Η ιστορία της «σκαλιώτικης κούπας»: Τι την κάνει να ξεχωρίζει και γιατί πάει για ΠΟΠ (φώτο)
Πρόσω ολοταχώς για κατοχύρωση της «σκαλιώτικης κούπας», ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, βάζουν οι τοπικές αρχές της Λάρνακας.
Γι΄αυτό και στο πλαίσιο του τρίτου CyFood B2B Forum, με πρωταγωνιστές τα κυπριακά αυθεντικά προϊόντα και τους παραγωγούς τους, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν διαγωνισμό, για την επιλογή της καταλληλότερης συνταγής, που θα περιληφθεί στον σχετικό φάκελο.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος πέντε επιχειρήσεις, οι οποίες κρίθηκαν από αντίστοιχο αριθμό Αρχιμαγείρων. Η σκαλιώτικη κούπα ξεχωρίζει για:
- Λεπτό και τραγανό περίβλημα από πλιγούρι (καλύτερα πλυμένο και στραγγισμένο, για να γίνεται πιο ψιλό).
- Έντονα μυρωδική γέμιση με κιμά, κρεμμύδι και μπαχαρικά όπως κανέλα και μπαχάρι.
- Τηγάνισμα σε αρκετό λάδι μέχρι να γίνει χρυσαφί και τραγανή.

Ο ιστορικός-ερευνητής Αλέξης Μιχαηλίδης εξήγησε ότι τα υλικά παρασκευής της κούπας αναφέρονται στην Οδύσσεια και την Ηλιάδα του Ομήρου. Ιστορικές αναφορές κατατάσσουν την κούπα ως αρχαίο έδεσμα που είχε σκοπό να «καμουφλάρει» κακής ποιότητας κρέατα για να καταναλωθούν αργότερα, με πλιγούρι, μαϊντανό, κρεμμύδι και καρυκεύματα.
Η κούπα εντοπίζεται ως έδεσμα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και μέχρι σήμερα είναι διαδεδομένη στον γειτονικό μας Λίβανο, με τη χρήση βοδινού και αρνίσιου κιμά λόγω μη κατανάλωσης χοιρινού από τους μουσουλμάνους.









