Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Παρακολουθήσαμε την παράσταση «ΆΓΓΕΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ: Ο ΑΙΩΝ ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ»
Παρακολουθήσαμε την παράσταση «ΆΓΓΕΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ: Ο ΑΙΩΝ ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ»

Παρακολουθήσαμε την παράσταση «ΆΓΓΕΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ: Ο ΑΙΩΝ ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ»

Θεόδωρος Μωυσέως* – Théâtrophile

Παρακολουθήσαμε την παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Αγίας Νάπας, την Τετάρτη 19.2.2025.

Το έργο “Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes – Millennium Approaches”(Άγγελοι στην Αμερική: Ο Αιών Καταφθάνει), γραμμένο το 1992 από τον Tony Kushner, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα της σύγχρονης εποχής. Οι “New York Times” το έχουν χαρακτηρίσει ως το κορυφαίο θεατρικό γεγονός μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έχει αποσπάσει κορυφαία βραβεία.

Το Θέατρο Διόνυσος παρουσίασε το έργο σε σκηνοθεσία του Αιμίλιου Χαραλαμπίδη.

Ήταν μια παράσταση που ήθελα πολύ να παρακολουθήσω, όμως λόγω διάφορων συγκυριών δεν κατάφερα να τη δω στη Λευκωσία, ενώ η προγραμματισμένη παράσταση στη Λάρνακα δυστυχώς ακυρώθηκε. Ευτυχώς, στο πλαίσιο του τρίμηνου θεατρικών παραστάσεων του Δήμου Αγίας Νάπας μου δόθηκε, όπως και σε πολλούς άλλους θεατρόφιλους, μια δεύτερη ευκαιρία να τη δω.

Το “Άγγελοι στην Αμερική” εξερευνά θέματα όπως το AIDS, την ομοφυλοφιλία, την ηθική χρεοκοπία και τις πολιτικές συγκρούσεις σε μια βαθιά συντηρητική Αμερική. Και όχι, δεν αφορά τις ΗΠΑ του 2025, αλλά εκείνες της δεκαετίας του 1980!

Ο Kushner συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τον ρεαλισμό με το μεταφυσικό στοιχείο και ο Αιμίλιος Χαραλαμπίδης, με βοηθό σκηνοθέτη τη Μαρία Χατζηστυλλή, επιλέγει μια λιτή αλλά ουσιαστική σκηνοθετική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στους χαρακτήρες και στη συναισθηματική ένταση του έργου, αναδεικνύοντας τη δύναμή του.

Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με βαθιά προσωπικά διλήμματα γύρω από την ομοφυλοφιλία, τη σεξουαλικότητα, την ηθική τους ακεραιότητα, τον φόβο του θανάτου, τη μοναξιά και τη συντροφικότητα.

Οι δύο ιστορίες, που αναπτύσσονται μέσα από πολλές σύντομες σκηνές, αλληλοσυνδέονται και εξελίσσονται σε παράλληλους χρόνους.

Πραγματικότητα και φαντασία, ρεαλισμός και μαύρη κωμωδία εναλλάσσονται με εξαιρετικές ερμηνείες από τους Μυρσίνη Χριστοδούλου, Δημήτρη Αντωνίου, Χρήστο Γιάγκο, Φώτη Φωτίου, Μυρτώ Κουγιάλη, Χάρη Αττώνη, Έλενα Δημητρίου και Ανδρέα Λόντο.

Το σύνολο των ηθοποιών απέδωσε τους ρόλους του με πειθαρχία, ισορροπία και βάθος, χωρίς υπερβολές.

Η παράσταση καταφέρνει να αναδείξει τη διαχρονικότητα του έργου, μεταφέροντας τις πολιτικές συγκρούσεις, τον φόβο και την αγωνία για το άγνωστο – ζητήματα που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε και σήμερα.

Η σκηνογραφία και τα κοστούμια της Θέλμας Κασουλίδου, οι φωτισμοί του Αλεξάντερ Γιότοβιτς και η μουσική του Δημήτρη Ζαχαρίου συνέβαλαν στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας, που ισορροπούσε ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το ονειρικό στοιχείο.

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο: TonyKushner

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης

Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου

Φωτισμοί: Αλεξάντερ Γιότοβιτς

Μουσική: Δημήτρης Ζαχαρίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χατζηστυλλή

Βίντεο: Όθωνας Μπατάλιας

Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης

Κατασκευή σκηνικού: Κυριάκος Κουρτελλίδης

Ζωγραφική εκτέλεση: Martin Maison

Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι Ηθοποιοί: Μυρσίνη Χριστοδούλου, Δημήτρης Αντωνίου, Χρήστος Γιάγκου, Φώτης Φωτίου, Μυρτώ Κουγιάλη, Χάρης Αττώνης, Έλενα Δημητρίου, Ανδρέας Λόντου.

Ο Θεόδωρος Μωυσέως γράφει για τη μαγεία που προσφέρει το θέατρο. Προσεγγίζει, παρουσιάζει και εισηγείται θεατρικές παραστάσεις προσφέροντας έναν διάλογο γύρω από την τέχνη και τον πολιτισμό.

Facebook

Instagram

Send this to a friend