Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συνήγορος του Ασθενούς: Έτσι θα λειτουργήσει ο θεσμός στο εγχώριο σύστημα υγείας
Συνήγορος του Ασθενούς: Έτσι θα λειτουργήσει ο θεσμός στο εγχώριο σύστημα υγείας

Συνήγορος του Ασθενούς: Έτσι θα λειτουργήσει ο θεσμός στο εγχώριο σύστημα υγείας

Η εισαγωγή στον τομέα της υγείας του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενούς, οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που θα φέρει, αλλά και ο τρόπος εφαρμογής του, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης από το στούντιο της εκπομπής Alpha Ενημέρωση, όπου φιλοξενούμενος βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Πάμπος Παπαδόπουλος.

Η νομοθεσία, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, προβλέπει ότι ο Συνήγορος του Ασθενούς θα διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ως ΟΣΑΚ «θα δώσουμε έναν αριθμό υποψηφίων οι οποίοι κατά την εκτίμησή μας θα είναι άτομα τα οποία εκ των πραγμάτων θα μπορούν να υπηρετήσουν σωστά τον θεσμό αυτό», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πρόσωπο που θα επιλεγεί ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε πως «θα πρέπει να έχει εμπειρία σε θέματα ασθενών, συνεπώς θα πρέπει να εμπλέκεται χρόνια στο συγκεκριμένο πεδίο, να γνωρίζει το σύστημα υγείας του τόπου και τα δικαιώματα των ασθενών και να είναι σε θέση να παρεμβαίνει εκεί και όπου πρέπει και όπως ο νόμος προβλέπει, με τρόπο που να διορθώνει και όχι ως τιμωρός».

Θα περιμένουμε να γίνει μια επιλογή από τον ΠτΔ, μέσα από τον κατάλογο που θα προτείνουμε, είπε εξάλλου ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, συμπληρώνοντας ωστόσο πως εφόσον είναι ένας διορισμός από το Υπουργικό Συμβούλιο, όλα τα δεδομένα είναι εκεί.

«Θέλουμε να είναι άτομο που θα δουλέψει, θα αφιερώσει ώρες ούτως ώστε ο θεσμός αυτός να πετύχει και να φέρει στην κοινωνία αυτό που περιμένουμε, δηλαδή η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών και τη συνηγορία», σημείωσε.

Αναφορικά με τη διαχείριση των θεμάτων των ασθενών ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι ως ΟΣΑΚ έχουν παράπονα που προωθούν προς τους διάφορους αρμοδίους για απαντήσεις, και κάποιες φορές παίρνουν απαντήσεις, αλλά άλλες φορές δεν παίρνουν. Με τον Συνήγορο του Ασθενούς, «πλέον, όλα αυτά θα πηγαίνουν σε αυτόν και από εκεί και πέρα, εκεί και όπου δεν υπάρχουν οι απαντήσεις – είτε ικανοποιούν, είτε δεν ικανοποιούν – τότε ο Συνήγορος θα έχει το δικαίωμα μέσα στις παρατηρήσεις ή συντάξεις του προς την πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας, να αναφέρει όλα αυτά τα δεδομένα».

Με αυτόν τον τρόπο, η πίεση – με την καλή έννοια – που θα υπάρχει προς το σύστημα, θα είναι τέτοια, εξήγησε ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, ώστε να δίνονται έγκαιρα όλες οι απαντήσεις, αλλά παράλληλα να γίνονται και όλες οι προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση για διόρθωση και βελτίωση.

Ο όλος θεσμός εξάλλου, θα λειτουργεί σε μία μεγάλη εμβέλεια και συγκεκριμένα μέσα σε «ό,τι περιλαμβάνει στο σύστημα υγείας». Πιο αναλυτικά, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «όλα τα νοσηλευτήρια θα είναι υποχρεωμένα να έχουν τον λειτουργό ασθενών» ώστε ανά πάσα στιγμή αν κάποιος ασθενής έχει κάποιο θέμα, κάποιο παράπονο, να μπορεί πριν φύγει από τον χώρο του νοσηλευτηρίου, να βρει τον λειτουργό των δικαιωμάτων των ασθενών και αν του το αναφέρει.

