Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο – Έτσι θα υπολογιστεί το ύψος του
Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο – Έτσι θα υπολογιστεί το ύψος του

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο – Έτσι θα υπολογιστεί το ύψος του

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, επιβεβαιώνοντας ότι η αύξηση θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2026. 

Εξήγησε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και, όπως δηλώνει, το σχετικό διάταγμα θα εκδοθεί πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε η αλλαγή να περάσει άμεσα στις απολαβές των εργαζομένων.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ύψος της αύξησης. Χωρίς να αποκαλύπτει ακόμη το ακριβές ποσό, ο Υπουργός υπογραμμίζει ότι η πορεία του κατώτατου μισθού «δεν θα είναι ούτε αρνητική ούτε σταθερή», αφήνοντας σαφές περιθώριο για σημαντική αναπροσαρμογή προς τα πάνω. Καθοριστικό στοιχείο για τον υπολογισμό αποτελεί ο διάμεσος μισθός, ο οποίος για το 2024 ανέρχεται στα 1881 ευρώ. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, το ενδεικτικό σημείο αναφοράς για τον κατώτατο μισθό τοποθετείται στο 60% αυτού του ποσού,Αν και λίγα κράτη-μέλη έχουν ήδη προσεγγίσει αυτό το επίπεδο, η Κύπρος, όπως εξηγεί ο Υπουργός, διαθέτει πλέον οικονομικές προϋποθέσεις που επιτρέπουν μια σταθερή ανοδική πορεία.

Ο Υπουργός αναφέρει ότι η αύξηση, παρότι δεν θα μετατρέψει τον κατώτατο μισθό σε πλήρως επαρκή εισοδηματική βάση, θα τον καταστήσει «κατά πολύ αξιοπρεπέστερο» από το σημερινό επίπεδο. Η τελική πρόταση θα διαμορφωθεί μέσα από τη συμβουλευτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι εργοδοτών, συντεχνιών και της κυβέρνησης, εξετάζοντας παραμέτρους όπως η ανάπτυξη της οικονομίας, η ανταγωνιστικότητα και τα επίπεδα απασχόλησης που βρίσκονται πλέον κοντά στην πλήρη απορρόφηση του εργατικού δυναμικού.

Σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, Γιάννης Παναγιώτου τονίζει πως η κυβέρνηση στοχεύει να καταθέσει το σύνολο των προτεινόμενων νομοσχεδίων πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Οι μεταρρυθμίσεις, που προγραμματίζονται να ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2027, επιδιώκουν την αύξηση των χαμηλών συντάξεων, ιδίως για όσους εργαζόμενους και εργαζόμενες βρίσκονται σήμερα στη δυσμενέστερη οικονομική θέση.

Παράλληλα, ο Υπουργός διευκρινίζει ότι το αφορολόγητο όριο, ήδη από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αυξηθεί με τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση και θα υπερβαίνει τις 26.000 ευρώ ετησίως, στοιχείο που αναμένεται να επηρεάσει θετικά συνταξιούχους και χαμηλόμισθους. Σχετικά με τη λεγόμενη «σύνταξη νοικοκυράς», υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η ενίσχυση της συμπεριληπτικότητας του συστήματος ώστε περισσότερες γυναίκες να αποκτούν δικαίωμα θεσμοθετημένης σύνταξης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η εργασιακή ζωή έχει διακοπές ή μικρή διάρκεια.

Send this to a friend