Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έξυπνες στάσεις σαν… Lego: Το σκεπτικό του σχεδιασμού και πού είπε «no way» ο Καρούσος
Έξυπνες στάσεις σαν… Lego: Το σκεπτικό του σχεδιασμού και πού είπε «no way» ο Καρούσος

Έξυπνες στάσεις σαν… Lego: Το σκεπτικό του σχεδιασμού και πού είπε «no way» ο Καρούσος

Για επιπόλαιο λαϊκισμό μιλά ο Πρώην Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος αναφορικά με τον σάλο για τις έξυπνες στάσεις λεωφορείων και τον σχεδιασμό τους, εξηγώντας πως λήφθηκαν οι αποφάσεις και ποιες προοπτικές έχουν.

Αναφέρεται στο ιστορικό της απόφασης και υπενθυμίζει ότι η προσφορά υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2023, υπό υπουργείας του κ. Βαφεάδη, με τον οποίον συμφωνεί για το συγκεκριμένο θέμα.

Υπενθυμίζει ότι οι στάσεις και τα στέγαστρα είναι αρμοδιότητα των Δήμων, επομένως ο κάθε Δήμος θα μπορούσε να σχεδιάσει τα δικά του ωστόσο επειδή δεν το έκαναν, αποφάσισε το Υπουργείο το 2017 ότι θα αναλάβει να κάνει στέγαστρα με έναν ενιαίο σχεδιασμό.

Το 2018 λήφθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δόθηκε μια προσφορά στον σχεδιαστή του έργου, έγιναν διαβουλεύσεις με όλους τους Δήμους.

«Όταν πήγα στο Υπουργείο μου παρουσίασαν ένα σχέδιο και μου είπαν ότι έχει προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων και τους είπα “no way”, 50 εκατομμύρια για πόσες χιλιάδες στέγαστρα, θέλω να μειωθεί το κόστος. Ήταν και ο κ. Δημάδης στη σύσκεψη. Μετά από μερικές εβδομάδες ήρθε νέο σχέδιο.»

Προσθέτει ότι ο σχεδιαστής έφερε ένα νέο σχέδιο με το οποίο δεν μειωνόταν η λειτουργικότητα αλλά άλλαζαν διακοσμητικά στοιχεία, γεγονός που μείωνε το κόστος κατά 15 εκατομμύρια, άρα στα 35 εκατομμυρίων συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης για μερικά χρόνια.

«Οι στάσεις θα είναι έξυπνες, αυτόνομες, θα έχει και φωτοβολταϊκό, αυτό ήταν με απαίτηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αιτηθήκαμε. Θα είναι προσβάσιμες για κωφά, τυφλά άτομα, με αναπηρίες, θα μπορεί να καταλάβει κάποιος με ηχητική ή άλλου είδους σήμανση ότι έρχεται το λεωφορείο.»

Σημείωσε ότι η παρουσίαση των Δημοσίων Έργων στην Επιτροπή Μεταφορών είναι τεκμηριωμένη.

Η παρουσίαση των Δημοσίων Έργων

Η φθηνή online στάση

Τις τελευταίες ημέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου μια ανάρτηση που απεικονίζει τις στάσεις που εγκαθίστανται με πολύ χαμηλότερο κόστος, μια ανάρτηση που έρχεται από γνωστή ιστοσελίδα στο εξωτερικό και με βάση την οποία πολίτες ασκούν κριτική τόσο για το κόστος, όσο και για τον σχεδιασμό των στάσεων.

Απαντώντας ο κ. Καρούσος εξηγεί ότι πρόκειται για μια ιστοσελίδα η οποία αντιγράφει τα πάντα. Ερωτηθείς τι προηγήθηκε, ο δικός μας σχεδιασμός ή της ιστοσελίδας, απαντά ότι ο σχεδιασμός είναι του κ. Δημάδη, ενώ της ιστοσελίδας αναρτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2025. «Είναι καθαρά αντιγραφή», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το κόστος, ξεκαθαρίζει ότι πωλείται 12-13 χιλιάδες ευρώ και όχι δύο, όπως αναγράφεται αφού υπάρχει επιπλέον κόστος για τα μεταφορικά.

Σημειώνει ότι πέραν του ότι είναι αντιγραφή, δεν γνωρίζουμε την ποιότητα του προϊόντος που πωλείται.

Ο σχεδιασμός

Εξηγώντας τον σχεδιασμό των έξυπνων στάσεων ο κ. Καρούσος αναφέρει ότι είναι σαν lego, με τρία τμήματα καθώς μπορούν να προστεθούν κομμάτια. Με αυτό το σκεπτικό, μπορεί ο εκάστοτε Δήμος να παρατηρήσει σε ποιες στάσεις υπάρχει αυξημένη κίνηση και να προσθέσει κομμάτια για να φτάσει στον πλήρη σχεδιασμό με τον οποίο αυξάνεται το μέγεθος των στάσεων.

«Όποιος Δήμος θέλει να έχει αυτό, σιέρι πούγκα του στα κυπριακά, να πληρώσει και να κάνει αυτό.»

Αναφορικά με τον πυλώνα, παραπέμπει στην πρακτική του Λονδίνου με βάση την οποία πρέπει ο πυλώνας να βρίσκεται από την πλευρά του λεωφορείου και πριν από το στέγαστρο.

Δείχνοντας διάφορα παραδείγματα, από διάφορες χώρες, από το Λονδίνο μέχρι την Πολωνία, το Λος Άντζελες και το Σάο Πάολο, ο πυλώνας βρίσκεται στην πλευρά του λεωφορείου.

Ως λάθος χαρακτηρίζει ότι τοποθετήθηκαν οι στάσεις χωρίς τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, δίνοντας έδαφος στον «επιπόλαιο λαϊκισμό».

«Κάποιοι έχουν αποφασίσει να κρίνουν αυτό το έργο πριν ολοκληρωθεί», δηλώνει μιλώντας στην εκπομπή ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης.

«Αφήστε το να τελειώσει, αφήστε να μπουν τα τζάμια, αφήστε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο.»

Επαναλαμβάνει ότι είναι λάθος να διασύρεται ένας δημόσιος λειτουργός χωρίς να γίνεται ουσιαστική μελέτη του αντικειμένου.

Διερωτάται αν δεν πρέπει να δώσουμε ευκαιρία στην ολοκληρωμένη υποδομή, ώστε να δούμε πως θα λειτουργήσει.

Send this to a friend