
Επίκληση προνοιών του ’60 κατά Τ/κ – Στόχος να τερματίσουν τις διαδηλώσεις για τη μαντίλα
Τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί κάθε φορά που κάθονται στο τραπέζι των συνομιλιών. Οι Τουρκοκύπριοι υπεραμύνονται μετά επιτάσεως τη διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι τους παρέσει προστασία από τους Ελληνοκύπριους.
Οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή απειλή, η Τουρκία να χρησιμοποιήσει, αυτά της τα επεμβατικά δικαιώματα και να προχωρήσει σε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στα κατεχόμενα. Να επικαλεστεί τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα ότι αποτελούν απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.
Οι απειλές του Ουνάλ
Ο πρώην σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Αϊντίν Ουνάλ, σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» (πηγή Αβρούπα/ΓΤΠ) χαρακτήρισε ως απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας τις διαδηλώσεις που γίνονται στα κατεχόμενα ενάντια στην μαντίλα.
Ο Ουνάλ υποστήριξε ότι «φαίνεται αναπόφευκτο να κάνουμε ακόμα μια ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο μετά από 51 χρόνια και να σώσουμε την Κύπρο». Σύμφωνα με την «Αβρούπα» η έκκληση Ουνάλ θεωρείται «απειλή κατά των Τουρκοκυπρίων και «προσπάθεια νομιμοποίησης της βίας κατά των πολιτών».
Γιατί είναι σημαντική δήλωση
Τα όσα ανέφερε ο Αϊντίν Ουνάλ αποτελούν ένα δείγμα του πως βλέπουν στην Άγκυρα την Κύπρο, όχι μόνο σ’ ό,τι έχει να κάνει με τους Ελληνοκύπριους αλλά και με τους Τουρκοκύπριους. Δείχνει παράλληλα πως η Άγκυρα δεν θα διστάσει, εάν οι σχεδιασμοί της επηρεαστούν αρνητικά, να προβεί και σε στρατιωτική επιχείρηση στην Κύπρο αυτή τη φορά κατά των Τουρκοκυπρίων.
Ο Ουνάλ χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «ειρηνευτική επιχείρηση» (όπως η Τουρκία χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή του 1974) και σπεύδει να προσθέσει «μετά από 51 χρόνια», δείχνοντας ότι τα επεμβατικά δικαιώματα που απέκτησε μέσω των συμφωνιών του 1960 μπορεί να τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.
Δικαιώνει τους Ελληνοκύπριους
Οι απειλές Ουνάλ έρχονται, χωρίς βεβαίως ο ίδιος να το επιδιώκει, να δικαιώσουν τα όσα οι Ελληνοκύπριοι υποστηρίζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και κυρίως τη θέση τους για κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων όπως αυτά υπήρχαν στις συμφωνίες του ’60.
Στην τελευταία ουσιαστική διαπραγμάτευση του Κυπριακού το 2017 η κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων αποτέλεσε σημείο τριβής με αποτέλεσμα να ήταν ένας από τους λόγους που οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Η τουρκική πλευρά δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να εγκαταλείψει αυτά της τα δικαιώματα.
Σημειώνεται πως εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων – Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία – μόνοι οι Τούρκοι επιμένουν να μην συμφωνούν σε κατάργησή τους.
Το στήριγμα της ηγεσίας
Για τον μέσο Τουρκοκύπριο η παρουσία του τουρκικού στρατού μπορεί να φαίνεται ενοχλητικοί και υπάρχει αντίδραση, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την ηγεσία τους. Ανεξαρτήτως ιδεολογικής ή πολιτικής προέλευσης οι εκάστοτε ηγέτες των Τουρκοκυπρίων εξύμνησαν την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί και ουδέποτε αντέδρασαν.
Είτε προερχόμενοι από το χώρο της δεξιάς είτε από την αριστερά οι εκάστοτε Τουρκοκύπριοι ηγέτες υπεραμύνθηκαν και υπερασπίστηκαν την συνέχιση της διατήρησης των εγγυητικών και κατ’ επέκταση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο.
Ο Τατάρ και η «ειρηνική ζωή»
Στηριζόμενος στον τουρκικό στρατό ο Ερσίν Τατάρ επιδιώκει την επανεκλογή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σε δηλώσεις του (πηγή CNN TURK/ΓΤΠ) ο Τατάρ χαρακτήρισε τον τουρκικό στρατό ως «αρχιτέκτονα της ειρηνικής μας ζωής».
Διαμήνυσε ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στο νησί αντι-τουρκική συμπεριφορά και πρόσθεσε: «Εάν μπορούμε να ζούμε ειρηνικά στο νησί μας για περισσότερα από50 χρόνια, εάν αισθανόμαστε ασφαλείς παρά τις όποιες συγκρούσεις και εντάσεις, ο αρχιτέκτονας αυτού είναι ο ηρωικός τουρκικός στρατός».
Στη γραπτή του δήλωση ο Τατάρ εκθείασε με κάθε τρόπο την Τουρκία, την τουρκική παρουσία στο νησί και τη στήριξη της Άγκυρας.
Και του φταίνε και οι Ελληνοκύπριοι
Σε άλλες δηλώσεις του ο Τατάρ υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και συνεργασία προς όφελος των «δύο λαών» όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη να συνεργαστεί. Εν ολίγοις, ο Τατάρ κατηγορεί την ε/κ πλευρά για την άρνησή της να ακολουθήσει τον ακολουθήσει στην προσπάθειά του για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών.
Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα πως «δεν θα παραιτηθούμε ποτέ της πολιτικής των δύο κρατών» και πρόσθεσε πως «τα παιχνίδια της ομοσπονδίας ανήκουν στο παρελθόν πλέον και έχουν κλείσει».