
Μαρίνα Λάρνακας: Ένωση Ναυτικού Ομίλου με την Πλατεία Ευρώπης
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Την ενοποίηση της πλατείας Ευρώπης, στην αρχή του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων, με το κτήριο του Ναυτικού Ομίλου, το οποίο προγραμματίζεται ν’ ανεγερθεί στη μαρίνα, φιλοδοξεί ο Δήμος Λάρνακας.
Το θέμα συζητήθηκε κατά την συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας (10/3) ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, με τον υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη. Όπως δήλωσε ο κ.Βύρας μετά τη συνάντηση, συζητήθηκαν κι επιλύθηκαν αρκετά ζητήματα για το πώς προχωρεί το κτήριο του Ναυτικού Ομίλου, ενώ λήφθηκαν αποφάσεις για την χωροθέτησή του και για το τι θα περιλαμβάνει.
Σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός του κτηρίου. Ο Α. Βύρας αποκάλυψε ότι το κτήριο του Ναυτικού Ομίλου θα διαθέτει συνεδριακό πολυχώρο, εστιατόριο, καφετέρια, καταστήματα που θα εξυπηρετούν τη μαρίνα, ενώ θα υπάρχουν και χώροι για τους χρήστες της μαρίνας.
Σημείωσε, ακόμα, ότι το κτήριο δεν θα ανεγερθεί στον χώρο που είχε αποφασίσει η πρώην ανάδοχος εταιρεία (Kition) και πως ένα από τα βασικά κριτήρια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα είναι να ενωθεί ο Ναυτικός Όμιλος πλατειακά με την πλατεία Ευρώπης, με τρόπο ώστε να καταστεί ένας ενιαίος χώρος.
Όσον αφορά τις κρατικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι δεν θα στεγαστούν στο ίδιο κτήριο, αλλά θα πάνε αλλού. Ο Ναυτικός Όμιλος θα είναι έκτασης περίπου 3.000 τ.μ. «Μέχρι την επόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Μεταφορών αναμένεται να μας πει εάν το έργο θα εκτελεστεί από τον Δήμο Λάρνακας ή από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Εμείς ζητήσαμε να είναι ο Δήμος Λάρνακας, για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει.
Επίσης, περιμένουμε να αποφασιστεί μέχρι την άλλη βδομάδα εάν θα κτιστεί με τη μέθοδο «design and build» ή με άλλη μέθοδο. Θα πρέπει η ομάδα που θα κερδίσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να «τρέξει» την όλη διαδικασία μέχρι να μας προσκομίσει έγραφα προσφορών για το έργο», επισήμανε ο δήμαρχος. Όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης για προσωρινή ανάθεση της διαχείρισης της μαρίνας Λάρνακας στο Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), ο Υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε τον κ.Βύρα ότι ακόμα αναμένεται η γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία. Ο Α. Βύρας δήλωσε ότι η επίσκεψη του ΠτΔ στη Λάρνακα καθορίστηκε στις 29 Μαρτίου, στις 10.30 το πρωί.