Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τσικουνγκούνια: Ο ιός που μεταδίδεται από κουνούπια, πρέπει να ανησυχούμε;
Τσικουνγκούνια: Ο ιός που μεταδίδεται από κουνούπια, πρέπει να ανησυχούμε;

Τσικουνγκούνια: Ο ιός που μεταδίδεται από κουνούπια, πρέπει να ανησυχούμε;

Με το τσίμπημα ενός κουνουπιού μεταδίδεται ο ιός Τσικουνγκούνια. Τα κουνούπια αυτά έχουν εισβάλει τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο, με τον Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας Πέτρο Καραγιάννη να μας εξηγεί στην εκπομπή Alpha Καλημέρα τα συμπτώματα και κατά πόσον θα πρέπει να ανησυχούμε.

Ο κ. Καραγιάννης εξηγεί πως τα συγκεκριμένα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν εκτός από τον ιό τσικουνγκούνια, τους ιούς Ζίκα που επί τω πλείστω εντοπίζονται στη Νότια Αμερική και τον Δάγκειο Πυρετό που είναι πιο διάσπαρτος σε χώρες γύρω από τον Ισημερινό.

Τα συμπτώματα
Ο ιός Τσικουνγκούνια ανακαλύφθηκε το 1953 στην Τανζανία, με τους ντόπιους να του δίνουν το όνομα αυτό που σημαίνει «καμπουρωτή» νόσος, λόγω και των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ένας ασθενής.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη είναι πυρετός, πονοκέφαλος και κυρίως ο πόνος και τον πρήξιμο των κλειδώσεων, οι μυϊκοί πόνοι και στο τέλος η εμφάνιση εξανθήματος.

Δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος ιός σημειώνει, καθώς ένας ασθενής αναλήπτει πλήρως σε μία εβδομάδα, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις εκείνο που παραμένει και χρονίζει είναι η αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να είναι σοβαρή σε 30-50% των περιπτώσεων.

Πόσο να ανησυχούμε στην Κύπρο
Όπως σημείωσε ο κ. Καραγιάννης, ο κίνδυνος στην Κύπρο είναι απομακρυσμένος, ενώ την Ευρώπη που έχουν εντοπιστεί κάποια περιστατικά, τα πλείστα είναι εισαγόμενα, δηλαδή πολίτες ταξίδεψαν στο εξωτερικό και προβλήθηκαν από τον ιό.

Ο κίνδυνος έγκειται όταν ένα μολυσμένο άτομο τσιμπηθεί από εγχώρια κουνούπια και να αρχίσει μια αλυσίδα, τόνισε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας για να προσθέσει πως ευτυχώς τα κουνούπια αυτά πεθαίνουν το χειμώνα και έτσι στο παρελθόν έξαρση περιορίστηκε πολύ ευκολά.

Ωστόσο, επειδή ο Τσικουνγκούνια έχει διαδοθεί ευρέως σε Καραϊβική, Νότια Αμερική, Αφρική και Ασία ο ιός έχει δημιουργήσει μεταλλάξεις που κάνουν πιο εύκολη τη μετάδοση του.

 

Send this to a friend