Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έλεγχοι από ειδικούς και μέτρα: Έτσι μπορεί να λειτουργεί το ΜΟΤ κτιρίων
Έλεγχοι από ειδικούς και μέτρα: Έτσι μπορεί να λειτουργεί το ΜΟΤ κτιρίων

Έλεγχοι από ειδικούς και μέτρα: Έτσι μπορεί να λειτουργεί το ΜΟΤ κτιρίων

Είκοσι χρόνια χρονολογείται η συζήτηση για τους τακτικούς κτιριακούς ελέγχους (ΜΟΤ κτιρίων) που θα μπορούσε να βάλει τέλος στις τραγωδίες με θύματα οικογένειες, με τους ειδικούς να το κρίνουν ως επιτακτική ανάγκη.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Πολιτικός Μηχανικός και Γενικός Γραμματέας του ΕΤΕΚ, Ανδρέας Θεοδότου, ανέφερε ότι ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης θα είναι υποχρεωμένος, μετά από κάποια χρονική περίοδο, να απευθύνεται σε κάποιον μηχανικό για περιοδικό έλεγχο της οικοδομής του. Παράλληλα, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του αρμόδιου ΕΟΑ να καλεί επί τόπου μηχανικό, εάν υπάρχει υποψία επέμβασης στο κτίριο.

Μεταξύ άλλων θα ελέγχονται επεκτάσεις χωρίς άδεια, επικίνδυνης στατικότητας κτιριακά μέρη (π.χ. μπαλκόνια), αλλά και οι τακτικές εγκαταστάσεις, ενώ θα ακολουθεί μια έκθεση που θα υποβάλλεται σε ηλεκτρονικό σύστημα.

Ήδη, όπως εξήγησε ο κύριος Θεοδότου, έχουν ετοιμαστεί έγγραφα οπτικού ελέγχου που θα συμπληρώνονται είτε από μεμονωμένους μηχανικούς, σε περιπτώσεις μικρών οικοδομών, είτε από ομάδες ειδικών, σε περίπτωση μεγαλύτερων κτιρίων.

Ο Γενικός Γραμματέας ΕΤΕΚ τόνισε ότι δε θα πρέπει οι πολίτες να προβαίνουν μόνοι τους σε επεμβάσεις ή μετατροπές.

«Όταν θα πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης κάποιου χώρου, θα πρέπει να πάρει άδεια γιατί αυτό που ουσιαστικά θα διασφαλίσει, είναι ότι αυτό θα γίνει με ασφάλεια.»

Και εξήγησε ότι το κράτος έχει προφανή ευθύνη, αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι πολίτες να κινητοποιούνται, προκειμένου να διασφαλίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των ενοίκων των κτισμάτων.

Τέλος, ο Ανδρέας Θεοδότου, σημείωσε ότι, ναι μεν οι έλεγχοι και η καταγραφή είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει και ο καταρτισμός του κατάλληλου πλάνου με αντίστοιχη λήψη μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας.

Send this to a friend