Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Από μαντήλα μέχρι οικονομία: Μαζικές διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα με 40 οργανώσεις
Από μαντήλα μέχρι οικονομία: Μαζικές διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα με 40 οργανώσεις

Από μαντήλα μέχρι οικονομία: Μαζικές διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα με 40 οργανώσεις

Το βράδυ της Τρίτης, οι τουρκοκυπριακές συντεχνίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδείας (τ/κ συντεχνία δασκάλων KTÖS, τ/κ συντεχνία μέσης εκπαίδευσης KTOEÖS), σε συνεργασία με περίπου 40 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία για το θέμα της μαντήλας σε διάφορα σημεία των κατεχομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τ/κ ηλεκτρονικό Τύπο, στην κατεχόμενη Λευκωσία η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 18.00, με τους συνδικαλιστές να διαδηλώνουν με πανό και συνθήματα υπέρ του κοσμικού καθεστώτος.

Συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί και στην Κερύνεια, Μόρφου και Αμμόχωστο.Οι διοργανωτές υπογραμμίζουν ότι οι εκδηλώσεις αυτές έχουν στόχο την απόρριψη κάθε προσπάθειας παρέμβασης στη κοσμική εκπαίδευση και την προστασία των κοινωνικών αξιών, με εστίαση στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του τόπου.

Ο σημερινός Τ/κ Τύπος γράφει ότι υπό την πίεση της Άγκυρας, η «κυβέρνηση» άνοιξε το δρόμο για την ελεύθερη χρήση της μαντήλας στην μέση εκπαίδευση.

Μεγάλη απαισιοδοξία στα κατεχόμενα
Μεγάλη απαισιοδοξία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για την πορεία των πραγμάτων στα κατεχόμενα, διαπιστώνει έρευνα του Κέντρου Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS). Η έρευνα, που διεξήχθη τον Μάρτιο με συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο σε δείγμα 500 ατόμων, αποτελεί μέρος της τακτικής τριμηνιαίας καταγραφής των αντιλήψεων για την πολιτική και κοινωνική εμπιστοσύνη, την αυτοπεποίθηση και την ευτυχία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά τ/κ μέσα ενημέρωσης, ένα ποσοστό 87,77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα στην τ/κ κοινότητα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας τη σταθερά υψηλή κοινωνική δυσαρέσκεια των τελευταίων ετών.

Η διευθύντρια του CMIRS, Μινέ Γιουτζέλ, επεσήμανε ότι η έρευνα αυτή τη φορά περιλάμβανε ειδικές ερωτήσεις για μέτρηση της “κοινωνικής αποσύνθεσης”. «Λέμε εδώ και χρόνια ότι η κοινωνία είναι μια κοινωνία ανομίας. Σε αυτή τη μελέτη κάναμε μια λεπτομερή ανάλυση», δήλωσε. Σύμφωνα με την κ. Γιουτζέλ, παρατηρείται σοβαρή διάβρωση τόσο στον κοινωνικό ιστό όσο και στη “θεσμική” ηγεσία.

Κυρίαρχο πρόβλημα η οικονομία

Τα οικονομικά προβλήματα αναδείχθηκαν ως το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί τους συμμετέχοντες. Ακολουθούν οι χαμηλοί μισθοί, τα προβλήματα στο σύστημα υγείας και οι «ανίκανοι πολιτικοί ηγέτες». Σημαντικές ανησυχίες εκφράστηκαν επίσης για την υποδομή για τον ηλεκτρισμό, τον πληθωρισμό, το εκπαιδευτικό σύστημα, το Κυπριακό και τη διαφθορά.

Χαμηλοί δείκτες ευτυχίας και κοινωνικής εμπιστοσύνης

Ο δείκτης ευτυχίας της κοινότητας καταγράφηκε στο 5,90 (σε κλίμακα 1-10), ενώ ο δείκτης κοινωνικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε σε μόλις 3,34.

Η έρευνα επιβεβαίωσε τα πολύ χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης προς τους περισσότερους “θεσμούς” στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, οι “θεσμοί” που συγκεντρώνουν τη λιγότερη εμπιστοσύνη είναι η «κυβέρνηση», τα πολιτικά κόμματα, η «βουλή», τα μέσα ενημέρωσης και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αντίθετα, την υψηλότερη εμπιστοσύνη φαίνεται να συγκεντρώνουν η «δικαιοσύνη», η «αστυνομία» και ο “θεσμός του διαμεσολαβητή» (ombudsman). Ο δείκτης ποιότητας ζωής («βιωσιμότητας») παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα, στο 5,69.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες.

Send this to a friend