
160 άτομα έχουν στεγαστεί μέσω Πολιτικής Άμυνας, διευκρινίσεις για αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους αγρότες – Άτομα της Πολιτικής Άμυνας βρίσκονται συνεχώς στο Συντονιστικό Κέντρο για διανομή νερού και φαγητού
Συνολικά 160 άτομα έχουν αποταθεί στην Πολιτική Άμυνα για στέγαση και μεταφέρθηκαν σε σπίτια, δωμάτια ξενοδοχείων, διαμερίσματα ή σε κέντρα φιλοξενίας, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας, Χαρά Λαζάρου.
“Πρόκειται”, διευκρίνισε, “για χώρους που έχουν παραχωρηθεί εθελοντικά για την φιλοξενία των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην επαρχία Λεμεσού”.
Η κ. Λαζάρου ανέφερε ότι άτομα που είναι πληγέντες και θέλουν να αιτηθούν βοήθειας μπορούν να τηλεφωνούν στο 25-811024 από το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. “Θερμή παράκληση”, σημείωσε, “τα τηλεφωνήματα να αφορούν μόνο αυτό τον σκοπό και όχι για άλλους λόγους”.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Πολιτική Άμυνα διαθέτει εθελοντές του Τμήματος Ερευνας και Διάσωσης που συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων και των εστιών.
Είπε ότι η Πολιτική Άμυνα, όπως κάνει πάντοτε, φιλοξενεί τις ομάδες από το εξωτερικό που έχουν έρθει για να βοηθήσουν. Έτσι, στην περιοχή της Πάφου διαμένει το προσωπικό των πτητικών μέσων που έχουν έρθει και συγκεκριμένα: 32 άτομα από την Αίγυπτο, 17 από την Ιορδανία, 11 από Λιβανό. Στην περιοχή της Λάρνακας φιλοξενείται το πεζοπόρο τμήμα των 26 δασοκομάντος που έχουν έρθει από την Ελλάδα κι επιχειρούν στην πυρόπληκτη περιοχή χθες και σήμερα, πρόσθεσε.
Άτομα της Πολιτικής Άμυνας, συνέχισε, βρίσκονται συνεχώς στο συντονιστικό κέντρο για τον συντονισμό διανομής νερού και φαγητού και όποιες άλλες ανάγκες. Πρόκειται, διευκρίνισε, για μόνιμο προσωπικό, αλλά και εθελοντές που φροντίζουν για την διανομή σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά στο πεδίο ή σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και με την βοήθεια των Κοινοταρχών, για τους πληγέντες.
“Σε συνεργασία με τον ΟΑΥ”, πρόσθεσε, “έχει διευκολυνθεί η παροχή ιατροφαρμακευτικών αναγκών”.
Η κ. Λαζάρου σημείωσε ότι συγκεντρώθηκε πολλή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας ήδη πριν την καταγραφή των αναγκών κι απηύθυνε έκκληση στον κόσμο που θέλει να βοηθήσει να συμβάλει οικονομικά στον λογαριασμό που έχει ανοίξει το Γενικό Λογιστήριο.
Διευκρινίσεις Τμήματος Γεωργίας για αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους αγρότες Λεμεσού
Παράλληλα, διευκρινίσεις για τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς έδωσε με ανακοίνωσή του το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, με στόχο την άμεση και χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στις κοινότητες της Λεμεσού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, καθώς οι περισσότερες καλλιέργειες έχουν ήδη δηλωθεί στην αίτηση ΚΟΑΠ 2025, υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν αυτόματα από το Τμήμα και να προχωρήσει αυτόματα η διαδικασία εξέτασης και αποζημίωσης των παραγωγών χωρίς περιττές διαδικασίες.

Όπως διευκρινίζει το Τμήμα Γεωργίας, οι καλλιέργειες που είχαν ήδη δηλωθεί στην αίτηση εκταρικών επιδοτήσεων του ΚΟΑΠ για το 2025 θα εντοπιστούν αυτόματα από τις υπηρεσίες. Αυτό επιτρέπει την άμεση έναρξη της διαδικασίας εξέτασης και αποζημίωσης, χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από τους παραγωγούς, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.
Η υποχρέωση για υποβολή «Δήλωσης Ζημιάς» αφορά αποκλειστικά τις περιπτώσεις καλλιεργειών που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική αίτηση του ΚΟΑΠ. Οι παραγωγοί αυτοί καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την 1η Αυγούστου 2025, ώστε οι αιτήσεις τους να εξεταστούν έγκαιρα.
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων στο σύνολο των πληγέντων. Παράλληλα, το Τμήμα Γεωργίας επεξεργάζεται επιπλέον μέτρα και σχέδια στήριξης, με τελικό στόχο όχι μόνο την οικονομική αποκατάσταση, αλλά και την πλήρη επαναφορά της παραγωγικής δραστηριότητας και της ζωής στις πληγείσες αγροτικές περιοχές, αναφέρεται.
Για περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λεμεσού στα τηλέφωνα 25803912, 25803927, 25803933 και 25803936.
Πηγή: ΚΥΠΕ