Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Νέες δράσεις για μαθητές/μαθήτριες και ενήλικες στη Βιβλιοθήκη “Τάσος Μητσόπουλος” 2025 – 2026 στην Αραδίππου
Νέες δράσεις για μαθητές/μαθήτριες  και ενήλικες στη Βιβλιοθήκη “Τάσος Μητσόπουλος” 2025 – 2026 στην Αραδίππου

Νέες δράσεις για μαθητές/μαθήτριες και ενήλικες στη Βιβλιοθήκη “Τάσος Μητσόπουλος” 2025 – 2026 στην Αραδίππου

Η Δανειστική Πράσινη Οικολογική Βιβλιοθήκη “Τάσος Μητσόπουλος” του Λυκείου Αραδίππου, σε συνεργασία με τον Όμιλο Βιβλιοθήκης ανοίγει τις πόρτες της και σας καλωσορίζει στη νέα χρονιά με ένα πρόγραμμα πλούσιων δράσεων, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους βιβλιόφιλους. Κάθε μήνα υποσχόμαστε μια νέα δράση που θα αφορά το βιβλίο και όχι μόνο.

 

 

Ο σοφός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες σε μια διάλεξή του με θέμα «το βιβλίο» τόνιζε τη σημασία ενός υλικού μέσου στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού λέγοντας τα εξής:

Από όλα τα εργαλεία του ανθρώπου, το πιο εκπληκτικό είναι, χωρίς καμιά αμφιβολία, το βιβλίο. Τα άλλα είναι προεκτάσεις του κορμιού του. Το μικροσκόπιο και το τηλεσκόπιο είναι προεκτάσεις της όρασής του· το τηλέφωνο είναι προέκταση της φωνής του· έχουμε επίσης το αλέτρι και το σπαθί, προεκτάσεις του χεριού του. Το βιβλίο όμως είναι άλλο πράγμα: το βιβλίο είναι μια προέκταση της μνήμης του και της φαντασίας του.

Συμπληρώνοντας τον Μπόρχες θα μπορούσαμε στη «μνήμη» και στη «φαντασία» να προσθέσουμε και τη λέξη «σκέψη», για να καλύψουμε το ευρύτερο πεδίο της δραστικής παρουσίας του βιβλίου στην ιστορία. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο, γιατί με το βιβλίο διακινήθηκαν τα έργα του ανθρώπου που εντάσσονται στην επιστήμη, στη λογοτεχνία, στην τέχνη, στη φιλοσοφία και στη θρησκεία, όχι ως απλά θεωρητικά κείμενα αλλά ως καίριες παρεμβάσεις τόσο στον ατομικό όσο και στον συλλογικό βίο.

Σήμερα, στην εποχή του διαδικτύου, της τηλεματικής, της τεχνητής νοημοσύνης, του ηλεκτρονικού λόγου, και στο περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης επικοινωνίας, το ερώτημα για το «μέλλον του βιβλίου» δεν εντάσσεται στις συλλήψεις της επιστημονικής φαντασίας αλλά στις προβλέψεις ενός πολιτισμού που αντιμετωπίζει την πρόκληση μιας ριζικής μετάλλαξης, η οποία θα συμπαρασύρει και τη μορφή του βιβλίου όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα. Είναι φανερό ότι το ερώτημα για το μέλλον του βιβλίου δεν είναι ένα τεχνικό αλλά ένα ουσιαστικό ερώτημα. Έχει να κάνει με την τελική έκβαση που θα έχει η αναμέτρηση της κοινωνίας που αναδύεται μετά τη ραγδαία επικράτηση των νέων μέσων επικοινωνίας και των νέων μηχανισμών ρύθμισης της οικονομίας (Δημηρούλης 2002), δηλαδή με την πολιτική κατάσταση που θα καθορίσει το μέλλον του πλανήτη. Ποια θα είναι η θέση του βιβλίου στον κόσμο που διαμορφώνεται ενώπιόν μας;

Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε το ερώτημα, γιατί έχει να κάνει με την ουσία του πολιτισμού, με αυτό που καθορίζει τον τρόπο που θα εννοήσουμε τα «ανθρώπινα» στο μέλλον.

Είστε όλοι καλεσμένοι!

Πρεμιέρα και ποδαρικό μας κάνει ο καθηγητής Νεοελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας Γιάννης Μηλίδης που κατάγεται από την Ζώδια και προσφυγοποιήθηκε το 1974. Σπούδασε Αγγλική και Ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνη και αποπεράτωσε Μεταπτυχιακές

Σπουδές στην Παιδαγωγική στα Πανεπιστήμια Melbourne και Monash. Δίδαξε για μια σειρά ετών Ελληνικές Σπουδές στα πέντε Πανεπιστήμια της Μελβούρνης – La Trobe Univ., Deakin Univ., Monash Univ., Melbourne Univ., Victoria Univ.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες για τη λογοτεχνία της Κύπρου και της Ελλάδας και έχει συγγράψει τα βιβλία «Ιστορία της Κύπρου» , «Σημαντικές Στιγμές στην Ελληνική Λογοτεχνία», και «Γνωρίζοντας την Κύπρο/Getting to know Cyprus» (δίγλωσσο βιβλίο) τα οποία διδάσκονται σε σχολεία της Αυστραλίας.

Δίδαξε επίσης για 30 συνεχή έτη στα Ελληνικά Σχολεία της Μελβούρνης και διετέλεσε συνιδρυτής και Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου της
Κοινότητας Κυπρίων Βορείων Προαστείων Μελβούρνης. Ήταν επίσης Διευθυντής των Σχολείων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας. Έγραψε…μετέφρασε…Δημιούργησε…

«Η φωνή για δικαιοσύνη είναι πο δυνατή απ΄ τις μεγάλες δυνάμεις» είπε ο φιλόλογος -μεταφραστής Γιάννης Μηλίδης, πρόσφυγας από την Κύπρο. Ο Ιούλιος έχει ονομαστεί “μήνας του αγώνα και της ελπίδας”. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του φιλολόγου και μεταφραστή Γιάννη Μηλίδη η οποία στοχεύει στη συλλογή μηνυμάτων απ΄την Αυστραλία για τους Κυπρίους στην Κύπρο.
Α

υτόν τον άνθρωπο, λογοτέχνη, μεταφραστή, γνήσιο τέκνο της Κύπρου μας, έχουμε την χαρά και την ευλογία να τον έχουμε μαζί μας, αφού η δυνατή φιλία και συνεργασία με την κα Αγγέλα Καϊμακλιώτη, έγινε γέφυρα επικοινωνίας με το Λύκειο Αραδίππου και την βιβλιοθήκη μας.

Η πρωτοβουλία της κυρίας Αγγέλας Καϊμακλιώτη, χαίρει της στήριξης και συνεργασίας όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου, του Διευθυντή μας, της Επιτροπής και του Ομίλου βιβλιοθήκης.