Ο λειτουργός ασθενώς, θα αποτελεί μέρος του αντίστοιχου πάροχου υγείας και θα πληρώνεται από τον συγκεκριμένο πάροχο υγείας. Ουσιαστικά ο λειτουργός των ασθενών θα λειτουργεί ως το «πρωτοβάθμιο όργανο» του όλου θεσμού, είπε, προσθέτοντας πως «το δευτεροβάθμιο όργανο θα είναι οι επιτροπές που θα λειτουργούν ανά επαρχία, με έδρα το μεγαλύτερο νοσηλευτήριο της κάθε επαρχίας».

«Από εκεί και πέρα, όσοι πάροχοι υγείας δεν εμπίπτουν στην κατηγορία τριών ατόμων και πάνω, τότε ο ασθενής θα μπορεί να χρησιμοποιεί το δευτεροβάθμιο όργανο (επιτροπή) ως πρωτοβάθμιο», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ ανέφερε πως θα υπάρξει επίσημη παρουσίαση από το Υπουργείο Υγείας, θα ενημερωθούν όλοι οι πάροχοι με βάση πλέον την εφαρμογή της νομοθεσίας, θα δηλωθούν τα άτομα (λειτουργοί ασθενών) και συνεπώς ο συνήγορος του ασθενούς θα γνωρίζει ποιος είναι πού. Την ίδια ώρα θα ετοιμαστούν και οι επιτροπές.

Σε σχέση με καταγγελία που έγινε στο παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ από ασθενή, ότι έψαχνε συγκεκριμένο φάρμακο και του είπαν από το φαρμακείο του νοσηλευτηρίου ότι το φάρμακο δεν υπάρχει και να το βρει από το νοσοκομείο άλλης επαρχίας, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως με την εφαρμογή του θεσμού του Συνηγόρου, σε μία τέτοια περίπτωση, ο ασθενής πριν φύγει από το νοσηλευτήριο, θα έβρισκε τον λειτουργό υγείας θα του έλεγε αμέσως το πρόβλημα που υπάρχει και ο λειτουργός την ίδια ώρα θα απευθυνόταν στον υπεύθυνο του φαρμακείου και θα ρωτούσε γιατί ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει το συγκεκριμένο φάρμακο.

Αν δεν δινόταν απάντηση αμέσως, και όχι απάντηση για χάρη της απαντήσεως, ο λειτουργός θα έδινε στον ασθενή αποδεικτικό στοιχείο ότι έχει καταγραφεί το παράπονό του και αν και εφόσον δεν επιλυόταν το θέμα, τότε αυτό θα παραπέμπονταν στο δευτεροβάθμιο όργανο, την επιτροπή, ενώ αν χρειαζόταν θα υπήρχε και παρέμβαση του ίδιου του Συνηγόρου του Ασθενούς.

Ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε εξάλλου να σχολιάσει δημοσίευμα στο οποίο γινόταν αναφορά για γιατρό που ζήτησε 100 ευρώ από πολίτη που του ζήτησε ιατρική βεβαίωση για να πάρει το ΕΕΕ. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος για το θέμα των βεβαιώσεων – είτε για αθλητές, είτε για οποιουσδήποτε άλλους λόγους – δεν εμπίπτει στις υποχρεώσεις των γιατρών να τις δώσουν. Εναπόκειται στην καλή τους ευχέρεια. Εδώ όμως, όπως πρόσθεσε, είχαμε μια πολύ διαφορετική περίπτωση. «Το θέμα το έχουμε σημειώσει και θα δούμε και με τον ΟΑΥ και με το Υφ. Πρόνοιας, πώς αυτά τα συγκεκριμένα θα μπορούν να επιλύονται με κάποιον διαφορετικό τρόπο», τόνισε.

Send this to a friend