Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πόσο νερό θα παράγουν οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης και πού θα εγκατασταθούν
Πόσο νερό θα παράγουν οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης και πού θα εγκατασταθούν

Πόσο νερό θα παράγουν οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης και πού θα εγκατασταθούν

Δεκαπέντε χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ανά ημέρα αναμένεται να παράγουν οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης που θα παραχωρήσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Κύπρο για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης το 2025. Ήδη, άρχισε η προετοιμασία των υποδομών για την άμεση εγκατάσταση και λειτουργία τους τόσο στην Πάφο, όσο και στη Λεμεσό.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, έκανε λόγο για μία θετική εξέλιξη στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλεται για την υλοποίηση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Τόσο η ανομβρία -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- όσο και η καταστροφή της μονάδας αφαλάτωσης, έκαναν πιο δυσμενείς τις φετινές συνθήκες, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με τον κύριο Γρηγορίου οι κινητές μονάδες, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, θα παράγουν 15.000 κυβικά μέτρα ανά ημέρα, ενώ θα εγκατασταθούν στην Πάφο και τη Λεμεσό. Μάλιστα, είναι συναρμολογημένες και θα μεταφερθούν στην Κύπρο μέσω θαλάσσης, ώστε να τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό, με τη χρήση ηλεκτρισμού.

Όπως εξήγησε «η απόφαση λήφθηκε και η πρωτοβουλία αναλήφθηκε σε πιο υψηλό επίπεδο από τον ίδιον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ ακολούθησε ανάλογος χειρισμός από τον Υπουργό Εξωτερικών, αλλά και συνάντηση σε επίπεδο Υπουργού Γεωργίας στις 2 Απριλίου. Με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας να διευκρινίζει ότι δεν εμπλέκονται ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς η απόφαση λήφθηκε σε πολιτικό επίπεδο.

Σημείωσε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αναδεικνύει τον ρόλο της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι ο όποιος χειρισμός γίνεται πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες Αρχές εργάζονται εντατικά για την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων έργων, ενώ εκκινεί και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για ορθολογική χρήση νερού.

 

Send this to a friend