Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Μάχη» για τα αγγλόφωνα προγράμματα στα Πανεπιστήμια, από πού πηγάζουν οι ανησυχίες
«Μάχη» για τα αγγλόφωνα προγράμματα στα Πανεπιστήμια, από πού πηγάζουν οι ανησυχίες

«Μάχη» για τα αγγλόφωνα προγράμματα στα Πανεπιστήμια, από πού πηγάζουν οι ανησυχίες

Συνεχίζεται η «μάχη» για τα αγγλόφωνα προγράμματα στα πανεπιστήμια, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζο Κωνσταντίνου, να εξηγεί στην εκπομπή Alpha Καλημέρα από πού πηγάζει η ανησυχία. Ξεκαθαρίζοντας για αρχή, πως η Ομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, δεν αντιδρά για την ύπαρξη των αγγλόφωνων προγραμμάτων, αντιθέτως τα στηρίζει.

«Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αγγλόφωνα προγράμματα στα πανεπιστήμια της Κύπρου και ειδικότερα στα δημόσια πανεπιστήμια. Εκείνο που μας απασχολεί είναι ότι όταν προχωρούμε σε μια διαδικασία, δεν πρέπει την ίδια ώρα να αφήνουμε κενά ή ενδεχομένως να υπάρχει έστω και η υπόνοια ότι μπορεί να πληγεί η υφιστάμενη διαδικασία. Σήμερα υπάρχει μια νομοθεσία που αφορά τον τρόπο εισδοχής των φοιτητών στα κρατικά πανεπιστήμια, εμείς βάλαμε κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα. Θα επηρεαστεί η υφιστάμενη διαδικασία; Ο αριθμός των θέσεων; Βάλτε το κάτω, όπως είναι η πρότασή σας.»

Δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν τμήματα με έγκριση απλά Υπουργού ή Υπουργικού Συμβουλίου για σχολές που δεν θα διδάσκονται στα ελληνόφωνα προγράμματα, συνέχισε ο κ. Κωνσταντίνου, αλλά θα μπορούν να διδάσκονται και μόνο στα αγγλόφωνα.

«Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δεν έχει δημιουργήσει μερικά τμήματα διαφόρων σχολών. Αν δημιουργήσουμε μόνο στα αγγλόφωνα, αυτό το πράγμα δεν συγκρούεται με τη διάταξη του συντάγματος που μιλά για προσιτή παιδεία σε όλες τις βαθμίδες; Όσο δεν απαντώνται αυτά τα ερωτήματα, είναι λογικό εμείς να ανησυχούμε, να τα καταγράψουν κάτω.»

Απαντώντας από πλευράς του ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μενέλαος Μενελάου, είπε μεταξύ άλλων πως «όλοι έχουν διαφορετικές απόψεις, όλοι προσθέτουν κάποια “ουρά”, κάτι που έχει συμβάλει στο να το συζητούμε ακόμα οκτώ χρόνια μετά και να μην έχουμε ξεκινήσει καν».

Οι θέσεις που θα προσφέρονται, θα είναι επιπρόσθετες θέσεις – μια ξεχωριστή, παράλληλη διαδικασία με αυτές των Παγκύπριων – με τη συγκεκριμένη διαδικασία να μην έχει να αφαιρέσει τίποτα απ’ ότι ήδη προσφέρεται στους φοιτητές, ξεκαθάρισε ο κ. Μενελάου. Θα έρθει απλά να δώσει την ευκαιρία και σε άλλους να διεκδικήσουν θέση, πρόσθεσε.

«Είναι άποψη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ότι δεν νομοθετείς για να απαντήσεις σε κάποιους αβάσιμους φόβους – κατά την άποψή μας ατεκμηρίωτους – γιατί αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, παρά λύσεις. Νομοθετείς γιατί υπάρχουν μερικές αντικειμενικές δυσκολίες, δεδομένα, ανησυχίες. Δημιουργούμε θέμα εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο.»

Για την πλευρά των φοιτητών μίλησε ο Μάριος Χατζηηλία, Μέλος της Γραμματείας της Προοδευτικής ΚΦ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως για τους φοιτητές δεν τίθεται ζήτημα φιλοσοφίας της πρότασης, αλλά μπαίνουν εύλογες ανησυχίες, όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση που προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας.

«Το πρώτο ζήτημα που προκύπτει για μας, είναι η εισαγωγή των διδάκτρων. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια κι εμείς ως φοιτητές παίρναμε διαβεβαιώσεις, στην τελευταία Επιτροπή Παιδείας στη Βουλή, ακούσαμε ότι τα δίδακτρα θα είναι ανταγωνιστικά, όσο και τα προγράμματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ίσως οδηγηθούμε σε μη ελκυστικά προγράμματα. Δεύτερο πρόβλημα, ότι θα δίνουμε την επιλογή σε κάποιους φοιτητές να μπαίνουν με δίδακτρα ή μία διεθνή εξέταση σε ένα νέο τμήμα, αλλά την ίδια ώρα, δεν θα το προσφέρουμε στο ελληνόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα, μέσα από τη διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων. Άλλο ζήτημα, είναι το ότι επειδή μιλούμε για αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν πάει καλά, θα υπάρχει η ευχέρεια να κλείνουν ή να ανοίγουν προγράμματα με κριτήριο το πόσο κερδοφόρα είναι.»

Send this to a friend