Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πάει για ΠΟΠ η σκαλιώτικη κούπα!
Πάει για ΠΟΠ η σκαλιώτικη κούπα!

Πάει για ΠΟΠ η σκαλιώτικη κούπα!

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την κατοχύρωση της σκαλιώτικης κούπας ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προωθούν οι τοπικές Αρχές της Λάρνακας.

Στο πλαίσιο του 3ου CyFood B2B Forum, που διοργανώθηκε πρόσφατα από το ΕΒΕΛ και την τοπική εταιρεία τουρισμού, μ’ επίκεντρο τα κυπριακά αυθεντικά προϊόντα και τους παραγωγούς τους, αποφασίστηκε η διοργάνωση διαγωνισμού για την επιλογή της καταλληλότερης συνταγής που θα συμπεριληφθεί στον σχετικό φάκελο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο CyFood Forum συγκέντρωσε το Εργαστήρι Γευσιγνωσίας της σκαλιώτικης κούπας, όπου ομάδα από τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου και άλλοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν το προϊόν μέσα από ειδικό sensory evaluation sheet, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του φακέλου για την Προστατευόμενη Γεωργική Ένδειξη.

Το εργαστήρι αυτό αποτέλεσε μέρος των προσπαθειών για ανάδειξη και προστασία του τοπικού εδέσματος της πόλης της Λάρνακας. Όπως αναφέρθηκε, η σκαλιώτικη κούπα ξεχωρίζει για το λεπτό και τραγανό περίβλημα από πλιγούρι (καλύτερα πλυμένο και στραγγισμένο για να γίνεται πιο ψιλό), την έντονα μυρωδική γέμιση με κιμά, κρεμμύδι και μπαχαρικά όπως κανέλα και μπαχάρι και για το τηγάνισμα με αρκετό λάδι μέχρι να γίνει χρυσαφί και τραγανή.

Ο ιστορικός-ερευνητής Αλέξης Μιχαηλίδης (πρώην αντιδήμαρχος Λάρνακας) εξήγησε ότι τα υλικά παρασκευής της κούπας αναφέρονται στην Οδύσσεια και την Ηλιάδα του Ομήρου, ενώ ιστορικές αναφορές κατατάσσουν την κούπα ως αρχαίο έδεσμα που είχε σκοπό να «καμουφλάρει» κακής ποιότητας κρέατα για να καταναλωθούν αργότερα με πλιγούρι, μαϊντανό, κρεμμύδι και καρυκεύματα.

Ο κ.Μιχαηλίδης σημείωσε, ακόμα, ότι η κούπα εντοπίζεται ως έδεσμα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και μέχρι σήμερα είναι διαδεδομένη στον γειτονικό μας Λίβανο, με τη χρήση βοδινού και αρνίσιου κιμά λόγω μη κατανάλωσης χοιρινού από τους μουσουλμάνους.

Στο 3ο CyFood B2B Forum επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια χρονιά η δυναμική της κυπριακής αγροδιατροφής και η στενή της διασύνδεση με τον τουριστικό και επισιτιστικό τομέα. Τονίστηκε, επίσης, ο καθοριστικός ρόλος των αυθεντικών κυπριακών προϊόντων στην ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας. Κατά τη διάρκεια του Forum πραγματοποιήθηκαν προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ παραγωγών, εταιρειών διανομής, υπεραγορών και επιχειρήσεων του επισιτιστικού και τουριστικού τομέα, ενώ υλοποιήθηκε παράλληλα πρόγραμμα παρουσιάσεων και εργαστηρίων.

Σημαντική ήταν και η παρουσίαση προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, καθώς και η παρουσίαση προϊόντων της Αθηένου, τα οποία είναι ενταγμένα στον εθνικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη πολιτισμική και γαστρονομική τους αξία.