχτούς αντιπάλους του καθεστώτος.

Καταλήγοντας, ο διεθνολόγος επισήμανε πως τα επόμενα δύο με τρία εικοσιτετράωρα θα είναι καθοριστικά για το αν θα υπάρξει περιθώριο επιστροφής στη διπλωματία ή αν η περιοχή θα βυθιστεί σε έναν γενικευμένο πόλεμο. Παρά τις χαραμάδες επικοινωνίας που αφήνουν διεθνείς παίκτες, η ανάγκη του Ιράν να δείξει πυγμή στο εσωτερικό του καθιστά την αποκλιμάκωση μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση.

Send this to a friend