Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΠΔΣ: «Δεν υιοθετούμε την ισοπεδωτική, ατεκμηρίωτη και πρόωρη κριτική»
ΠΔΣ: «Δεν υιοθετούμε την ισοπεδωτική, ατεκμηρίωτη και πρόωρη κριτική»

ΠΔΣ: «Δεν υιοθετούμε την ισοπεδωτική, ατεκμηρίωτη και πρόωρη κριτική»

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, εξέδωσε ανακοίνωση σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις, αναφορικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, να μην προχωρήσει στη μονιμοποίηση διορισμένου προσωρινά Δικαστού.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΠΔΣ: 

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) παρακολουθεί με προσοχή και προβληματισμό τον δημόσιο διάλογο, σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις, αναφορικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, να μην προχωρήσει στη μονιμοποίηση διορισμένου προσωρινά Δικαστού, μετά την ολοκλήρωση της διετούς δοκιμαστικής περιόδου καθώς και την παράταση της περιόδου δοκιμασίας άλλων τριών προσωρινών δικαστών.

Αρχικά τονίζουμε ότι ως ΠΔΣ δεν υιοθετούμε την ισοπεδωτική και εν πολλοίς ατεκμηρίωτη και πρόωρη κριτική που ασκείται τις τελευταίες μέρες κυρίως μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και των παραδοσιακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι νεοδιοριζόμενοι δικαστές τοποθετούνται αρχικά σε δοκιμαστικό στάδιο διάρκειας δύο ετών. Με το πέρας της περιόδου αυτής, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ακολουθώντας τη νενομισμένη διαδικασία, αξιολογεί συνολικά την απόδοση και την άσκηση των καθηκόντων του εκάστοτε δικαστή και αποφασίζει για τη μονιμοποίησή του ή μη.

Η εν λόγω απόφαση υπόκειται σε ένδικα μέσα τα οποία μπορεί να ασκήσει ο/η ενδιαφερόμενος/η ο/η οποίος/α έχει πρόσβαση στην πλήρη αιτιολογία και πρακτικά που οδηγούν στη σχετική απόφαση μη μονιμοποίησης.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο οφείλει να μην δημοσιοποιεί το περιεχόμενο της αιτιολογημένης απόφασης, εφόσον προφανώς περιλαμβάνονται στοιχεία που αφορούν το πρόσωπο του ενδιαφερόμενου Δικαστή, αλλά εναπόκειται στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, εάν θέλει, να δημοσιοποιήσει την αιτιολογημένη απόφαση.

Ο ΠΔΣ τονίζει την ανάγκη θεσμικής αυτοσυγκράτησης, σεβασμού των διαδικασιών, αποστασιοποίησης από πρόωρα ή αυθαίρετα συμπεράσματα και αποφυγής της ισοπεδωτικής και ατεκμηρίωτης κριτικής.

Ο ΠΔΣ επαναλαμβάνει τη σταθερή του θέση υπέρ της θεσμικής ενίσχυσης της Σχολής Δικαστών και της υποχρεωτικής προ διορισμού εκπαίδευσης των υποψήφιων δικαστών.

Send this to a friend