Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Απελαύνεται ευρωπαίος πολίτης που είχε καταδικαστεί για βιασμό ανήλικης
Απελαύνεται ευρωπαίος πολίτης που είχε καταδικαστεί για βιασμό ανήλικης

Απελαύνεται ευρωπαίος πολίτης που είχε καταδικαστεί για βιασμό ανήλικης

Τα διατάγματα κράτησης και απέλασης Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τα αδικήματα βιασμού, διαφθοράς ανήλικης γυναίκας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκου είναι νόμιμα και ως τέτοια επικυρώνονται, ήταν η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου 2025, το οποίο εκδίκασε εκ νέου τη συγκεκριμένη υπόθεση κατόπιν ευρημάτων και οδηγιών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ημερομηνίας 15 Ιανουαρίου 2025.

Τα ευρήματα που αποτέλεσαν αιτία για την εξέλιξη αυτή, ήταν η καταφατική απάντηση που το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε στο νομικό ερώτημα που έθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ως προς το κατά πόσον η ύπαρξη ποινικής καταδίκης μπορεί να δικαιολογήσει τη λήψη του μέτρου της απέλασης Ευρωπαίου πολίτη, εάν, από τις περιστάσεις που οδήγησαν στην καταδίκη, προκύπτει τέτοια συμπεριφορά η οποία συνιστά πραγματική, ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή σε βάρος θεμελιώδους συμφέροντος της κοινωνίας.

Το νομικό ερώτημα ηγέρθη εξαιτίας της προηγούμενης ακύρωσης των συγκεκριμένων διαταγμάτων από το Διοικητικό Δικαστήριο και το Εφετείο, στη βάση ότι προηγούμενες καταδίκες Ευρωπαίου πολίτη δεν μπορούν να αποτελέσουν από μόνες τους λόγο απέλασης, αφού η σοβαρότητα του αδικήματος δεν είναι διακριτό στοιχείο από την καταδίκη.

Εξετάζοντας το ερώτημα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε με τις περί του αντιθέτου νομικές θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας διατάσσοντας επανεκδίκαση της υπόθεσης καθώς, όπως ανέφερε, το Κράτος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη σωρευτικά, όλα τα σχετικά δεδομένα για να καταλήξει στο ζητούμενο – μεταξύ αυτών, τη φύση και τη σοβαρότητα του αδικήματος, αλλά και τις συνθήκες τέλεσής του.

Στο πλαίσιο της επανεκδίκασης, το Διοικητικό Δικαστήριο, υπό νέα σύνθεση, καθοδηγούμενο από τη σχετική αυτή απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και από αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρινε ότι οι αρμόδιες Αρχές αιτιολόγησαν πλήρως την απόφασή τους ότι ο αιτητής συνιστά ενεστώσα, πραγματική και σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Για να σημειώσει το Διοικητικό Δικαστήριο ότι «ως υπεδείχθη από την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το καθήκον των δικαστικών αρχών είναι να λαμβάνουν υπόψη κατά πόσο τα αδικήματα τα οποία οδήγησαν στην εν λόγω ποινική καταδίκη, εντάσσονται στα αδικήματα της ιδιαίτερα σοβαρής εγκληματικότητας -με διασυνοριακή διάσταση- της ΕΕ, η οποία απορρέει από τη φύση ή τις επιπτώσεις των αδικημάτων αυτών, ως ήταν τα αδικήματα τα οποία διέπραξε ο αιτητής».

Την υπόθεση χειρίστηκαν η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κα Γιάννα Χατζηχάννα, και η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’ κα Κάτια Χατζηδημητρίου.

Send this to a friend