
Δύο εξαιρετικές διακρίσεις στον τομέα της Γεωγραφίας για το Περιφερειακό Γυμνάσιο Κιτίου
Ακόμη μια σχολική χρονιά έφθασε στο τέλος και με υπερηφάνεια και συγκίνηση το Περιφερειακό Γυμνάσιο Κιτίου, ανακοινώνει δύο εξαιρετικές διακρίσεις στον τομέα της Γεωγραφίας, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο της διδασκαλίας.
Ο μαθητής του σχολείου Χρίστος Χατζηκωνσταντούρας του τμήματος Β6 κατέκτησε χρυσό μετάλλιο και αναδείχθηκε πρώτος παγκύπρια στην Ολυμπιάδα Γεωγραφίας, Γεγονός που του εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Γεωγραφίας στη Λιθουανία. Εκπροσωπεί επάξια την Κύπρο μας αυτές τις μέρες.
Επιπλέον, οι μαθητές/ μαθήτριες Θεοδώρα Μηνά Α7, Αικατερίνα Ηλία Β1, Μαγδαληνή Μαρία Ιωάννου Β1, Παρασκευή Χρυσάνθου Β3, Αδαμαντία Κρεμμυδά Β5, Νίκη Αυξεντίου Β6, Στεφανία Ιωάννου Β6 και Άννα Μακρή Β1, διακρίθηκαν με έπαινο.
Παράλληλα, ο μαθητής Παναγιώτης Λοΐζου Α1, διακρίθηκε με το τρίτο βραβείο στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Γεωγραφίας με θέμα «Κλιματική κρίση στην Κύπρο- Προκλήσεις και Προοπτικές», αναδεικνύοντας την κριτική του σκέψη και την περιβαλλοντική του ευαισθησία.
Σημαντική επιτυχία ήταν και η υλοποίηση του στόχου της σχολικής χρονιάς «70 Χρόνια από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-2025». Οι μαθητές μελέτησαν τη γεωμορφολογία των περιοχών όπου κατασκευάστηκαν κρησφύγετα των αγωνιστών, ενισχύοντας τη σύνδεση γεωγραφίας και ιστορικής μνήμης. 215 μαθητές συμμετείχαν ενεργά στην πρωτοποριακή μελέτη, η οποία αξιολογήθηκε θετικά με μια μονάδα στο ΔΔΚ (Δημιουργικότητα, Δράση και Κοινωνική Προσφορά).
Η εκπαιδευτικός Γεωγραφίας, Φωτεινή Φωτίου, σε συνεργασία με μαθητική ομάδα από τη δεύτερη σχολική μονάδα (Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού) στην οποία εργάζεται, καθώς και τον Διευθυντή του σχολείου κ. Σάββα Τιμοθέου, παρουσίασαν την καινοτόμα δράση με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στο Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας , τιμώντας τον ήρωα της ΕΟΚΑ Πετράκη Κυπριανού από όπου προέρχεται και η ονομασία του σχολείου.
Η δραστηριότητα ξεχώρισε για τον συνδυασμό της χρήσης εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, ιστορίας και γεωγραφικής εκπαίδευσης. Την μαθητική ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές/ μαθήτριες, ο Εμανουήλ Μανώλη Α5, Σιμώνη Μαρκουλιά Α5, Κοσμάς Κωνσταντινίδης Α5, Γιώργος Παπαϊωάννου Α5, Άριστος Αποστόλου Α6, Θέμια Παπαρίδου Α6, Ευάγγελος Παπαδόπουλος Α6, Χαράλαμπος Γεωργίου Α6.
Η εκπαιδευτικός, συνεχίζει δυναμικά την πορεία της στον τομέα της εκπαιδευτικής καινοτομίας, μετρώντας τρείς εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά αλλά και δύο δημοσιεύσεις σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά, εστιάζοντας στη χρήση ψηφιακών εργαλείων, τη στοχαστική αξιολόγηση και τη γεωγραφική εκπαίδευση. Μια από αυτές τις μελέτες διακρίθηκε σε διεθνούς επιστημονικό συνέδριο τον Μάϊο 2025.
Όλες αυτές οι επιτυχίες αποδεικνύουν ότι η ποιότητα στην παιδεία γεννιέται από την αφοσίωση, τη γνώση και την καινοτομία.