Σε περιόδους πολέμων και εχθροπραξιών o αεροπορικός τομέας, ως ένα διακρατικό και διηπειρωτικό μεταφορικό μέσο, αναπόφευκτα επηρεάζεται τόσο οικονομικά αλλά και όσον αφορά τους κινδύνους στην ασφάλεια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων (FSF-MED) Χρίστος Πέτρου, ο οποίος καταδεικνύει δύο ειδών κινδύνους για την ασφάλεια πτήσεων στους εναέριους χώρους, μέσα στους οποίους γίνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Κληθείς να σχολιάσει τις επιπτώσεις του πολέμου Ισραήλ – Ιράν στην πολιτική αεροπορία, ο κ. Πέτρου είπε ότι «σε περιόδους πολέμων και εχθροπραξιών, αναπόφευκτα δημιουργούνται αρνητικές επιπτώσεις στον αεροπορικό τομέα όχι μόνο των εμπόλεμων χωρών αλλά και στις αερομεταφορές παγκόσμια».

Αναφερόμενος στους κινδύνους για την ασφάλεια πτήσεων, ο κ. Πέτρου είπε ότι αυτοί «είναι οι κίνδυνοι στα πολιτικά αεροσκάφη από πολεμικά αεροσκάφη».

Σε αντίθεση με τα πολιτικά αεροσκάφη, όπως είπε, «τα πολεμικά δεν υποβάλλουν σχέδιο πτήσης ούτε συντονίζονται με τα κέντρα ελέγχου». Επομένως, συνέχισε, κανείς δεν γνωρίζει τη θέση τους και δημιουργούνται κίνδυνοι σύγκρουσης τους με πολιτικά αεροσκάφη.

«Φυσικά σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων συνήθως τα κράτη κλείνουν τον εναέριο χώρο τους», ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «και αν ακόμη ο εν λόγω εναέριος χώρος δεν κλείσει, οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες και με τις συστάσεις των αρμόδιων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών, αποφεύγουν τη χρήση του και (οι πτήσεις) εκτρέπονται σε άλλες διαδρομές».

Στην περίπτωση της Κύπρου, σύμφωνα με τον Διευθυντή του FSF-MED, γίνονται πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών από τη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, όμως οι πτήσεις αυτές γίνονται σε πλήρη συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δηλαδή, όπως εξήγησε, υποβάλλουν σχέδιο πτήσης και είναι σε συνεχή επαφή με το κέντρο ελέγχου πτήσεων.

«Δυστυχώς όμως δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο για τις πτήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία μπαινοβγαίνει στο FIR και τον εθνικό εναέριο χώρο της Κύπρου χωρίς κανένα συντονισμό, δημιουργώντας έτσι κινδύνους στην ασφάλεια πτήσεων».

Επίσης, ο κ. Πέτρου είπε ότι ένας άλλος κίνδυνος είναι οι κίνδυνοι από πυραύλους και drones που εκτοξεύονται από τις δύο εμπόλεμες χώρες.

«Όπως έχουμε πει προηγουμένως, ο εναέριος χώρος του Ισραήλ, του Ιράν, του Ιράκ, της Ιορδανίας, μέσα στους οποίους γίνονται οι επιχειρήσεις είτε πολεμικών αεροσκαφών είτε πυραύλων και drones, είναι κλειστοί και επομένως δεν υπάρχουν πολιτικά αεροσκάφη να τεθούν σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «αν και απίθανο, πρέπει να λεχθεί ότι δεν αποκλείεται κάποιος από αυτούς τους χιλιάδες πυραύλους να εκτραπεί και να πλήξει στόχο άλλο από αυτό για τον οποίο έχει προγραμματιστεί».

«Τούτο θα μπορούσε να συμβεί αν τοποθετήθηκαν τα λανθασμένα δεδομένα ή ακόμη και αν του δόθηκαν τα σωστά δεδομένα να μην λειτούργησε σωστά», ανέφερε και υπενθύμισε ότι το 2019 συριακός πύραυλος που προοριζόταν για ισραηλινό αεροσκάφος έπεσε στον Πενταδάκτυλο.

Οικονομικές επιπτώσεις

Σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις, ο κ. Πέτρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτές αφορούν κυρίως τις αεροπορικές εταιρείες των εμπόλεμων χωρών και των γειτονικών χωρών, ως επίσης και τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούσαν δρομολόγια προς τις χώρες αυτές, αφού ο εναέριος χώρος τους και τα αεροδρόμια τους  κλείνουν ενόσω συνεχίζουν οι εχθροπραξίες».

Ανέφερε επίσης ότι επηρεάζονται και οι αεροπορικές εταιρείες  οι οποίες εκτελούσαν υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο των εμπόλεμων χωρών.

«Επειδή  ο εναέριος χώρος σχεδόν όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής είναι κλειστός, οι εταιρείες που υπερίπτανται προς άλλους προορισμούς, αναγκάζονται να κάνουν εκτροπές πολλών χιλιομέτρων σε άλλες διαδρομές , με μεγάλα επιπρόσθετα κόστη», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