
Πωλούν σε παιδιά υπογλώσσια νικοτίνης: Δεκαπεντάχρονος λιποθύμησε, κίνδυνοι μέχρι και για δηλητηρίαση
SOS εκπέμπουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, για παράνομα προϊόντα νικοτίνης στην κυπριακή αγορά, τα οποία πωλούνται σε περίπτερα και άλλα υποστατικά. Πρόκειται για nicotine pouches, τα οποια παράνομα πωλούνται και σε παιδιά.
Μάλιστα, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έλαβαν καταγγελία την Τρίτη για 15χρονο, ο οποίος προμηθεύτηκε το παράνομο προϊόν, το έβαλε κάτω από τη γλώσσα του και λιποθύμησε.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα η Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, επισημαίνει ότι τα προϊόντα αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα επειδή οι αγοραστές συνήθως είναι νεαρά άτομα, κάτω των 18, έφηβοι και νεαρά παιδιά.
«Ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους, υπάρχει θέμα εθισμού, δηλητηρίαση από τη νικοτίνη, έχουν παρατηρηθεί ζαλάδες, ταχυκαρδίες, απώλεια συνείδησης, ενδεχομένως αναπτυξιακές διαταραχές στον εγκέφαλο. Άρα πρέπει τα παιδιά και οι έφηβοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.»
Σημειώνει ότι πέρσι, τα σκευάσματα αυτά έχουν τεθεί από το Συμβούλιο Φαρμάκων κάτω από το άρθρο 2 του περί φαρμάκων ανθρώπινης φύσης φαρμάκων, άρα θεωρούνται φάρμακα και θα πρέπει να έχουν τις σχετικές άδειες για να κυκλοφορούν νόμιμα.
«Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια κυκλοφορίας νόμιμη για αυτά τα προϊόντα. Άρα αυτά τα προϊόντα, όλα όσα πωλούνται, είναι παράνομα. Επίτηδες το βάλαμε ως φαρμακευτικό προϊόν έτσι ώστε να είναι ελεγμένα, αυτά τα προϊόντα δεν είναι ελεγμένα, ούτε υπάρχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία εγγεγραμμένα φαρμακευτικά προϊόντα ως σακουλάκια νικοτίνης, το μόνο που υπάρχει είναι πάτσιες νικοτίνης.»
Επισημαίνει ότι αν διαπιστωθεί ότι τα προϊόντα εξακολουθούν να πωλούνται παράνομα, θα διώκονται ποινικά.
Η κ. Παναγιωτοπούλου τονίζει ότι δεν μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί αν κάποιος κατανάλωσε τέτοιο προϊόν αφού δεν μυρίζει τσιγάρο. Αυτό οδηγεί σε υπερκατανάλωση, αναφέρει η κ. Παναγιωτοπούλου και εξηγεί ότι λόγω του ότι δεν γνωρίζουμε τι ποσότητες νικοτίνης υπάρχουν μέσα, οδηγεί σε δηλητηρίαση.
Ερωτηθείσα πού μπορεί κανείς να καταγγείλει πώληση τέτοιων σκευασμάτων, η κ. Παναγιωτοπούλου απαντά ότι καταγγέλλονται και στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες αλλά και στην Αστυνομία.