Κατρακυλά η Κύπρος στην οδική ασφάλεια – Καταγγελίες για ανεπάρκεια εκπαιδευτών
Η οδική ασφάλεια παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Παρά τις πολυετείς εκστρατείες ενημέρωσης και τις συνεχείς προσπάθειες των Αρχών για περιορισμό των θανατηφόρων συγκρούσεων, τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Οι αριθμοί των τροχαίων δυστυχημάτων, με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους, προκαλούν ανησυχία και επαναφέρουν επιτακτικά τη συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης, της οδικής συνείδησης και της αστυνόμευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Ιουλίου 2025 καταγράφηκαν 22 θανατηφόρες συγκρούσεις με ισάριθμους νεκρούς.
Την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώθηκαν επίσης 22 θανατηφόρα δυστυχήματα, ωστόσο έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.
Την ίδια περίοδο το 2023 είχαν καταγραφεί 13 θανατηφόρα με 13 νεκρούς.
Κατρακύλα για την Κύπρο στην οδική ασφάλεια
Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπά και από την υποχώρηση που κατέγραψε η Κύπρος στον ευρωπαϊκό δείκτη οδικής ασφάλειας για το 2024, σύμφωνα με τη 19η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC). Συγκεκριμένα, η χώρα κατέλαβε τη 13η θέση, σημειώνοντας πτώση επτά θέσεων σε σχέση με το 2023, όταν είχε βρεθεί στην 6η θέση.
Για το 2024, καταγράφηκε αύξηση 21% στους οδικούς θανάτους στην Κύπρο, καθώς έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι έναντι 34 το 2023.
Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών που συμμετέχουν στην αξιολόγηση, όπως η Ελβετία, το Ισραήλ, η Νορβηγία, η Σερβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η καθοδική πορεία της Κύπρου στον δείκτη αποτελεί σαφή ένδειξη ότι τα προβλήματα στην οδική ασφάλεια παραμένουν άλυτα, παρά τις συνεχείς ενημερωτικές εκστρατείες και τις προσπάθειες των αρχών. Τα στοιχεία της έκθεσης εγείρουν σοβαρό προβληματισμό και επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη για στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
«Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας υστερεί στην αποστολή του»
Εκτενή αναφορά στην αποστολή του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας έκανε ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για τους αερόσακους Τακάτα, Μιχαλάκης Χριστοδούλου, κατά την παράδοση του πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα την Παρασκευή 11 Ιουλίου.
Ο κ. Χριστοδούλου ανέδειξε τη σύνθεση του πολυπρόσωπου Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, σημειώνοντας πως «περί πολλά τυρβάζει, αλλά υστερεί στην ουσία της αποστολής του, που είναι η οδική ασφάλεια».
Όπως ανέφερε, το ζήτημα με τους αερόσακους Τακάτα άρχισε το 2010 από την Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία προχώρησε σε δεκάδες εκατομμύρια ανακλήσεις λόγω επικινδυνότητας.
«Πάνω από 100 εκατομμύρια οχήματα με αερόσακους Τακάτα είχαν ανακληθεί. Αν συγκρίνουμε τις προσπάθειες που έγιναν στην Κύπρο και στις ΗΠΑ, είναι 0 στην Κύπρο, 10 στις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκπαιδευτές που δεν γνωρίζουν τον Κ.Ο.Κ.
Τις ανησυχίες τους για την κατάσταση στους δρόμους αλλά και για τις διαδικασίες έκδοσης άδειας οδήγησης εξέφρασαν στο SigmaLive άτομα στον χώρο των επαγγελματιών οδήγησης. Όπως αναφέρουν, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να επιλύσουν το Υπουργείο Μεταφορών και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ).
Σύμφωνα με καταγγελίες, η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης άδειας οδηγού επιβαρύνει οικονομικά τους υποψήφιους, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι εκπαιδευτές να μην γνωρίζουν βασικά σημεία του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Επίσης, τονίζεται ότι οι εξετάσεις για την πιστοποίηση εκπαιδευτών είναι γενικού ενδιαφέροντος και όχι εξειδικευμένες.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα αφορά την κράτηση ημερομηνίας πρακτικής εξέτασης στο σύστημα του ΤΟΜ. Παρόλο που το Τμήμα ανακοινώνει διαθέσιμες ημερομηνίες, το σύστημα παρουσιάζει δυσλειτουργίες που εμποδίζουν την κράτηση. Μάλιστα, γίνεται λόγος για «μόνιμη κατάσταση», με καταγγελίες ότι κρατήσεις εξασφαλίζουν επανειλημμένα οι ίδιοι εκπαιδευτές.
Γραφειοκρατία στην έκδοση άδειας μαθητευόμενου οδηγού
Έντονος είναι και ο προβληματισμός για τη διαδικασία έκδοσης άδειας μαθητευόμενου οδηγού, ειδικά για άτομα με άδεια παραμονής. Όπως αναφέρουν πηγές, η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες δεν προσφέρουν ουσιαστικό όφελος, αλλά αντιθέτως επιβαρύνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και δημιουργούν πεδίο για φαινόμενα εξάρτησης ή συναλλαγών.
Η άδεια μαθητευόμενου οδηγού έχει ως αποκλειστικό σκοπό να επιτρέπει την έναρξη μαθημάτων οδήγησης. Οι έλεγχοι που προβλέπονται – όπως αυτός για την εξάμηνη διαμονή – θα έπρεπε να πραγματοποιούνται κατά την τελική αίτηση για την πλήρη άδεια οδήγησης, και όχι στο αρχικό στάδιο.
Όπως σημειώνεται, η τεκμηρίωση της εξάμηνης διαμονής θα μπορούσε να περιορίζεται στην παρουσίαση των πρωτότυπων εγγράφων παραμονής, όπως το pink slip ή το yellow slip.
Οι αρμόδιοι καλούνται να δείξουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, της εξέτασης και της αστυνόμευσης του οδικού δικτύου, ώστε να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην οδική ασφάλεια.